USA-äventyret 1

Som ni kanske känner till har jag en del amerikanska aktier som jag har köpt på lång sikt. Alla företagen är stora, välkända företag med affärsidéer som jag tror på. Nu har det gått några månader sen jag började köpa dem och jag tänkte att det kanske är dags för en lite utvärdering av hur det gått. Aktierna jag köpte var:

Coca Cola
McDonald's
Pfizer
Exxon
Procter & Gamble
Microsoft
General Electric
Wal-Mart

Som "referens" har har svenska börsen gått upp runt 40 % i år, Nasdaq (teknologibörsen i USA) har gått upp 37 % och Dow Jones har gått upp 12 % sedan året började. 

Innan alla grafer och sådant tänkte jag skriva lite kort om korrelationen mellan dollar och börsen. Den mycket duktiga och kunniga bloggaren Oscar, som också han sitter med i en av styrelserna för Unga Aktiesparare, skrev maj om just detta. Inlägget hittar ni här och bloggens huvudsida finns här. Kortfattat så finns det ett samband mellan att börsen stiger och kronan stärks mot dollarn (=sjunkande dollar) (vilket gör att om sambandet är, för enkelhetens skull, till exempel att om börsen går upp 1 % så sjuker dollarn lika mycket. Vad blir då resultatet om börsen går upp 10 %? Jo, att investeringen i amerikanska dollar mätt har stigit 10 % men att man inte har gått plus någonting i svenska kronor.)


Ursäktar att jag inte har
några bättre grafer där kuvorna kunde ligga i samma diagram men jag tycker ändå att det illusterar vad jag ville säga, går börsen (den amerikanska alltså) upp så sjunker dollar jämnfört med svenska kronan och går börsen ner så stiger dollarn. Kolla toppen respektive botten i mars exempelvis!

Så, med detta i åtanke tycker jag vi är rustade för en analys av mitt USA-äventyr. Analys är alltid bra, både när det går bra och dåligt. Gör man ingen analys lär man ju ingenting varken på sina misstag eller framgångar. Dagens tips alltså, gör alltid analys (när man handlar med aktier men även i andra sammanhang såklart!) Inte minst efter att man gjort en affär, alltså sålt det man hade köpt. Ställ dig själv frågan; Hur gick det? Varför gick det så? Vad gjorde jag bra? Vad kan jag lära mig av det här? De misstag man lär sig mest är de som kostade en pengar, de kommer man förhoppningsvis aldrig göra om!

Del två av USA-äventyret kommer senare! Ha det bra tills dess! Gör som min mamma, njut av det fina vädret medan det fortfarande är fint, för det vet jag att mamma gör!

Kommentarer
Postat av: Oscar

Man tackar för de fina orden! Korrelationen är en anledning till att det är så roligt att blanka i USA (förutsatt att det går ner) = Vinsten ökar och får hävstång av en stigande dollar. Hoppas att ni hade det trevligt igår!Mvh Oscar

2009-09-19 @ 14:44:54
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: Lillasyster

Haha, hur visste du det?! Hon sitter ute i bikini fast det är mitten av September... Farmor och Farfar kommer snart, mamma är sådär lagom lycklig över det, men jag är glad för det blir mammas sega äppelkaka!:D Pappa är och städar banorna, jag vägrade, det är utdelning i KM sen med tydligen.

Me call you tonight yes!

Kraaaam<3

2009-09-20 @ 14:15:37
URL: http://iaselin.blogg.se/
Postat av: mamman

Det är klart att man ska njuta av det härliga sensommarvädret. Jag har inte ändrat mig på den punkten sen du flyttade hemifrån! Synd bara att det ska vara så svårt att få ut lillasystern din!

Kram

2009-09-20 @ 19:18:41
Postat av: Fredrik

Har du några siffror på exakt vad den negativa korrelationen är?Av chartsen att döma ser den relativt hög ut...

2009-09-24 @ 11:22:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0