Ännu en tjuvlyssning!

Det här har ABSOLUT inget med aktier att göra men jag bara måste posta den! En, i mitt tycke, jättebra tjuvlyssning från tjuvlyssnat.se:

Pontusbadet i Luleå

En pojke ~6 kommer in i damernas omklädningsrum med sin korta och kraftiga mamma. Pojken får syn på en stor och röd gammaldags våg och blir alldeles överväldigad. Mamman går fort förbi medan pojken stannar framför vågen.
Pojken: Wow! Mamma vilken våg!
Pojken ställer sig på vågen och väger sig.
Pojken: Wow, mamma kom hit!
Mamman är tyst.
Pojken: Mamma kom får du se!
Mamman går dit.
Pojken: Du måste stå på vågen mamma!
Mamman (hyssjande): Nä, kom nu.
Pojken (skriker): Nej du måste!
Mamman ställer sig försiktigt på vågen. Pojken blir grymt imponerad.
Pojken (skriker högt): Wow mamma! Över 100 kilo!


Visst var den bra! That's all for now!


Sammanfattning av dagen

Fredagen gick bra, alla svenska aktier steg och i USA är det lite blandat för tillfället. Stockholmsbörsens index slutade oförändrat och i USA är det ner runt 1,5 %. Starkt av Stockhomsbörsen att ligga stilla idag trots att USA fortsatte falla efter att Sverige stängt igår.

Inget större svenskt företag har lämnat rapport idag men i nästa vecka kommer det desto fler:

Måndag: Atlas Copco
Tisdag: SAS, Scania
Onsdag: Axis, Sandvik, Alfa Laval m.fl
Torsdag: Danske Bank, Holmen, Metro, Stora Enso m.fl
Fredag: Skanska, Volvo, Karo Bio m.fl

Exxon 1

På tal om rapporter så släppte Exxon, en av mina amerikanska aktier, sina siffror för sista kvartalet idag. På grund av lägre oljepriser bland annat så sjönk resultatet med hela 33 %. Kanske inte så bra. Förrän man kollar vad det sjönk till!
8 miljader blev resultatet! För 3 månader! Fast jag glömde nämna att det var i dollar, man gjorde ett resultat på 64 miljarder kr på 3 månader! Helt f-ing sjukt! 64 miljarder för ett kvartal!

Exxon 2

Man passade även på att slå rekordet för den största helårsvinsten för ett företag som handlas på någon börs; 45 miljarder dollar, alltså närmare 400 miljarder kr! I vinst! Hyfsat!

Exxon 3

Aktien steg och ligger nu en dryg procent upp jämfört med igår.

På den svenska marknaden steg SCA 0,4 %, Björn Borg med 3 % och dagens höjdpunkt var Lappland Goldminers som steg hela 6,4 % idag!

Hoppas att alla får en trevlig helg!

Gå aldrig in i något du inte förstår dig på!

Läste idag denna artikel på Aftonbladet:

Förlorade allt

(läs gärna så hänger ni med mer!)

För er som inte orkade läsa så handlade den om en kvinna som ägt aktier i Vostok Gas, som helt plötsligt sett sina aktier falla, och sedan köpt ännu fler aktier för att minska sin förlust. På några timmar förlorade hon 1,4 miljoner kr!

För ett tag sen skrev jag ett inlägg om just detta:

Vostok Gas på Aktier and Stuff

Vad jag vill komma till är att man ALDRIG ska gå in i någonting och investera om man inte förstår vad det innebär, om man inte är insatt eller förstår konsekvenserna! Detta var just det som denna kvinna gjorde, hon gick in med 1,6 miljoner kr i Vostok Gas för att minimera förlusten om jag förstod det hela rätt och några timmar senare så sålde hon för 1,4 miljoner kr mindre! Hade hon sett till att läsa på lite innan, ringa banken eller ens kolla i min blogg (!) så hade hon inte gjort av med 1,4 miljoner kr på en sådan idiotisk investering. Hon säger att hon känner sig grundlurad men jag tycker nog att man får skylla sig själv om man inte kollar upp lite nyheter och analyser av aktien innan man sätter in 1,6 miljoner kr i det! Så lova mig nu, kära läsare, att ni ALDRIG går in i en investering som ni inte vet vad det innebär! Annars kan det gå såhär!

Lappland går bra

Lappland går bra! Upp 3,5 % idag och igår steg den 2,2 % trots det bistra börsklimatet. Såg att det kommit ut ett par nyheter om Lappland Goldminers, den första att ett investmentbolag köpt in sig i Lappland Goldminers och nu äger 10 %. Detta är ju ett gott tecken!

Den andra var att man nu bytt VD och att den gamla VDn kommer jobba kvar som styrelseledarmot. Ingenting som marknaden tar som något negativt vilket var kul! Måste vara väldigt jobbigt att komma in som VD i ett börsbolag och aktien faller 10 % samma dag bara på grund av att man nu tagit över! Händer titt som tätt, skulle tro att detta kommer hända när Carl-Henric Svanberg (Ericssons VD) avgår. Inte för att jag tror att det kommer snart men till slut kommer det ju. Dock hade Carl-Henric en svacka för ett par år sedan när det var ganska mycket kritik mot honom, kommer inte ihåg varför men ett tag var det mycket uppmärksamhet runt honom. Någon som kommer ihåg vad det var?

Slutligen vill jag uppmana mina läsare att kommentera mera! Blir roligare för alla när det är lite interaction!

- 3,2 %...

Idag backade det.. Över 3 %... Tråkigt men sant. Anledningen till detta finner vi dagens Rapporter som jag skrivit om innan idag, bland annat SCA och HM.

HM
H&M:s Rapport föll inte marknaden och aktien backade idag. Bilden är från H&M:s omtalade julkampanj även om 2008 års kampanj inte blev lika omtalad som de tidigare.

SCA slutade back 5,8 % efter en rapport som inte fallit marknaden i smaken, framför allt det faktum att utdelningen minskas med ungefär 1 kr. Om man ser det hela långsiktigt så är det bra att man minskar utdelningen i sämre tider men kortsiktigt så förstår man att aktien faller.

Lappland Goldminers lyckades stiga 2,2 % idag vilket var trevligt!. Björn Borg backade 4,3 %.

I USA backade (just nu) Nasdaq 2,8 % och Dow Jones 2,3 %.

M-soft ligger back 1,5 %, McDonald's - 1,2 %, Pfizer - 2,2 %, Exxon - 2,8 % och det nyaste tillskottet Coca Cola - 0,3 %.

Det som dagen kretsat runt har annars varit Marketmaker som är CMC Markets handelsplattform. Har suttit och provat mig fram och kan det hyfsat bra nu och fick en timmes genomgång över telefon med CMC Markets trevliga personal. Förvånansvärt trevliga, kunniga men ändå inte tråkiga, bra på att förklara på en lagom avancerad nivå osv. (Alla har väl varit i situationen när en kundtjänstmedarbetare på något ställe över telefon totalt idotförklarar en genom att säga att man ska klicka med musen två gånger på ikonen osv!) Har nu lärt mig hur deras stoploss och andra funktioner fungerar och jag kommer öppna ett konto hos dem i nästa vecka.

Första intrycken av CMC
Har suttit med CMCs handelsplattform ett par timmar nu och börjar få lite grepp om det hela. Har som sagt ett demokonto med 100 000 fiktiva kr som jag kan handla med precis som om jag hade dem på riktigt.

Det allra första intrycket var rörigt, det var mycket diagram, siffror och fönster överallt. Efter ett tag får man lite mer grepp om det och CMC har lovat att gå genom allt med mig.

Jag har även kommit på att till många saker behöver man sjukt mycket pengar för att handla med dem, framför allt när vi pratar råvaror och liknande. Om man köper en post i guld köper man guld för 8 800 $, för att köpa en post Olja 4 100 $ osv.

Även sådant som inte borde vara så dyrt (priset på olja och guld är ju höga) ligger på flera 1000 dollar för en post. Det finns dock en del saker som går att köpa utan att lägga ut en förmögehet, exempelvis Naturgas på 445 Dollar per post och Apelsinjuicekoncentrat för 719 $. Ä dock lite besviken att man inte kunde köpa andelar som kostar mindre än mellan 4 och 8 000 dollar styck.

ApelsinerBravo
Visste du att priset på apelsinjuicen du dricker bestäms på världsmarknaden genom att man köper kontrakt på  apelsinjuicekoncentrat som man ska använda i framtiden. Troligtvis har Bravo redan säkrat upp Apelsiner för ett år framåt i dagsläget och jobbar just nu med att köpa rättigheterna till Apelsinjuicekoncentrat som de behöver om ett år! Som alltid på marknaden; om efterfrågan är hög så stiger priserna. Om då Bravo och alla andra Apelsinjuiceföretag behöver mycket koncentrat blir ju min rättighet till Apelsinjuicekoncentrat mer värd! Samma sak sker med kaffe, kakao, socker osv.


