Axis och Meda

I föregående inlägg frågade jag vilka aktier ni kollar på, tyvärr har bara min bloggbuddy Oscar (http://rationalism.blogg.se/index.html) svarat på vilka aktier han kollade på trots att det har varit ganska många inne här på bloggen idag. Fler åsikter om vilka aktier som gäller alltså!

Men, eftersom Oscar var den enda som svarade får hans aktietips ett helt eget inlägg, detta! Egentligen hade jag bara tänkt svara Oscar genom en kommentar i hans blogg men kände att det blev väldigt mycket så det blev ett eget inlägg av det istället.

Om vi börjar med Axis så har jag faktiskt aldrig kolla på dem i jakt på nya fynd och investeringar vilket kan tyckas lite konstigt, i varje fall tycker jag det. Varför det är så vet jag inte, tillfälligheter kanske? Axis är i varje fall ett stort företag inom kameraövervakning med hela världen som marknad. Axis hittar man på Mid Cap om man som Oscar överväger att investera i Big Brother-samhället!

Vad tycker jag då om Axis? Som sagt har jag inte kollat på dem innan så mina åsikter bygger på en analys som tog ungefär lika lång tid som det tar att göra ett kopp te, inget man bör förlita sig på alltså men kanske intressant ändå.

Några saker slår mig när jag kollar på Axis:

• Har gått som börsen i stort i år, om det är bra eller dåligt vet jag inte riktigt. Mest ett konstaterande!
• Enligt Privata Affärer ligger P/E på 32. Dock kan man inte lita på dessa siffror men de brukar ge en ganska fingervisning om ungefär hur högt företaget värderas. Ett P/E på 32 är tillräckligt för att jag ska avstå från att investera hur bra allt annat än verkar eftersom jag tycker det är för högt.
• Nu är inte jag någon TA-kung men Oscar är det. När jag kollar på grafen tycker jag mig se ett väldigt tydigt motstånd, eller vad säger ni? TA-kungen kan väl inte missat detta? Kolla grafen nedan:Utan att gjort någon djupare analys borde jag kanske inte uttala mig men när nu Oscar undrade vad jag tyckte så säger jag att jag hade inte investerat i Axis på grund av motståndet och framför allt värderingen.


Över till Meda. Meda är ett läkemedelsbolag som jag däremot kollat ganska mycket på. I grunden tycker jag att Meda är ett bra företag och rent fundamentalt skulle jag kunna tänka mig att investera i dem. Värderingen ser också bra ut. Dock är jag lite skeptisk till läkemedelsbranschen som investering sedan jag gick in i Pfizer efter att lyssnat på "experter" som pratade sig varmt om läkemedelsbolagen i lågkonjunkturer. Problemet är att läkemedelsbolagen också faller när allt annat faller och att de är mycket långsammare upp efter fallet. Ska köra en konstig liknelse:

Ta en gammal gubbe och en ung kille. Om båda snubblar (lågkonjunktur) på något så ramlar också båda men den gamle gubben blir liggande medan den unge killen kan resa på sig ganska snabbt och fortsätta framåt (uppåt i aktievärlden) som han gjorde innan. Hänger ni med i hur jag menar.

Tittar man på grafen över Meda så besannas min liknelse, i likhet med alla andra aktier föll Meda förra året men medan medelaktien har gått upp 48 % så har Meda bara gått upp 24 %.

Därför hade jag avstått från att investera i Meda men om man vill ha ett läkemedelsbolag i sin portfölj tror jag att Meda är ett bra val.

Ha en bra kväll/natt/dag beroende på när ni läser detta. Fler aktietips, kanske får de också ett eget inlägg!

Kommentarer
Postat av: Oskar

Ursäkta för att det blev två kommentarer på föregående inlägg och tack för analysen. Är nybörjare med aktier och det visade sig väl rätt rejält nu. Kan bara bli bättre:)Väl mött!

2009-11-26 @ 08:56:00
Postat av: Oskar

Nu blev det visst två inlägg igen, ursäkta! Ska bara tilläga, att det inte är jag som är http://rationalism.blogg.se/index.html.

2009-11-26 @ 09:00:05
Postat av: Oscar

Hehe, det verkar som att det har blivit ett missförstånd Johan - mitt namn stavas med c och den "Oskar" som har skrivit är inte jag. Men du har en poäng när det gäller Axis och Meda - jag kommer att skriva ett inlägg om dessa ikväll.Tack för de fina orden!Mina positioner för tillfället är varierande och jag har ungefär 20 avvaktande ordrar för tillfället. Mina innehav är för närvarande mest blankningar (Abb, SKF, Öresund, Hakon Invest m.fl) men man vet aldrig vad morgondagen har att erbjuda!

2009-11-26 @ 20:34:33
URL: http://rationalism.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0