Fondköp

Jag har börjat köpa på mig lite fonder exponerade mot lite olika delar av världen som jag tror på i min kapitalförsäkring. Om jag nu har en kapitalförsäkring kan jag ju lika gärna ha fonderna där istället för att betala 30 % av vinsten till Mr. Borg när jag säljer i framtiden någon gång.

Följande fonder har jag köpt (exponerad mot inom parantes):

JPM Eastern Europe (Ryssland och övriga Östeuropa)
• Carlson Asian Small Cap (Asien, främst Kina och Indien)
• Skagen Global (Globalt!)
• Skagen Kon-Tiki (Tillväxtmarknader)
• BlackRock Latin America (Latinamerika)

Jag har inte köpt några Sverigefonder av två skäl:
Dels så placerar jag oftast på den svenska marknaden när jag köper aktier vilket gör att jag redan är ganska hårt exponerad mot den svenska marknaden. Dessutom har jag och sambon ganska stora summor i Sverigefonder som våra släktingar satt in till oss. Exponeringen mot Sverige är alltså mer än tillräcklig redan. Istället har jag satsat på länder jag tror på framöver och som jag tror kommer gå bra på 1-10 års sikt. Hårdast exponerad ligger jag mot Ryssland, Östeuropa, Kina, Indien och Sydamerika (dessutom lite skvättar här och var i världen, inte minst genom Skagen Global). 

Totalt har jag köpt fondandelar för 22 500 kr vilket känns ganska lagom tycker jag. Totalt har jag satt in 55 000 kr på kapitalförsäkringen och hade tänkt öka detta lite (i varje fall med pengarna som jag tidigare hade hos Aktieinvest, ca 10 000 SEK).
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0