Teknisk analys från grunden

Jag har ju bestämt att denna blogg ska vara en blogg för såväl den insatta som nybörjaren i aktievärlden. Därför tänkte jag nu ta och visa en väldigt enkel princip när det gäller Teknisk analys: Stöd och motstånd.

Stöd och motstånd bildas när aktiekursen vänder från uppgång respektive nedgång. Om vi säger att Ericsson går upp ganska kraftigt från 70 till 100 kr men sedan vänder ner (eftersom säljsidan då tar över, alltså att fler vill sälja sina aktier än köpa nya) och vänder ner till 90 kr. Där går aktien upp igen, och vid 100 kr tar det återigen stopp. Aktien går inte upp genom 100-kronorsnivån och vi har nu en tydlig MOTSTÅNDSnivå. Det finns såväl tekniska som psykologiska motstånd, i detta fall har vi faktiskt både och! Motstånd kan man likna vid ett tak där man inte kommer högre upp.

Stöd funkar på samma sätt, om aktien vänder vid 70 kr två gånger när den går ner så har vi istället ett stöd på denna nivå. Aktien har liksom bildat ett golv genom att gång på gång vända vid nivån.Exempel på ett stöd (Fabege tidigare i år). Som syns ganska tydligt har aktien vänt vi 26 kr och inte gått under denna nivå.

Hur kan man då använda sig av stöd och motstånd?

Ingenting är bombsäkert när det gäller Teknisk analys, i så fall hade alla varit miljonärer, men vi kan SANNOLIKT säga att en aktie inte kommer gå under stödnivån. Till slut kommer den dock göra det och då sker det ofta ganska kraftigt som ni ska få se i nästa exempel.

Grafen är över företaget Know IT som jag skrivit om innan.I detta fall har vi dock inte två toppar men det visar en annan tydlig poäng, att upp- och nerbrytningar genom stöd och motstånd sker "kraftigt".

Man kan inte lära sig allt på en dag, mitt tips är du funderar lite på detta nästa gång du ser en graf. Finns det något stöd eller motstånd? Kolla några dagar/veckor senare vad som hände, höll motståndet/stödet? Erfarenheter är det man lär sig mest som bekant!

Update: När jag skulle kolla lite aktier såg jag faktiskt att Fabege har ännu ett stöd på samma nivå:Hur många vågar betta att stödet håller (vi kommer ner till dessa nivåer igen)?!


Kommentarer
Postat av: Oscar

Svårt att säga när det gäller Fabege, dock riskerar det att komma en dipp då den nyligen format en CHS (Komplex Huvud & Skuldra) - en dipp som kan leda till 39-nivån. Man kan bara avvakta och se! :)

2009-09-24 @ 12:25:26
URL: http://rationalism.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0