Etik i investeringar?

Oj vad längesen jag skrev något här, har inte känt för det. Investeringstakten på börsen har för egen del har varit tämligen hög sedan sist men har inte känt för att skriva om det. Men så faller andan på ibland, som nu!

Satt och läste Finanskvinnans blogg om en fond som investerar i vad vissa kategoriserar som oetiskt. Inlägget hittar ni här:
http://finanskvinnan.blogspot.com/2009/12/inte-pk-direkt.html

Först, kort reflektion på ovanstående inlägg:
En fond som investerar "oetiskt". Låter mer som ett inlägg i debatten i syfte att skapa just debatt och kanske mindre en seriös fond. Att ha som investeringsstrategi att investera i "tveksamma" bolag istället för att försöka maximera vinsten låter lite konstigt i mina öron!

Men tillbaka till det jag hade tänkt att detta inlägg skulle handla om, etik i investeringar. Finns det? Bör man bry sig om det? Bryr DU dig om det? Dela gärna med dig av dina tankar och synpunter, interaktion gillar vi!

Personligen skulle jag varken investera i en "oektisk" fond eller i en "etisk" fond, jag är ute efter att maximera min vinst på mina investeringar på börsen. Detta med vad som är etiskt och oetiskt är dessutom väldigt olika från person till person. En vän, som inte delar mitt intresse för aktier, och jag diskuterade detta en gång. Min vän tyckte bland annat att Coca Cola är ett oetiskt företag och alltså inte ett företag han skulle kunna tänka sig att att vara delägare. Själv har jag en betydligt liberalare syn (har ägt aktier i Coca Cola bland annat!) och det är väl så det är, vi har alla en gräns vad vi tycker är okej och vad som inte är okej. Min vän och min egen gräns är ganska långt ifrån varandra på skalan!Så var går då gränsen? För mig går gränsen vid direktinvesteringar i vapenindustri eller i tobaksföretag som Swedish Match, detta är verksamheter jag inte vill stödja direkt. Dock förstår jag varför dessa finns och tror inte att de kommer försvinna men för "världens" skull kan man ju hoppas att deras verksamhet långsamt kommer minska vilket gör det till en fundamentalt dålig investering!

En del skulle nog tycka att verksamheten som Betsson bedriver är över gränsen, en syn jag inte delar. Det är ett fritt land och människor får (och kommer förhoppningsvis även i fortsättningen) själva bestämma vad de vill lägga sina pengar på och om de vill ge bort sina pengar till Betsson (och i förlängningen mig!) så gärna för mig!En parallell man kan dra till detta är hur svenska staten investerar (och i förlängningen du och jag). Svenska staten bedriver (i vissa fall i form av ägande, i andra fall ett steg längre som med Svenska Spel och Systembolaget) idag verksamhet inom exempelvis följande områden:

• Vapenindustri
• Spel
• Kol- och kärnkraft (om man nu anser att detta är oetiskt)
• Alkoholförsäljning
Osv...

En intressant tanke är att alla svenskar är delägare i företag verksamma inom alla områden ovan. En annan intressant tanke är att jag, som ser mig som ganska liberal och kapitalistiskt, väljer att avstå från investeringar i företag som jag indirekt är delägare i genom att jag är svensk medborgare!

På tal om Swedish Match tidigare (mig veterligen världens största snustillverkare) så visar en snabb titt på listan över de största aktieägarna att många av oss troligtvis är delägare även i detta företag, såväl Swedbank Robur, SHB Fonder, SEB Fonder, Andra AP-fonden som AMF Pension finns med på listan över de största aktieägarna. Än värre är det för våra grannar i väst, Norska staten äger 4 500 000 aktier (1,8 % av aktierna)!

Kom gärna med dina synpunkter och åsikter om detta!

Mvh Johan

Kommentarer
Postat av: HC

Det där med etiska fonder osv har jag aldrig haft mycket för, vad är det som gör att något är etiskt och moraliskt rätt? Det är väldigt mycket beroende på den kontext som de utspelar sig i, skrev ett inlägg om rationella handlingar igår som bygger på just detta resonemang.Om en fond upprättar en regel att de inte ska investera i vapenindustri, var går då gränsen? Är det okej då att investera i Volvo som gör lastbilar som kan användas som vapenplattformar? Eller köpa Lundin petroleum som gör det möjligt att köra Stridsvagnar? Det blir en massa konstiga linjedragningar som inte kommer att hålla i slutändan.Tycker det är bättre i sådana fall att aktivt avstå från att investera i ett bolag av andra anledningar, om problemet är krig så investera inte i Bofors för de exporterar haubitsers men se de inte som ett etisk avståndstagande för då kommer en massa problem.Lång kommentar det blev :)Må gott!

2009-12-14 @ 13:13:10
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Sofia

Eftersom jag inte är så insatt i fonder och aktier, men läser din blogg, låter jag bli att uttala mig för att inte verka dem. Däremot gillar jag bilden på isbjörnen! ;-)

2009-12-14 @ 22:00:35
URL: http://larssonsofia.blogg.se/
Postat av: Oscar

Jag har svårt för det där med etik, etik-förespråkande fondförvaltare kan ju då fråga sig själva om det är "etiskt" att roffa åt sig förvaltningsavgifter i upp- såväl som nedgång samt ifall de presterar sämre än index. Vi bör leva som vi lär och det skrämmer mig att se hur mycket dubbelmoral som det egentligen finns i dagens Sverige.2009-12-14 @ 23:16:42
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: Alex

Jag kanske har väldigt konstig moral då, men av ovan nämnda exempel tycker jag nog bara vapenindustrin (med allt vad det innebär) är oetisk. Så det ska man väl kanske undvika då, men allt annat funkar för min del!

2010-08-15 @ 13:12:56
URL: http://sv.forexfloor.com/
Postat av: Karl S

Jag ställer mig ytterst tveksam till att investera i etiska fonder, då avgifterna för dessa fonder är så mycket högre. Jag föredrar istället direktinvesteringar i bolag som inte figurerar i skumma sammanhang.

2011-05-09 @ 12:33:02
URL: http://www.etiskafonder.com
Postat av: Nathan

Fabulous !!

2012-03-25 @ 19:19:45
URL: http://mezuzahscrolls.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0