Det finns dock andra möjligheter som ligger i rimliga spann, exempelvis möjligheterna att köpa och sälja (blanka) index för hela börser eller bara sektorer (ex Läkemedel på Dow Jones osv), samt möjlighet att inte bara köpa aktier världen över utan att även sälja (alltså blanka) aktier. Jag tror inte särskilt mycket på bankerna för tillfället och skulle nog tycka att blanka ex Swedbank inför deras rapport vore ett alternativ.

SCA Faller

SCA lämnade rapport vid lunchtid idag, en rapport som var sämre än marknaden räknat med. Vinsten blev ca 1,1 miljarder kr för sista kvartalet och utdelningen kommer sänkas runt 1 kr. Detta tyckte inte marknaden om och aktien är ner 7 %.

Personligen måste jag säga att jag tycker att marknaden har lite konstiga saker för sig ibland, att HM faller idag ser jag som något väldigt konstigt. Just nu ligger den ner 3 %.

Att SCA faller är inte lika konstigt eftersom rapporten var sämre än väntat och att utdelningen överraskande sänks. Dock måste jag säga att jag tycker det är starkt att ändå göra en vinst på över 1 miljard under 3 månader med tanke på världsläget men det tyckte tydligen inte de andra som handlar!

SCA

CMC demokonto

Jag har skaffat ett demokonto på CMC Markets där man i en vecka får testa hela deras handelsplattform "Marketmaker" med fiktiva pengar. Tänkte också försöka gå på några av deras seminarier som de anordnar för att lära mig så mycket som möjligt. Vid första anblicken ser det ganska rörigt ut!

Marketmaker

Tror det kan vara ett väldigt bra instrument när man väl kan det och jag ser som jag tidigare skrivit om fram emot att kunna handla med råvaror och index i första hand men även aktier som jag inte har tillgång till annars.

CMC Markets har lovat att ringa idag och ge mig en genomgång över telefon. Berättar mer senare!

HMs Rapport överraskande bra

HM lämnade sin rapport idag, en mycket bra rapport enligt mig. Både omsättning och reslutat var bättre än ett år tidigare vilket jag tycker är mycket starkt. Man höjer till och med utdelningen! Snacka om starkt i dessa tider. Trots detta faller börsen idag. Privata Affärer har lite problem med kurserna för tillfället så jag kommer med rapport om hur det går för mina aktier senare idag.

Jag måste säga att förvånansvärt många stora företag i Sverige lämnat mycket bra rapporter, inte minst Ericsson och HM idag. Trots alla domedagsvarningar från alla möjliga håll så tror jag att  man om man hittar rätt aktier kan hitta riktigt bra aktier som kan stiga rejält även i dessa tider. Att stora företag som Ericsson och HM lämnar rapporter som slår förväntningarna och i HMs fall till och med är bättre än året före, visar att det finns ljus i tunneln.

Positiv börs

Det går riktigt bra på börsen idag, upp 2,4 % just nu! Lade tidigare idag in två köpordrar på de amerikanska aktierna jag skrev om igår, Coca Cola och Pfizer. 300 kr på varje, innehav jag räknar med att ha en längre period. Efter köpet kommer jag ha 600 kr i Pfizer och 300 kr i Coca Cola.

Pratade precis med min sambo på telefon om våra fonder. Hon hade fått årsbesked och vi gick genom det tillsammans över telefon eftersom jag är i skolan och väntar på min föreläsning. (Bra tillfälle att passa på att blogga lite!) Vi kom fram till att vi ska kolla efter några andra fonder än Allemansfonderna vi har nu och jag uppmanar ALLA som har fonder att gå genom dem nu när årsbeskeden kommer. Alla kommer ha fallit i år, men det visste ni förhoppningsvis redan innan. Men det kanske är läge att placera om pengarna? Jag lägger in en länk nedan där man kan söka på en massa olika fonder. Gå gärna in på din bank och prata med dem också men lyssna inte blint på vad de säger, gör alltid vad du själv känner är bäst!

Som en parantes till det här med Fonder kan jag nämna Morningstar som är ett företag som betygsätter fonderna på en skala från 1 till 5 stjärnor där 5 är bäst. De fonder i respektive kategori som enligt dessa oberoende analyser är bäst får 5 stjärnor osv. Har din fond 1 eller två stjärnor kanske det är dags att titta sig om till något annat? Det kan vara en liknande fond men som faktiskt går bättre än din.

Privata Affärers Fondavdelning

Julhandeln slog rekord - igen

Trots alla prognoser om den sämsta julen på jag vet inte hur många år så slog julhandeln sitt tidigare rekord. 60 miljarder omsatte julhandeln förra året och på Handeln Utredningsinstitut förklarar man rekordet med prisökningen på mat. Det här med att julhandeln slog rekord är inget unikt utan något som skett de senaste 13 åren i rad!

En intressant tanke är hur mycket varje svensk julhandlar för! 60 miljarder delat på 9 miljoner människor blir hela: 6667 kr! I julas handlade alltså Svenskarna för över 6500 kr var, och eftersom de flesta barn nog inte handlar så mycket själva (!) så kan ni tänka er vilka summor det handlas för!

Nedan finns länken till artikeln på privataaffarer.se


Julhandeln slog rekord!


Tomten

Sammanställning av aktieinnehavet

Tänkte ta och redovisa hela mitt aktieinnehav med anskaffningsvärde och allt sådant. Satt precis och förde in anskaffningsvärdena i Excel, alltid bra att ha koll på hur aktierna ut vecklas egentligen. Lätt att blanda ihop om man köpte en aktie för 17,80 eller 20 dollar!

Kursen jag kommer använda vid jämförelsen är den aktuella när jag skriver det här, runt kl 11 onsdagen den 28e Januari.

Lappland Goldminers 
Antal:200
Anskaffningskurs:6,75
Totalt anskaffningsvärde:1350
  
Aktuell Kurs:6,90
Totalt Värde:1380
Upp/nedgång:30
Procentuell förändring2%
  
  
Björn Borg 
Antal:15
Anskaffningskurs:40
Totalt anskaffningsvärde:600
  
Aktuell Kurs:42,00
Totalt Värde:630
Upp/nedgång:30
Procentuell förändring5%
  
  
McDonald'sI USD
Antal:0,4
Anskaffningskurs:61
Totalt anskaffningsvärde:24,4
  
Aktuell Kurs:58,50
Totalt Värde:23,4
Upp/nedgång:-1
Procentuell förändring-4%
  
MicrosoftI USD
Antal:1,9
Anskaffningskurs:20
Totalt anskaffningsvärde:38
  
Aktuell Kurs:17,60
Totalt Värde:33,44
Upp/nedgång:-4,56
Procentuell förändring-12%
  
  
Exxon I USD
Antal:0,5
Anskaffningskurs:80
Totalt anskaffningsvärde:40
  
Aktuell Kurs:78,90
Totalt Värde:39,45
Upp/nedgång:-0,55
Procentuell förändring-1%
  
  
PfizerI USD
Antal:2,1
Anskaffningskurs:17,8
Totalt anskaffningsvärde:37,38
  
Aktuell Kurs:15,80
Totalt Värde:33,18
Upp/nedgång:-4,2
Procentuell förändring-11%

Det var sammanställningen över mina aktier en och en. Här kommer en total sammanställning.


Sammanställning Sv AktierI SEK
Totalt anskaffningsvärde                                                  1 950   
Aktuellt värde Sv Aktier                                                  2 010   
Upp/nedgång                                               +      60   
Procentuell Förändring                                               +      3%
  
  
Sammanställning Am Aktier I USD 
Totalt anskaffningsvärde                                                     140   
Aktuellt värde Am Aktier                                                    129   
  
Aktuell Dollarkurs                                                    7,95   
  
Totalt Anskaffningsvärde Am Aktier                                                 1 111   
Aktuellt Värde i SEK                                                 1 029
Upp/nedgång                                                 -   82   
Procentuell Förändring                                                    -7%
  
  
Total Sammanställning I SEK 
Totalt anskaffningsvärde                                                  3 061   
Aktuellt värde                                                   3 039   
Upp/nedgång                                                 -     22   
Procentuell Förändring                                                     -1%Inser att det blev vääääldigt mycket siffror och att det kanske inte var allt för tydligt men här är siffrorna i alla fall. För att sammanfatta så har de svenska aktierna stigit och de amerikanska sjunkit men att det rör sig om väldigt lite pengar. Jag har tidigare haft två större innehav, i New Wave Group och Sandvik som jag sålt. Båda dessa poster var större än de jag har nu.

Som jag skrev igår kommer jag troligtvis köpa in mig i Coca Cola och lite till i Pfizer efter det stora fallet de hade i samband med rapporten. Nästa steg blir sedan att satsa på CMC Markets om Johannes kan fixa det? (Pik till Johannes!)

Det var allt för den här gången!

