Back again

Aktiviteten här på Aktier and Stuff är som ni märker begränsad, det är fullt upp med annat. Läser Nationalekonomi på heltid på Stockholms Universitet (ska bli kul att få lära sig lite mer om nationalekonomi!) och sen är det saker som ska göras och fixas och så. Sedan är jag ju engagerad i styrelsen för Unga Aktiesparares lokalavdelning Stockholm Nordväst (hur roligt som helst, ett fantastiskt trevligt gäng så mötena brukar dra ut lite på tiden och handla om allt mellan himmel och jord, dock oftast relaterat till aktier på något sätt).

Lappland Goldminers kom med sin delårsrapport idag, rapporten var kanske inte den bästa och aktien föll initialt. Nu på eftermiddagen har den dock återhämtat sig och ligger nu en halv procent ner. Troligtvis handlades aktien ner efter rapporten som visade en större förlust än föregående år men aktien har under eftermiddagen justerats tillbaka till nivån strax under 10 kr efter att människor faktiskt läst genom rapporten. De stora förlusterna berodde nämligen på stora investeringar som var nödvändiga för att man ska kunna bryta guldet senare under året och om man tänkt behålla Lappland Goldminers i ett halvår i varje fall är dagens rapport defintivt ingenting att oroa sig över. Vinsten kommer, först måste man bara få ut guldet och sälja det!

Fabege har gått bra sedan jag köpte dem, runt 30 % upp på en dryg månad får man nog kalla bra! Är nöjd än så länge.

Skrev tidigare om fonder och avgifterna som fondbolagen tar ut för dessa. Jag och sambon har nu sålt en av fonderna med alldeles för hög förvaltningsavgft (inte minst i relation till hur den presterat) och kommer sätta en ganska stor summa i en kapitalförsäkring hos Nordea där jag tänkte få pengarna att öka stadigt. Än så länge kan man inte handla med aktier i Nordeas kapitalförsäkring utan bara fonder så jag tänkte lägga upp sparandet såhär:

1. Relativt stor del sätts i Nordea Sverigefond Index, bra fond med bra record och låg förvaltningsavgift. Ligger upp mer än börsen som helhet i år.
2. Ungefär lika mycket sätts i en Obligationsfond som Nordea har i sitt utbud, Nordea Eu High Yield Bond Fund. Detta är obligationsfond som placerar i företagsobligationer, en marknad jag annars inte är exponerad mot (bra att sprida riskerna ni vet!) Fonden har stigit hela 57 % i år och har en förvaltningsavgift på rimliga 0,85 %.
3. Ungefär lika stor summa som ovan sätts sedan i en handfull fonder exponerade mot mer enskilda marknader, troligtvis Ryssland, Latinamerika, Kina osv.
4. Övriga medel sätts i aktier hos Aktieinvest.

Utöver detta finns såklart pengar på andra ställen också, det jag nu beskrivit är hur jag tänkt lägga upp denna delen av vårt sparande. Att ha pengarna i en kapitalförsäkring är en väldigt bra idé som passar de flesta med ett privat sparande. Som ni kanske vet vinstbeskattas inte kapitalförsäkringar utan man betalar en skatt på ungefär 1 % av pengarna som finns i kapitalförsäkringen. Om ni vill att jag ska berätta mer om kapitalförsäkringar får ni säga till så kommer det nog ett inlägg om detta senare.

Sådär, det blev ju ett ganska långt inlägg. Återkommer någon annan dag, ha det bra tills dess!

Johan

Letar fynd

Jag håller på att leta fynd på börsen, främst bland företagen noterade på smålistorna (Aktietorget exempelvis). Hittade ett intressant företag som enligt Privata Affärer hade 2 000 000 aktier utestående och en "senast-kurs" långt under en krona. Detta gav ett börsvärde på 680 000 kr! Luktade fynd!

När man håller på med sånt här måste man dock kolla upp allt så att man inte går på en mina och exempelvis köper ett företag med enorma skulder eller ett företag under likvidation (Micro (Bildelsföretaget) handlas exempelvis på börsen till ett par öre/aktie. Företaget befinner sig så vitt jag vet mitt i en likvidation). Mina efterforskningar visade dock att det inte alls fanns 2 000 000 aktier utestående utan 105 000 000 aktier vilket gav det betydligt mer rimliga börsvärdet 36 miljoner kr! Aja, jag hade rätt om att det luktade fynd (kunna köpa ett företag för 680 000 kr när det är värt 36 miljoner kr!)

Nu ska jag återgå till mitt letande, har ett par intressanta företag ska står på tur att granskas i sömmarna!

Fabege en bra investering!

Fabege börjar likna en väldigt bra investering! Från de 30 kr jag köpte dem för för lite drygt en månad sen till 38,60 kr idag. Detta innebär + 28 % på lite drygt en månad.


1 eller 2 %, det kan väl inte spela någon roll?

Som rubriker lyder, "1 eller 2 %, det kan väl inte spela någon roll?"

Detta skulle jag säga är en av de vanligaste missuppfattningarna i Sverige idag.

För att illustera detta kort och effektivt lånar jag lite från e24.se:

"Sparar du under lång tid får avgiften stor betydelse. Anta att du har tre fonder som alla går lika bra, 7 procent per år exklusive avgifter. Avgifterna i de tre fonderna är 0,5 procent, 1,5 procent och 2,0 procent. Har du placerat 100 000 kr så har du efter 20 år och före skatt i den första fonden ca 350 055 kr, i den andra 286 022 kr och i den tredje 258 343 kr. "

Nu hoppas jag att vi slagit fast detta en gång för alla: Avgiften har betydelse, stor betydelse!

På tal om detta har jag seriösa planer på att själv börja förvalta mina och sambons fondpengar själv istället för att betala en massa avgifter till bankerna för fonder som presterar, i många fall, på sin höjd i parantet med börsens generalindex.

Hitler missade börsrallyt, ajaj!

 
Tack till vår kära Daytrader på café.se för detta underbara klipp!

Bra dagar på börsen

Det har varit bra dagar på börsen senaste tiden även om Aktier and Stuff inte har rapporterat särskilt mycket om detta. Mannen bakom tangenterna tillbringar nämligen väldigt många timmar dagen med att dra in pengar till familjekassan och har inte haft tid att knappra på tangenterna!

Anyway, här kommer ett inlägg, så passa på och njut! Haha!

Bra dagar på börsen som sagt, Betsson har efter ett par köprekommendationer justerats upp till 90 kr vilket känns betydligt mycket bättre (och rättvisare) värdering än de tidigare 80 som aktien tramsade omkring runt!

Björn Borg har tyvärr en ganska tråkig trend för tillfället, svagt fallande. Förhoppningsvis orkar aktien bryta mönstret och skapar en trevligare trend! Haha! Bra fart på den idag, upp 3,1 % till 58,50 kr.

Lappland Goldminers har en ganska trevlig trend efter den senaste bottnen på strax över 8 kr. Senast ligger på 10,60.

Fabege har riktigt trevlig graf för mig som ägare, upp 2,2 % idag till 31,70 kr.

Från USA kan jag rapportera att GE måste ha lämnat en mycket bra rapport eftersom de steg hela 7 % i torsdags (någon som jag helt missat!) Uppgången har sedan fortsatt såväl i fredags som idag och GE är upp hela 14 % på en vecka!

Sådär, nu var ni uppdaterade! Hoppas ni har det bra därute framför skärmarna!

/Johan

RSS 2.0