Back again

Aktiviteten här på Aktier and Stuff är som ni märker begränsad, det är fullt upp med annat. Läser Nationalekonomi på heltid på Stockholms Universitet (ska bli kul att få lära sig lite mer om nationalekonomi!) och sen är det saker som ska göras och fixas och så. Sedan är jag ju engagerad i styrelsen för Unga Aktiesparares lokalavdelning Stockholm Nordväst (hur roligt som helst, ett fantastiskt trevligt gäng så mötena brukar dra ut lite på tiden och handla om allt mellan himmel och jord, dock oftast relaterat till aktier på något sätt).

Lappland Goldminers kom med sin delårsrapport idag, rapporten var kanske inte den bästa och aktien föll initialt. Nu på eftermiddagen har den dock återhämtat sig och ligger nu en halv procent ner. Troligtvis handlades aktien ner efter rapporten som visade en större förlust än föregående år men aktien har under eftermiddagen justerats tillbaka till nivån strax under 10 kr efter att människor faktiskt läst genom rapporten. De stora förlusterna berodde nämligen på stora investeringar som var nödvändiga för att man ska kunna bryta guldet senare under året och om man tänkt behålla Lappland Goldminers i ett halvår i varje fall är dagens rapport defintivt ingenting att oroa sig över. Vinsten kommer, först måste man bara få ut guldet och sälja det!

Fabege har gått bra sedan jag köpte dem, runt 30 % upp på en dryg månad får man nog kalla bra! Är nöjd än så länge.

Skrev tidigare om fonder och avgifterna som fondbolagen tar ut för dessa. Jag och sambon har nu sålt en av fonderna med alldeles för hög förvaltningsavgft (inte minst i relation till hur den presterat) och kommer sätta en ganska stor summa i en kapitalförsäkring hos Nordea där jag tänkte få pengarna att öka stadigt. Än så länge kan man inte handla med aktier i Nordeas kapitalförsäkring utan bara fonder så jag tänkte lägga upp sparandet såhär:

1. Relativt stor del sätts i Nordea Sverigefond Index, bra fond med bra record och låg förvaltningsavgift. Ligger upp mer än börsen som helhet i år.
2. Ungefär lika mycket sätts i en Obligationsfond som Nordea har i sitt utbud, Nordea Eu High Yield Bond Fund. Detta är obligationsfond som placerar i företagsobligationer, en marknad jag annars inte är exponerad mot (bra att sprida riskerna ni vet!) Fonden har stigit hela 57 % i år och har en förvaltningsavgift på rimliga 0,85 %.
3. Ungefär lika stor summa som ovan sätts sedan i en handfull fonder exponerade mot mer enskilda marknader, troligtvis Ryssland, Latinamerika, Kina osv.
4. Övriga medel sätts i aktier hos Aktieinvest.

Utöver detta finns såklart pengar på andra ställen också, det jag nu beskrivit är hur jag tänkt lägga upp denna delen av vårt sparande. Att ha pengarna i en kapitalförsäkring är en väldigt bra idé som passar de flesta med ett privat sparande. Som ni kanske vet vinstbeskattas inte kapitalförsäkringar utan man betalar en skatt på ungefär 1 % av pengarna som finns i kapitalförsäkringen. Om ni vill att jag ska berätta mer om kapitalförsäkringar får ni säga till så kommer det nog ett inlägg om detta senare.

Sådär, det blev ju ett ganska långt inlägg. Återkommer någon annan dag, ha det bra tills dess!

Johan

Kommentarer
Postat av: Oscar

Härligt med ökad aktivitet! Jag skaffade också en kapitalförsäkring relativt nyligen (hos Avanza), tänkte att det kan vara en god åtgärd för den mer långsiktiga delen av sparandet. Hoppas att allt är fint i övrigt!

2009-08-31 @ 18:00:12
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: Philip UA

vad gör dig intresserad av just Nordeas? Känns dyrt i jämförelse med andra, tex avanza.

2009-08-31 @ 22:10:35
Postat av: Kristoffer

Avanza zero känns ju annars som ett intressantare alternativ som kommer följa index utan avgifter.Som flera andra redan påpekat, välj en nätmäklare för KF:en, betydligt billigare.

2009-09-02 @ 10:28:59
Postat av: Sofia

Först terminen jag sökte till universitet sökte jag också nationalekonomi, på tredje plats. Efter psykologi och företagsekonomi, det du ;-)

2009-09-02 @ 20:53:36
URL: http://larssonsofia.blogg.se/
Postat av: Oscar

Jag säger bara en sak - nationalekonomi äger.Mvh från en nybliven nationalekonom

2009-09-03 @ 22:31:19
URL: http://rationalism.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0