P.S Måste säga att min egen portfölj är ett ypperligt exempel på hur man med relativt små medel kan sprida riskerna. Trots att jag bara har aktier för runt 3 000 kr har jag aktier i hela 6 olika företag! Så nu uppmanar jag alla mina läsare att starta en depå, sätt in ett par 1000 som ni kan undvara och köp några olika aktier!

The Coca Cola Company

Överväger att gå in i The Coca Cola Company som handlas i USA via funktionen andelsorder i min depå, då man anger hur mycket man vill köpa för (minst 100 kr) och sedan sköter de resten. Fördelen med detta är att man kan handla för så låga summor och man behöver alltså inte ens köpa en hel aktie. Jag tror jag äger 0,2 aktier i Microsoft exempelvis!

På detta sätt så kan man med små medel fördela sin portfölj på flera olika företag istället för att sätta 10 000 i ett och samma företag vid ett och samma tillfälle. Dessutom kan man sprida ut köpen under en tid vilket minskar risken för att köpa på en topp.

Detta med andelsorder är ingenting som passar korttidsinvesteringar eftersom man får en ganska hög kurs på innehavet men å andra sidan till i sammanhanget väldigt låga kostnader.

Coca Cola 1

I varje fall tänkte jag nog gå in med några 100 i The Coca Cola Company på fundamentala anledningar, ett stort företag med ett välkänt varumärke som finns över hela jorden. Man har en stabil vinst och omsättning och har klarat hösten och vinterns fall väldigt bra.

Drink Cola Cola

Överväger också att köpa lite mer i Pfizer, också på fundamentala anledningar. Båda dessa innehav hade jag i så fall ha en längre tid, om de utvecklas i rätt håll, i flera år.

Pfizer

Viagra
Världens kanske mest kända läkemedel Viagra görs av Pfizer. Hur kan en sådan satsning gå fel!

Sedan tänkte jag vänta lite med att sätta in några större summor på Stockholmsbörsen tills efter företagen avgett sina rapporter. Känns som en ganska osäker tid just nu, framför allt för enskilda bolag. Dock tror jag att börsen i sin helhet kommer ligga strax över denna nivå om några veckor, får se om jag har rätt! Räknar med att sätta i 10 000 kr på CMC-kontot jag ska starta så då får nya investeringar i depån på Stockholmsbörsen vänta på sig lite.

Ännu en bra dag

Tisdagen blev bra börsmässigt. efter att ha varit ner största delen av dagen stängde Stockholmsbörsen upp 0,14 %.

Innehaven utvecklades såhär idag:

Björn Borg: - 0,2 %
SCA: + 2,3 %
Lappland Goldminers: + 3,7 %

I USA gick det såhär:

Nasdaq: + 1,0 %
Dow Jones: + 0,7 %
Microsoft: + 0,2 %
McDonald's: + 0,2 %
Pfizer: + 1,1 %
Exxon: + 0,4 %

Gick ju riktigt bra idag, förutom BB gick allt upp idag!

Tänkte avsluta med att tipsa om en dokumentär som jag skrivit om innan i blogg, en Oscarnominerad (om den fick en Oscar vågar jag inte säga) om USAs Statsskuld.

En riktigt bra och intressant dokumentär som jag varmt rekommenderar:Superskulden


Tisdag

Tisdagens börjar nedåt generellt men mina aktier verkar klara sig bra än så länge. Björn Borg är oförändrade, SCA upp 1,5 % och Lappland Goldminers upp hela 3 %.

Bland andra saker man kan notera är att USD är under 8 kr igen vilket var ett tag sen. Euron har också fallit lite från att legat över 11 kr som högst och ligger nu på 10,50 kr.

Tänkte tips om ett väldigt roligt inlägg på en annan blogg, Cornucopia. Bloggaren har en idé om hur man skulle kunna spara pengar i samband med att Sverige tar över ordförandeskapet i EU. Ett riktigt genomtänkt inlägg med mycket humor!


Lägg EU-toppmötena till Sveriges Reservhuvudstad!

CMC Markets

Tänkte skriva lite om CMC Markets där man kan handla med s.k CFDs, vilket står för Computational Fluid Dynamics vilket inte säger mig något mer än CFDs om man ska vara ärlig! CFDs är i korthet en möjlighet att investera i aktier, valutor, index och råvaror utan att behöva ha hela summan. Man får i och med detta en så kallad hävstång. CFD är ingenting för oerfarna sparare eftersom man om man inte hanterar dem på rätt sätt kan förlora mer än man satt in.

CMC

Jag väntar nu på en inbjudan av en kompis som redan nu har en depå hos CMC Markets där man alltså kan handla med CFDs. Hoppas denna kompis, som jag vet följer bloggen, ser till att fixa det nu! ;)

Olja

Anledningen till att jag vill ha ett konto hos CMC är främst möhjligheterna som finns hos dem som inte finns hos mitt vanliga depåföretag Aktieinvest. Då tänker jag på att man kan investera i hur index kommer gå, samt möjligheterna att köpa olika råvaror som Guld, Kaffe, Kakao, Soya, Uran, Olja osv.

Gooold

Coffee
Visst blir man lite sugen på kaffe!


CMC Markets är något man ska sätta sig in i ordentligt om man ska öppna en depå eftersom om man hanterar risken fel kan konsekvensen bli att du blir skyldig 10 000-tals kr.

(Kort beskrivning till att detta kan bli så:
Om man vill köpa Aktie A som kostar 100 kr på börsen så måste man i CMC bara betala in 3 % av detta belopp, alltså 3 kr. Om aktien stiger så stiger värdet på din aktie också såklart.

För att få 100 st av Aktie A som kostar 100 kr/st måste man på börsen betala 10 000 kr. I CMC betalar man bara 300 kr (3 % av detta)

Eftersom man bara behöver några få % i säkerhet för att köpa en aktie belånar vissa sitt konto och får då en s.k hävstång.
Istället för att köpa 100 aktier kan man nu köpa 1000 exempelvis, värda 100 000 kr! För detta får man betala 3 %, alltså 3000 kr.

Det finns nu två scenarior: aktien faller eller stiger. Stiger aktien så blir det ju jättebra och du får aktier värda 10 ggr mer än i vanliga fall. Ökningen är alltså 10 gånger större än i vanliga fall!

Faller aktien däremot så går det vääääldigt snabbt innan pengarna är borta. Faller aktien till 80 kr, 20 % så är nu din post värd 80 000 kr. 20 000 kr är borta, trots att du bara hade 10 000 på kontot. Skulle aktien gå i konkurs har du förlorat 100 000 av dina insatta 10 000!)

Jag kommer alltså inte använda denna hävstångsmöjlighet men däremot möjligheterna att placera i marknader som är svåra att placera i annars, valutor, index och framför allt råvaror.

Slutligen är alltså CMC ingenting för någon som inte vet vad man håller på med men till er som känner att ni förstår och kan hantera risken är CMC en jättebra möjlighet!


Istället kommer jag använda CMC Markets till att handla aktier i länder som jag annars inte har tillgång till, valutor och index samt råvaror.


Dagens bästa!

Dagens bästa måste vara den här:

En kvinna lyckades i Danmark växla in 2 000 låtsaspengar från ett svenskt monopolspel och fick 1 400 danska kr tillbaka! Kvinnan blev dock lite för girig och försökte samma sak samma eftermiddag fast med 4 gånger så stort belopp. Tyvärr för henne blev hon då påkommen!

Chefen för banken förklarade att det var en ny medarbetare i kassan som gjorde att kvinnan lyckats växla in låtsaspengar!

Källa: E24.se

Annonser och bra start på veckan

Veckan började riktigt bra, hela 3 % upp! Tänkte börja med att berätta vad jag gjort idag. Som ni kanske märker har bloggen fått lite nya saker, framför allt annonserna längst upp på sidan samt en ny annons under det här inlägget. Allra längst ner finns numera ett Google Sökfält!

Det var inte lätt, framför allt eftersom jag är en total novis på HTML-kodning men det gick till slut efter många uppdateringar och saker som absolut inte blev som jag tänkt mig. Annonserna verkar vara för saker som kan passa er läsares intressen tycker jag, hoppas att ni finner något av det intressant!

Dagens tips till er om ni någon gång skulle hålla på med kodning av hemsidor är att säkerhetskopiera, både från början och efterhand! Jag har fått kopiera in back-up:en massa gånger idag och någon gång försvann något som jag faktiskt fått till som jag ville! Man lär mycket av sina misstag!

Börsen då... Björn Borg stängde upp 1 kr, 2,5 %! Ligger på 41,50 kr nu!

SCA ökade 2 % till 66 kr och Lappland Goldminers ökade 1,5 % till 6,80. Sandvik backade lite idag så min försäljning av dem i förra veckan känns fortfarande som ett bra beslut.

I USA går det också bra, bortsett från Pfizer som backar hela 8 % efter sin rapport. Pfizer är dock inget kortsiktigt innehav utan en aktie jag räknar med att ha några år. Därför gör inte en nedgång i just den så mycket.

Pyttemjuk stiger just nu och ligger 3 % upp, McDonalds som lämnade rapport idag ligger back 1 % just nu men var upp innan idag. Rapporten var enligt mig väldigt imponerade, vinsten för sista kvartalet blev hela 8 miljarder kronor (för 3 månader!) och omsättningen låg runt 45 miljarder. Båda dessa tal var lägre än förra året men högre än förväntat. Jag personligen tycker det är väldigt starkt att göra en vinst på 8 miljarder kr på 3 månader med tanke på finanskrisen. Dessutom räknar McDonald's med att öppna 1000 nya restauranger uder 2009! Tror faktiskt jag ska köpa på mig lite till i McDonald's efter i mitt tycke ett mycket starkt kvartal.

Exxon hängde med uppgången idag och ligger plus 2 %.

Bland anledningarna till uppgången fanns bland annat att försäljningsstatistiken för befintliga hus i USA steg hela 6,5 % vilket var en mycket överraskande och positiv nyhet. Bankerna var dagens vinnare i Sverige men eftersom jag ser bankaktier som en mycket ointressant bransch för tillfället vet jag inte varför de steg idag.

En bra dag tycker jag där det mesta steg.


Länk till artikel om McDonald's rapport

Wikiquote

Tänkte tipsa om ännu en kul sak på internet; Wikiquote. Alla känner nog till Wikipedia, inte minst alla som gått i skolan de senaste 8 åren! Kan vara riktigt kul att bara surfa omkring, både roligt och allmänbildande. Nu finns det sedan en tid alltså Wikiquote där man samlat citat från olika kända personer.

Som ett smakprov kommer här ett citat av Margareta Winberg, före detta Vice Statsminister under Göran Persson och hade innan dess  var hon bland annat Jordbruksminister. Idag har hon posten som Styrelseordförande för Svenska Spel (världens enklaste jobb enligt en av mina föreläsare på Södertörns Högskola, man kan bara inte misslyckas!)

Här kommer i alla fall ett litet citat som säger lite om de... hmm... höga kompetenskraven som finns för att man ska få styra Sverige:

"Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare eftersom det krävs viss kompetens för ett visst jobb. "


Margareta Winberg på socialdemokraternas webbchat, 23 augusti 1998.


Länk till Wikiquote


Promenad i Stockholm, vid datorn

En kompis tipsade mig om en mycket rolig funktion som hitta.se precis tillfört till sitt utbud. För inte så länge sedan var det ganska coolt att man nu kunde se flygbilder och satellitbilder. Det senaste är att man nu kan gå på promenad i Stockholm! Tror det fortfarande är i utvecklingstadiet men det hela fungerar väldigt bra med få buggar och ett väl utbyggt vägnät. Ta er en titt, gå på en promenad och ha lite kul. En kul funktion är att man kan trycka på handen så får man en länk till där man är precis just då som man kan skicka i ett mail eller via msn!
Här är exempelvis "mitt" pendeltåg på väg mot Märsta!

http://www.hitta.se/gatubild/?gvX=6585597&gvY=1625175&gvH=317

Ta er en titt! Jag tyckte det var en kul ny funktion i alla fall! Kul när de kommer med lite nya sådana saker!


Hitta.ses nya funktion

En liten tjuvlyssning

Var inne på tjuvlyssnat.se, en väldigt rolig sida måste jag säga! Titta in där någon gång när ni inte har så mycket för er. Hittade en bra tjuvlyssning som jag bara måste posta!

McDonalds, Östersund

Tjej 1 ~18: Alltså, det går så jäkla dåligt med mina aktier!
Tjej 2 ~18: Vadå då?
Tjej 1: Ja, men jag satte in typ 20 000 kr och på bara något år har det sjunkit till typ 10 000!
Tjej 2: Jaha, vad jobbigt!
Tjej 1: Mm, du har inte aktier va?
Tjej 2: Nej.
Tjej 1: Alltså, det borde du ha. Det är jättebra.

Hoppas ni har en bra helg där ute i cybervärlden!


 

P.S Tur att de har nice-price på Cheeseburgare på McDonald's den här veckan!


Börsens psykologi

I och med att Sandvik blev sålda finns det lite pengar i depån att handla för. Har funderat på om det är läge att handla nu eller vänta tills efter att kvartalrapporterna kommit. Även om ingen räknar med skitbra rapporter för sista kvartalet utan halvkassa så kommer nog många kurser falla i samband med just rapporterna, även om de dåliga rapporterna redan är inräknade i kursen.

Kanske blev lite krångligt så jag ska förklara hur jag menar:

Just nu handlas Björn Borg runt 40 kr, hälften så mycket som för ett år sedan. Alla vet att det kommer sämre tider och marknaden vet att rapporterna inte kommer vara lika bra som för ett år sedan. Därför har man när man kalkylerat om man ska satsa i bolaget räknat med sämre vinst osv. Om man kollar på aktierna helt rationella grunder så borde aktierna inte sjunka i samband med rapporterna om de inte blir väldigt dåliga. Troligtvis kommer kurserna sjunka trots att rapporten var vad man kunde räknat med, på rent psykologiska grunder.

Vet inte om det blev något tydligare men kort kan man väl säga att man räknar med lite sämre tider och att marknaden betalar därefter. Dock kommer många aktier sjunka i samband med rapporterna på bara psykologiska grunder. Detta är i varje fall vad jag tror kommer hända och det är därför jag funderar på att vänta tills efter företagen redovisat sina rapporter.Vad kan man dra för slutsats av detta? Jo, börsen agerar inte alltid rationellt utan det finns mycket känslor inblandade i aktiehandeln. Detta är inget man kan påverka men något man måste vara medveten om. Det finns många datamodeller som ska förutsäga hur aktier kommer gå med matematiska formler men alla dessa glömmer en sak som gör att det fungerar som man tänkt sig; psykologin! Människor agerar efter känslor, om några börjar paniksälja så kommer de andra följa efter. För att illustrera detta har jag lånat ett par bilder från New York Stock Exchange där det kan se ut såhär när känslorna tar över!


Ganska bra avslutning på veckan

Börsen slutade ner 0,8 % vilket väl var okej. Om det ska backa så är det skönt när det inte är mer!

Dagens vinnare bland mina aktier blev BB som steg 4,1 %. Det var lite synd för aktien handlades på den här nivån (40,50 kr) men den sista ordern gick genom på 38 kr, alltså ett fall på runt 4,1 %. Idag återhämtade den sig alltså till samma nivå men om det inte vore för den sista affären igår hade vi alltså börjat dagen på 40,50 kr istället för runt 39 kr.

Sandvik är som sagt sålda och det känns som ett bra beslut. SCA backade 1,9 % idag, väldigt dålig omsättning i aktien idag måste jag säga. Våra kära norrlänningar stannade oförändrade idag.

Sandvik Sålda

Jag sålde precis Sandvik för 44 kr. Jag köpte dem för 48 kr och i början gick det väldigt bra. Aktien toppade 55 kr ungefär men föll sedan ganska mycket ner til 43-44 kr. Jag tror att det är mer sannolikt att den faller mer än stiger så då är det dags att sälja. Det där med när man ska sälja är en av de svåraste med aktier, mycket svårare än att köpa. Sandvik är i alla fall sålda nu, känns som ett bra beslut.

Microsoft lämnade kass rapport

Microsoft lämnade sin rapport för 4:e kvartalet, en rapport som inte var riktigt som man förväntat sig. Aktien föll runt 10 %, skönt att jag bara har aktier för 300 kr i dem! Haha! På aktieinvest kan man nämligen lämna in ordrar på en massa företag både i Sverige, USA samt några andra länder, exempelvis Tyskland och Frankrike. Man kan lägga ordrar från 100 kr och uppåt. Om man är medlem i Unga Aktiesparare som jag är finns det inget coutage på detta heller! Så om man tror att McDonalds kan gå bra på lång sikt, vilket jag tror, så kan man alltså lägga in en order från 100 kr och uppåt! Ett väldigt bra sätt att sprida riskerna vilket är en av grundstenarna i aktiesprarande, att inte lägga alla ägg i samma korg.

Börsen är ner idag också, något man får räkna med i tider som det här. Om man ska vara med i uppgången, som kommer, så måste man vara beredd att förlora lite. Ingen vet ju när uppgången kommer men vi vet att den med stor sannolikhet kommer förr eller senare.

Bra dag - än så länge i alla fall

Det ser bra ut idag, än så länge i alla fall. Som ni säkert förstått vid det här laget blir det inte riktigt som man tror på aktiemarknaden ganska ofta. Huvudsaken är att det i de flesta fallen blir som man tänkt sig, vilket i teorin borde betyda plus i så fall!

Satt och kollade lite på Lappland Goldminers hemsida, kollade lite vad de själv skriver och så. Verkar vara ett bra företag med potential (fundamental analys). Kom in på de största aktieägarna och hittade i listan självaste Ingvar Kamprad som ägare till 2 % av Lappland Goldminers! Då kan det ju inte gå annat än min väg, eller hur? Haha!

Guldkamprad

Stabil stigning idag

Börsen steg stabilt uppåt hela dagen från att på morgonen legat back och slutade hela 2,4 % upp. Sandvik blev dagens vinnare av mina aktier med en uppgång på 3,4 %. Det var mycket vältaimat eftersom en nedgång idag hade gjort att stödet på 43 kr hade brutits. Nu ligger den på en säkrare nivå på 45,30 kr istället. Finns mycket stighöjd i aktien efter några dagars fall.

Lappland, som är ett ganska litet bolag med börsmått mätt. Företaget har ett börsvärde på 400 miljoner kr att jämföra med Sandviks 53 miljarder! Därav kommer uppgångar och nedgångar lite mer ologiskt än för de större bolagen om man kan säga så. Det krävs också mindre kapital för att påverkar aktiekursen i den riktning man vill. Lappland föll 4,8 % men låg ganska stora delar av dagen på plus idag. Troligvis var nedgången en korrigering av gårdagens stora uppgång, kanske passade några på att sälja av lite?

SCA föll 1,1 % men ligger fortfarande i en bra uppåtgående trend. Björn Borg steg 0,8 %.

Om vi går över till USA så backade alla mina innehav mycket igår och vi ser idag en återhämtning efter gårdagens stora fall (-5,8 % på Nasdaq och - 4 % på Dow Jones).

Såhär ser det ut vid kl 21 för de amerikanska aktierna som handlas fram till kl 22:

Microsoft: + 3 %
Pfizer:  0,4 %
McDonald's: + 1,9 % 
Exxon: 2,9 %

Både N. och Dow J är upp strax över 2 % idag.

Tänkte avsluta med lite bilder från Björn Borg, måste säga att det var ganska spinkiga killar... Skönt när man inte får komplex av underklädesmodellbilder (långt ord!)

Björn BorgBjörn Logo

Ericsson lämnar bra rapport

Ericsson lämnade i morse en mycket bra rapport, 3,9 miljarder i vinst för 4:e kvartalet. För att spara pengar kommer 5 000 personer varslas varav 1000 i Sverige. Aktiemarknaden tyckte detta var bra nyheter och aktien ligger nu runt 10 % upp. Tyvärr hänger inte börsen i helhet på uppgången men med tanke på gårdagens stora fall, framför allt i USA så är - 0,3 % ganska bra. USA föll ju mycket efter stockholmsbörsens stängningen så om det inte vore för Ericssons rapport hade vi nog sett ett fall på 2-4 % idag men tack vare Ericsson ligger vi oförändrade.

Håller på att gå genom mina aktier med Privata Affärers tekniska analysverktyg. Har kollat på Björn Borg, känns som att den borde kunna stiga ganska mycket till. Vad som inte får hända är att den går under 37 kr vilket är en viktig stödnivå. Går den under den nivån kommer jag troligtvis sälja eftersom trenden börjar avta.

Lappland Goldminers stiger stabilt uppåt, inga planer på att sälja av mitt innehav där. Dessutom är Guld en bra placering i kristider, sägs det i alla fall!

Sandvik är inte lika kul, överväger att sälja den. Köpte den för 48 kr för en månad sen, aktien gick upp till 55 kr men har nu fallit till runt 44 kr. Det där med när man ska sälja en aktie är bland det svåraste som finns av någon anledning, det är mycket enklare att bestämma om man ska köpa än sälja. Värderingen är låg, den är billig men det syns ingen bättring inom räckhåll. Tror det blir sälj, återkommer senare om det.

SCA då? SCA ser fortfarande bra ut. Den enda jag är lite orolig för är Sandvik, troligtvis blir det sälj för den.

Börsen har gått upp och ligger på  + 0,3 % nu.Dålig börsdag bra för Johan

Idag RASADE börsen, framför allt mot slutet av dagen. Stockholmsbörsen slutade back 3,5 %, i USA fortsatte raset och Dow J slutade på minus 4 % medan Nasdaq backade hela 5,8 % idag!

Jag trodde annars att det idag skulle bli en bra börsdag med tanke på Obamas installation, att optimismen skulle förstärkas lite runt om i världen. Istället drog åter igen bankerna ner börsen, väldigt glad att jag inte satsade på bankerna men det har aldrig varit aktuellt, thank god!

Trots att alla index backade rejält idag gick mina aktieinnehav ganska bra idag, framför allt i Sverige.

SCA steg 0,4 % till 66 kr vilket var starkt i en sån nedåtgående börs. Jag skulle säga att de större aktierna i större omfattning än de mindre följer index och det är därför mer förvånande om SCA stiger i en nedåtgående börs än Björn Borg. Nu steg inte bara SCA idag utan även Björn Borg! 0,5 % upp idag blev det. En kort teknisk analys av BB säger att den inte får sjuka förrän om några dagar och helst ska den upp ganska mycket innan den ska vända ner. Detta är dock inte en teknisk analys utan en teknisk förhoppning för om detta inte slår in så ser det sämre ut tekniskt för BB. Krånglig mening där, hoppas ni hängde med...!

Sandvik följde index ganska bra idag och föll 3 %. Inget allt för dåligt med tanke på börshumöret idag.

Lappland Goldminers steg slutligen riktigt rejält, hela 5,9 % upp!

De amerikanska aktierna föll alla men jag är väldigt glad över att min portfölj steg idag trots det dystra börshumöret.

Tänkte gå genom alla mina aktier tekniskt i morgon, och plugga!

DC-matchen inför tomma läktare?

Som stort tennisfan blev jag nästan mörkrädd idag! Läste idag att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel kanske kommer spelas inför tomma läktare eftersom vänstermänniskor som S-kvinnorna, vänsterpartiet och någon Palestinarörelse krävt att matchen ställs in. Man menar nämligen att Sverige inte ska spela mot krigsförande länder.

Hur korkad får man vara! Skulle Sverige lämna WO i DC för att S-kvinnorna och ett gäng vänsterpartister inte tycker om Israel?! Låt idrotten vara idrott och håll er till era torgmöten istället! Ibland blir man trött!

Om man nu inte ska möta krigsförande länder, ska vi lämna WO i alla matcher i alla sporter där motståndarna är lag från USA? Är det okej att vi möter diktaturer? Såg nämligen en handbollsmatch där Sverige utklassade Kuba för några dagar sen. Men vi kanske skulle lämnat WO i hela tuneringen?

Låt idrott vara idrott, låt Sveriges DC-lag möta de motståndare som vi blir lottade att möta. Har något glömt bort vad tanken med OS var från början? Att man möttes på lika villor och tävlade om vem som var bäst, man fick inte ens kriga under dessa dagar om jag kommer ihåg rätt.

Precis samma snack var det inför OS i Peking, "Vi måste dra oss ur hela OS". Totallöjligt! Låt idrotten vara idrott! Hur kan man på allvar mena att Sverige skulle dra sig ur hela OS?! Tänk på alla aktiva som kämpat hela livet för att kunna vinna det största man kan vinna.

Lägg ner allt snack om att ställa in matchen, spela den precis som vanligt. Blanda inte in politiken i detta!Matchen kan spelas inför tomma läktare


Börsen, Obama och Statsskulden

Alla aktier är upp lite idag, inga större rörelser men uppåt är alltid trevligt.

Bäst går Lappland Goldminers med en uppgång på 1,5 % för tillfället.

Obama

Ska bli intressant hur börsen kommer reagera nu när Obama tar över. Jag personligen tror att förhoppningarna på vad han ska åstadkomma är lite för stora, jag tror också att han kommer bli en bra president men det känns som om hela världen tror att han kommer uträtta mirakel. Han har inte mer pengar att röra sig med än Bush så alla fantastiska räddningspaket och reformer tror jag kommer utebli.

Såg en mycket intressant dokumentär på SVT 2 igår, en Oscarnominerad dokumentär om USA:s statsskuld. Det där med statsskuld tycker jag är mycket intressant. En politiker kan inte gå till val på att man ska minska statsskulden, människor vill se att mer pengar satsas på skolan, vården, socialbidrag, skattesänkningar eller vad man nu tycker är viktigt. Om man går till val på att minska statsskulden förlorar man, det är tråkigt och många förstår inte heller omfattningen av hur stor statsskulden är.

Sveriges statsskuld idag, enligt Riksgälden som är den myndighet som har hand om detta, är på 1 100 miljarder kr. Det kanske inte säger så mycket men om man slår ut det per capita (medborgare) så blir det 130 000 kr. Varje svensk är alltså skyldig 130 000 kr indirekt! Varje år betalar Sverige 41 miljarder kr i ränta på dessa lån. Det kan jämföras med vad rättsväsendet kostar (polis, domstolar osv) som kostar 31 miljarder per år eller Försvaret som kostar 43 miljarder kr.

Money 4

Varje år betalas alltså ut lika mycket i ränta på statsskulden som Försvaret kostar totalt.

Försvaret

Dokumentären jag såg igår handlade om USA som nästan har som "affärsidé" att låna pengar. Amerikanska statsskulden är ännu större per capita än Sveriges.

Vad vill jag säga med detta inlägg då? Tycker jag att det är fel att Sverige lånar pengar? Nej, jag tycker att det är en bra möjlighet att stimulera den Svenska ekonomin i sämre tider som nu. Däremot tror jag att väldigt få är medvetna om att de genom staten är skyldiga 130 000 kr så fort de föds! Att säga att statsskulden är 1 100 miljarder kr säger inte så mycket, det är för stora summor för att man ska kunna greppa det. Men 130 000 kr för varje svensk, då sätts det lite mer i perspektiv.

Det här är något som tål att tänkas på när vänsterpartiet tycker att vi ska spräcka utgiftstaket för att betala för vänsterpartiets bidragsidéer.

Hur vet man vilka företag man ska satsa på?

Jag fick en fråga av en kompis som börjat intressera sig för aktier men som ännu inte hade några aktier: "Hur vet man vilka företag man ska köpa?"

Det finns ju otroligt många företag där ute som man kan köpa aktier i, vilka ska man satsa på?

Jag ska försöka att lägga upp det här pedagogiskt och tydligt men fråga om det är något ni undrar över.

Det finns två huvudperspektiv att analysera en aktie ur, det är teknisk analys och fundamental analys.

Teknisk analys har jag skrivit mer om tidigare i bloggen, gå gärna ner och läs där. Kortfattat går det ut på att se trender i aktiekursen, att försöka förutsäga hur aktiekursen kommer utvecklas framåt genom att analysera kursen en tid tillbaka. När jag gör tekniska analyser brukar jag bara kolla på grafen på privataaffarer.se, säg 3 månader tillbaka. Om den bara ser ut att falla tar jag bort den, då är jag inte intresserad. Om den ser ut att stabil klättra uppåt ser den bra ut. Läs som sagt gärna mer om TA längre ner i bloggen, det här var bara en kort förklaring.


Det andra sättet kallas för fundamental analys, då man kollar på företaget bakom aktien så att säga. Man läser om företag, kollar på nyckeltal, vinst, omsättning, prognoser och så vidare. Vid ren fundamental analys bryr man sig inte om aktiekursen, man köper om man tror på företaget.

Jag och de flesta andra använder en kombination av dessa två. Om jag inte tycker företaget ser bra ut tekniskt stänger jag helt enkelt ner fliken, då är jag inte inte intresserad. Om företaget inte har bra nyheter, om företaget gör förlust år efter år eller om jag inte tror att det finns potential i företaget köper jag heller inte det.

För att jag ska köpa ett företag vill jag alltså att det ser bra ut tekniskt och att företaget i sig har potential alternativt är stabilt.

Min kompis som frågade den här frågan gav jag tipset att gå in på exempelvis privataaffarer.se och ta fram något av företagen han känner igen. Sen kan man kolla på det företaget, och bestämma om man tycker det ser bra eller dåligt ut. Om man tycker det ser bra ut, skriv upp företaget och "senast"-kursen och följ den sedan ett tag. Se om det går hur du tänkt dig och försök lära dig av det. När man gjort det här ett tag är man mogen att gå in med småsummor på börsen. På aktieinvest där jag har mina aktier kan man köpa aktier för 100 kr och uppåt så man måste inte köpa för så mycket.

Hoppas att ni förstod och hängde med! Fråga och kommentera!Aktiekunskap i Skolan

Sitter och pratar med en kompis som går på gymnasiet om kursen Aktiekunskap som man kan välja på ganska många gymnasier. Har själv läst kursen och vi hade väldigt kul. Vi försökte till och med få skolledningen att starta Aktiekunskap B för oss, läraren tyckte det var en jättebra idé men skolledningen ville inte gå med på det hela. Synd.

Om det finns några som läser på gymnasiet bland bloggläsarna rekommenderar jag definitivt er att läsa Aktiekunskap, en av de roligaste kurserna jag har läst faktiskt!

Har inte blivit så mycket bloggande i helgen eftersom börserna är stängda men det kommer självklart mer i veckan!

Hoppas att alla har en bra och trevlig helg!

En-kronan igen

Det visade sig att det inte var ett skämt med en-kronan som jag skrev om häromdagen. Läste om den i Metro om den idag och privataaffärer.se hade idag en artikel om reaktionerna på myntet.

49 % hade svarat "Herregud, vad är det här!?!?"! Jag håller med Arne som kommenterade förra artikeln som tyckte synd om alla turister! Hur ska man veta att det är en krona om det inte stor en 1a på den?! Det brukar vara tillräckligt svårt att hitta rätt mynt i mataffären som det är när man är utomlands, tar man dessutom bort siffrorna så blir det ju inte direkt lättare!

Nya enkronan sågas

Vostok Gas

Jag har en fråga till någon som är mer insatt i den här "härvan" och hoppas att någon kan hjälpa mig med detta! Min fråga gäller Vostok Gas, ett företag som tidigare ägde en liten del i det ryska företaget Gazprom, men i samband med finanskrisen föll Gazproms kurs och Vostok Gas belånade innehav funkade inte längre. Man hade större lån än vad innehaven i Gazprom var värt helt enkelt.

Idag handlas företaget fortfarande på börsen men företaget är inte värt mer än kassan på 40 öre per aktie, som kommer användas vid likvidationen. Aktien slutade trots detta upp 6 % idag på 1,23 kr. Enligt min logik finns det ingen förklaring till att människor betalar 1,23 kr för en aktie som i praktiken inte är värt mer än 40 öre som dessutom kommer användas till likvidationen och då finns alltså inte något värde alls kvar! Jag undrar nu om någon kan förklara varför någon ändå vill betala 1,23 kr för en aktie? Är de helt enkelt inte insatta eller finns det några möjligheter i aktien som jag missat?

P.S Gazprom är det företaget som varit en av huvudspelarna i gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina. Vostok Nafta (Vostok Nafta delade ut innehavet i Gasprom i ett separat företag (Vostok Gas) för några år sedan om jag inte minns fel, rätta mig gärna om jag har fel, inga företag jag har följt på ett par år nu) är det företaget som Carl Bildt hade omtalade optioner i när han tillträdde som utrikesminister. Jag har tidigare ägt Vostok Nafta faktiskt)

Gazprom

Bra börsdag!

Blev en riktigt bra börsdag idag med uppgångar för alla mina svenska aktier och 3 av 4 amerikanska just nu!

Stockholmsbörsen i helhet slutade veckan med att stiga 1,14 %. Just nu ligger USA lite back, både Dow Jones och Nasdaq ligger runt en halv procent ner.

Såhär gick det för mina innehav: (kommer att redovisa hur det går för SCA hädanefter eftersom jag äger även dem även om det är genom aktiesparklubben.)

Björn Borg: + 5,1 % ( : - D )
Sandvik: 1,5 %
Lappland Goldminers: + 0,7 %
SCA: + 2,7 %

Amerikanska aktier: (handeln pågår fortfarande)
Microsoft: + 0,6 %
McDonald's: + 2,0 %
Pfizer: - 0,8 %
Exxon: + 0,7 %

Höjdpunkterna var väl att Björn Borg steg 5 % och att 7 av 8 aktier steg idag!

Har för övrigt köpt ny mobil idag, en C902 från SonyEricsson! Fortsätter med 3 som operatör.

Trevligt att fler och fler börjar kommentera, fortsätt så!

Johan

Öppnar uppåt

Dagen börjar bra på Stockholmsbörsen, upp runt 1,5 % just nu. Alla mina akter ligger plus mellan 2 och 3 %! Hoppas att uppgången håller i sig hela dagen! Tycker det vore dags för en uppåtrekyl efter ganska många dagars fall.

Ha en bra dag allihopa!

Johan

Stabil dag

Det blev en ganska stabil dag idag, inga större rörelser någonstans egentligen. ECB, som jag skrev om tidigare idag, sänkte räntan 0.5 % ungefär som väntat och det ledde inte till några större rörelser på marknaden. Såhär gick det för mina aktier idag:

Björn Borg: - 2,1 %
Sandvik: - 0,2 %
Lappland Goldminers: - 3,5 %

Amerikanska aktier: (handeln pågår fortfarande)
Microsoft: - 0,68 %
McDonald's: + 0,33 %
Pfizer: - 1,0 %
Exxon: - 0,1 %

Jag har inte tidigare skrivit om detta men jag har även tillsammans med några kompisar en aktiesparklubb som vi kallar LESS Invest! (Skapat av första bokstaven i våra hemstäder!)

I den har vi för tillfället Björn Borg, Lappland Goldminers samt SCA (mycket stort skogsbolag). SCA steg 1,2 % så det var inte bara minus idag!

Om vi går över till index så stängde Stockholmsbörsen ner 0,58 %, Nasdaq ligger på 0,74 % upp och Dow J. på minus 0,31 %.

Om vi ska sammanfatta börsdagen så blev det en hyfsad börsdag även om det var lite väl mycket minus. Skönt att marknaden inte reagerade negativt på ECBs räntebesked och synd att Lappland Goldminers sjönk idag igen.

Money 3

Ny en-krona

Såg precis en bild på privataaffarer.se hur den nya en-kronan kommer att se ut, i alla fall de som kommer att tillverkas under 2009. Kanske inte den mest lyckade designen om jag får säga det själv, eller?

Nya Enkronan


P.S. Ska det inte stå att det är en krona någonstans? Tänk så bluffar privataaffarer.se bara... Fast det är inte 1 april idag... Hmm..


SAS

Hittills har jag försökt, och lyckats om jag får säga det själv, hålla mig ganska politiskt neutal men nu måste jag bryta tystnaden! Det kanske inte är helt svårt att lista ut var jag står politiskt om jag väljer att skriva om aktier i min blogg. Jag blev därför positivt överraskad när jag läste att SAS kommit överens med alla fackförbund om att tillsammans sänka eller frysa lönerna för att rädda företaget. De fackliga representanterna hade fått full insyn i företaget och alla från koncernledning och VD till piloter och kabinpersonal hade gått med på villkoren. Jag blev verkligen imponerad av facket som såg en dimension längre än vanligt och insåg behovet av denna åtgärd.

SAS

Idag läser jag sedan att fackförbundet Unionen, där kabinpersonalens fackförening ingår, stoppat avtalet. Från att ha varit riktigt imponerad över hur koncernledning och ett flertal fackförbund tillsammans jobbat för att lösa problemen och kommit fram till en lösning så är jag nu tillbaka där jag började. Istället för att ha börjat tänka flexibelt och lite längre än vanligt var man nu tillbaka där man började! Om alla parter var nöjda med avtalet så måste det väl räcka? Nej, då går Unionen in och stoppar avtalet över huvudet på sina medlemmar! Kommentarer på detta uppskattas! 

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=873784
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=874013

Unionen stoppar SAS-avtal

Aktieanalyser?

Än så länge har jag inte gjort några aktieanalyser här på bloggen men det kommer. Vill först påpeka att allt jag skriver här på bloggen är mina åsikter och att det är upp till var och en att bilda sin egen uppfattning. Så är det alltid när det gäller aktier och andra kapitalplaceringar, och det är lika bra att man vet det från början. Då har man bara sig själv att skylla om det skulle gå dåligt men å andra sidan är det ens egen förtjänst om det går bra. Kan vara bra att tänka på när man går in på banken och ber om hjälp. Jag skulle rekommendera att läsa på och se till att man är insatt istället för att lyssna blint på en bankman. Det är ganska ofta som människor i efterhand klagar på att placeringarna som banken rekommenderade inte gick hem. Mitt tips är alltså att alltid se till att själv vara insatt!

Hur blir man då insatt? Jo, genom att lära sig saker (ex genom att läsa den här bloggen och läsa ekonomisidorna i tidningen), försök följa med i det som händer och dra lärdom av dina misstag. Att göra misstag är faktiskt väldigt bra i många sammanhang, inte minst i aktiesammanhang. Om det dessutom kostar en lite pengar kommer man aldrig göra om det!


Om det finns något bolag ni undrar över, fråga gärna. Hjälpte precis en kompis med en analys av företaget Billerud som hon hade aktier i sedan länge. Ett annat tips är att tänka på i vilket perspektiv man sparar i aktier, är det på flera års sikt, är det något man max ska ha en månad eller kanske inte ens det? Till min kompis som sedan länge hade haft aktier i Billerud sa jag att de ser bra ut på lång sikt men hade samma person undrat vad jag tyckte på kort sikt, kanske ett par månader, hade jag gett tipset att inte satsa i dem.

Allt för denna gången!


Stabilare idag

Börsen ser betydligt stabilare ut idag. Alla aktier är upp, ingen som stuckit uppåt jättemycket men trevligt att de stiger idag i alla fall. I eftermiddag tror jag att Europeiska Centralbanken ska meddela hur de ska göra med räntan, alla "förståsigpåare" tror på att de sänker. Hur börsen reagerar får vi se, jag tror att om sänkningen är mindre än väntat eller uteblir så kommer den falla och om den blir som väntat eller mer så stiger den. Ofta brukar ECB komma med lite framtidsprognoser i samband med räntebesked, ska bli intressant att höra vad de säger om det. Uppdatering om hur det blev med räntan och börsen kommer senare.

Ha en bra dag!

Johan


Mycket dålig börsdag

Dagen slutade starkt minus, tror inte kurserna har fallit såhär mycket sen i november när börsen bottnade men på den punkten kan jag ha fel. Minus 4,65 % slutade dagen på Stockholmsbörsen efter en lugn öppning för att sedan falla mer och mer under dagen. USA ligger också mycket minus, både Dow Jones och Nasdaq ligger ner 3 % ungefär.

Anledningen till dagens kursfall är såklart som alltid flera men en ökad oro för kreditförluster för bankerna är en av orsakerna.

Lappland Goldminers klarade sig bäst idag med en nedgång på 1,4 %, Björn Borg backade tyvärr hela 9 % vilket var synd. Övriga akter backade mellan 3 och 6 % ungefär.


Teknisk Analys

Jag tänkte visa grunderna i teknisk analys. Nedan finns grafer över flera av de företag jag äger aktier i. Fråga gärna i kommentarerna om ni inte förstår!


Om vi börjar med den tekniska analysen av Björn Borg. Teknisk analys är alltså att man kollar på hur aktien har gått för att få ut ett mönster.

Grafen nedan är för Björn Borg de senaste 3 månaderna. Den röda linjen har jag dragit längs med de ställen där aktierna har varit som lägst (en aktie går ju naturligt upp och ner efter vad köpare och säljare tycker den är värd). Som man tydligt kan se så är det en uppåtgående trend eftersom de s.k bottnarna, där aktien är som lägst innan den stiger igen, hela tiden höjer sig. Alla bottnar är högre än den tidigare bottnen.

Om man kollar topparna så höjer de också sig hela tiden (se de korta övre sträcken). Detta är tydliga signaler på att aktien har en uppåtgående trend och denna analys kan vem som helst göra. Gå in på Privata Affärer (länk finns i kanten på sidan), ta en aktie och gör en egen teknisk analys! Man behöver inte rita, det går jättebra att göra en såhär enkel variant av TA i huvudet.


TA Björn Borg


Om vi går vidare till Sandvik som jag också äger så har jag gjort en TA där också. Vi kan även här se att det är en uppåtgående trend men jag vill nu visa er en sak! För det första så ser ni ganska långt till vänster i grafen två tydliga dalar, eller bottnar, som det kallas. Båda dessa ligger på ungefär samma nivå och man kan därför säga att det är en dubbelbotten. Aktien har alltså stöd på den här nivån, två gånger har den varit nere och testat "stödet på den här nivån för att sedan stiga. Det är därför troligt att aktien inte kommer falla under 42 kr men om den gör det så har den brytit det stöd som fanns och då vet vi inte var nästa botten kommer finnas.

Om vi går vidare längre fram i tiden i grafen så finns där ett blått streck och ett gult streck. Som ni kan se tangerar det blåa strecket alla bottnar på väg fram medan det gula inte gör det. Eftersom det gula är den nivå där vi ligger nu så har alltså aktien tappat lite av farten i uppgången, men än så länge har det inte bildats någon topp eller botten som är lägre än den närmast föreliggande. Om detta skulle ske finns det ganska stor risk för ett mindre fall i aktien, där nästa stödnivå än vid de 42 kr som tidigare testats.


TA Sandvik
Hoppas alla förstod nu, om inte så snälla, fråga så ska jag förklara!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Sandviks fall idag inte är helt bra ur teknisk synvinkel men inte katastrof heller så länge den inte skapar lägre toppar eller bottnar än den tidigare.

Björn Borg ser fortfarande bra ut!

Det var teknisk analys mina damer och herrar! Hoppas ni hängde med!

P.S Om ni inte ser finns bilderna som miniatyrer här som ni kan klicka på för att få en större bild.


TA Björn Borg

TA Sandvik

Lugn öppning

Börsen öppnar ganska lugnt idag utan några större rörelser varken upp eller ner. Just nu är Stockholmsbörsen ner 1 % efter att ha öppnat i mer positiv anda. Asien steg i natt, lite synd att Stockholmsbörsen inte hängde på. Inga större rörelser bland mina aktier heller, de flesta ligger tämligen oförändrat.

Det skulle vara kul att veta hur insatta ni läsare är i aktievärlden. Jag tänkte därför ställa några frågor och hoppas att ni svarar eftersom det blir en bättre blogg om jag skriver om det ni vill läsa om såklart. Svara i kommentarerna.

1. Äger du aktier?
2. Varför?
3. Äger du fonder?
4. Vill du lära dig mer om aktier?
5. Är den nuvarande nivån på bloggen lagom, alltså är det för låg, hög eller lagom nivå på innehållet?

Uppskattar verkligen om ni tar er tid att svara!

Tack på förhand! Johan

USA-stängning

Tänkte avsluta dagen med att rapportera om hur det gick i USA. Dow J. stängde ner ungefär som tidigare på kvällen, - 0,3 % liksom Nasdaq som steg 0,5 %.

Av mina aktier steg 3 av 4, den enda som föll var McDonald's.

I morgon (onsdag alltså) tror jag vi får en dag utan större rörelser varken upp eller ner. Om jag har rätt får vi se i morgon!

Första ...And Stuff-inlägget

Första inlägget som inte har så mycket med aktier att göra, eller ingenting om man ska vara ärlig kommer här. Det är mitt i natten och jag har precis blivit färdig med att designa om min blogg. Det var inte helt enkelt men jag hoppas att ni tycker det är fint. Har aldrig hållit på med någon form av programmering eller vad man kan kalla det och jag vill säga tack till min mer erfarna bloggerska till lillasyster som hjälpte mig!

Sammanfattning av börsdagen

Börsen backade idag, slutade ner 1,6 %. Trist men tyvärr sånt man får räkna med.

Om vi börjar med det positiva så slutade Lappland Guldminers upp 9 % idag, de stängde på 7,15. Köpte dem igår på 6,75 så det var ju trevligt!

Sandvik gick det sämre för, slutade back 3,3 % på 48,80 kr. Hoppas den vänder snart, ser bra ut tekniskt om den går upp i morgon.

Björn Borg backade också, ner 2 % till 42 kr. Ser ändå väldigt bra ut tycker jag!

De amerikanska aktierna har såklart fortfarande inte stängt men just nu ser det ut såhär:

McDonald's: - 0,65 %
Microsoft: + 2,21 %
Pfizer: + 0,92 %
Exxon: + 1,99 %

Med tanke på den tråkiga öppningen på Stockholmsbörsen så blev det ganska bra tycker jag. Dagens glädjeämne var helt klart Lappland Goldminers som steg hela 9 %! Dagens tråkighet var att Sandvik backade så mycket som 3,3 % men som jag ser det är Sandvik en långsiktig satsning i ett stabilt, Svenskt företag. Aktier som Lappland Goldminers ser jag mer flexibelt på, om uppgången skulle fortsätta kan jag mycket väl tänka mig att sälja. Vi får se hur det går!

Hoppas att det blev en bra börsdag för er också. För er som inte har aktier så har ni troligen fonder vilket ju är aktier fast istället för en så har man flera. Kan vara värt att tänka på, något som många nog glömmer bort.

Börsen totalt glömde jag ju skriva om, den stängde ner 1,65 %. De första dagarnas uppgång på börsen det här året är nu utraderad och börsen ligger nu totalt oförändrad i år.

USA går bättre, Nasdaq är upp 0,58 % och Dow Jones är ner backar 0,22 % just nu. För att förklara för er som inte känner till det så är Nasdaq "teknikbörsen" i USA och Dow Jones är den "vanliga" börsen . Båda två påverkar hur resten av världernas börser går i stor grad. Naturligtvis påverkar mycket annat men om Nasdaq och Dow Jones faller stort så är det mycket troligt att Stockholmbörsen också gör det.

Lappland Goldminers

Som jag skrev i förmiddags så var börsen ner ganska mycket men den har nu återhämtat sig en del, minus 1,3 % just nu. Dow Jones är ner 0,2 % och Nasdaq upp 0,4 % vilket förklarar uppgången på Stockholmsbörsen nu på eftermiddagen. Jag återkommer med en summering av dagen efter börsen stängt vid 17.30. Just nu ser det i alla fall väldigt bra ut för Lappland Goldminers som ligger plus 11 % idag, väldigt kul! Inte minst eftersom jag köpte dem igår! Övriga innehav ligger lite back, återkommer med detta senare!

Privata Affärer och Financial Times

Tänkte tipsa om de två sidorna som jag tycker är bäst om man vill hålla koll på aktiekurser och följa olika aktier. För de svenska aktierna tycker jag att Privata Affärer är klart bäst, en tydlig sida och det behövs inte så mycket tryckade för att få fram det man vill. För de amerikanska aktierna använder jag Financial Times sida. Det är faktiskt väldigt enkelt att investera i amerikanska företag exempelvis genom Aktieinvest som är det företag som jag använder när jag handlar med aktier. Då kan man köpa aktier i olika företag över hela världen för så låga summor som 100 kr och uppåt!

Bästa affärstidningen i Sverige är helt klart Dagens Industri, som för övrigt har väldigt bra studentrabatter. Ett helår med DI kostar runt 4000 kr egentligen men som student kostar det bara knappt 1000 kr. Tror att ett kvartal kostar runt 300 kr, vilket jag tycker är väl investerade pengar för en så pass bra tidining.

Dagens Industri
Aktieinvest
Privata Affärer
Financial Times

Nedgång på börsen

Börsen öppnar nedåt idag, strax innan klockan 12 ligger den 2,4 % back. Det är såklart roligare när det går upp men en del av "aktiespelet" är att det måste gå ner också. USA backade också igår och då brukar Stockholmsbörsen följa efter dagen efter. Ofta kan man se att börsen vänder efter hur USA-börserna öppnar på eftermiddagen svensk tid, om de stiger i eftermiddag kommer vi nog få se en återhämtning på de svenska börserna också. Tror dock att detta är en dag när vi kommer sluta på minus, tråkigt nog.

Teknisk Analys

Såhär ser det ut när man gör en s.k Teknisk analys där man försöker se trender i aktiekursen. Senare tänkte jag gå genom grunderna i detta

Första riktiga inlägget

Då har man klarat av det första "Välkommen till min blogg, här ska jag skriva om..."-inlägget, nu tänkte jag börja bloggandet på allvar! Jag skulle väldigt gärna se att du, just DU, skriver en kommentar då och då, inte minst om du undrar något så ska jag försöka förklara det!

Jag tänkte börja med lite om mig själv, Johan Selin heter jag. Jag är 20 år och bor numera norr om Stockholm i Upplands Väsby. Jag är uppväxt i Skåne och har bott några år i Wien under uppväxten. Jag bor tillsammans med min sambo Sofia som inte tycker det där med aktier är riiiktigt lika roligt som jag tycker det är! Jag pluggar just nu ekonomi på Södertörns Högskola.

Det var väl lite om mig. Tänkte gå över till vad jag har för aktier för tillfället så kommer det mer ingående beskrivningar och uppdateringar på hur de går senare.

Just nu äger jag aktier i Björn Borg (klädföretaget med samma namn som en av Sveriges Största idrottare genom tiderna, största produkten är underkläderna), Sandvik (stort svenskt s.k verkstadsföretag), Lappland Goldminers (svenskt guldföretag som bryter guld i de norra delarna av Sverige. Börsens i särklass coolaste namn tycker jag personligen. Alla andra hade nog döpt dem till Lapplands Guldbryteri eller något sånt men Lappland Goldminers, coolt!)

Som om de svenska aktierna räckte till äger jag även mindre poster i 4 amerikanska företag: Microsoft eller Pyttemjuk som min föreläsare som är galen i Mac kallade dem i en tentafråga, McDonald's, Pfizer (stoooort läkemedelsföretag) samt Exxon Mobil Corp, världens näst största företag om jag kollar till vad företagen har för värde på börsen. Sysslar med olja och sånt!

Det var mina aktieinnehav, kommer senare gå in en och en på dem. Innehaven kan skiftas ganska ofta, Lappland Goldminers köpte jag t.ex idag!

Aktier and Stuff

På Aktier and Stuff kommer jag skriva mest om aktier och sånt, eller Stuff, men ibland kan det nog smyga sig in lite annat. Min tanke med den här bloggen är att jag vill föra vidare mitt intresse för aktier och jag hoppas kunna locka er läsare med intressanta inlägg och tips, såväl för er som redan är insatta i aktier och börsen som för er som bara vet att det finns aktier men inte så mycket mer än det. Förhoppningsvis får ni upp ögonen för detta, enligt mig, mycket intressanta ämne där en hobby och ett fritidsintresse förenas med möjligheterna att faktiskt tjäna pengar på detta!

Hoppas att ni kommer tycka att det blir en intressant blogg som ligger bland era favoriter. Jag skulle uppskatta om ni kommenterade lite ibland, allt från synpunkter till frågor eller svar på frågor. Enjoy!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0