Hur vet man vilka företag man ska satsa på?

Jag fick en fråga av en kompis som börjat intressera sig för aktier men som ännu inte hade några aktier: "Hur vet man vilka företag man ska köpa?"

Det finns ju otroligt många företag där ute som man kan köpa aktier i, vilka ska man satsa på?

Jag ska försöka att lägga upp det här pedagogiskt och tydligt men fråga om det är något ni undrar över.

Det finns två huvudperspektiv att analysera en aktie ur, det är teknisk analys och fundamental analys.

Teknisk analys har jag skrivit mer om tidigare i bloggen, gå gärna ner och läs där. Kortfattat går det ut på att se trender i aktiekursen, att försöka förutsäga hur aktiekursen kommer utvecklas framåt genom att analysera kursen en tid tillbaka. När jag gör tekniska analyser brukar jag bara kolla på grafen på privataaffarer.se, säg 3 månader tillbaka. Om den bara ser ut att falla tar jag bort den, då är jag inte intresserad. Om den ser ut att stabil klättra uppåt ser den bra ut. Läs som sagt gärna mer om TA längre ner i bloggen, det här var bara en kort förklaring.


Det andra sättet kallas för fundamental analys, då man kollar på företaget bakom aktien så att säga. Man läser om företag, kollar på nyckeltal, vinst, omsättning, prognoser och så vidare. Vid ren fundamental analys bryr man sig inte om aktiekursen, man köper om man tror på företaget.

Jag och de flesta andra använder en kombination av dessa två. Om jag inte tycker företaget ser bra ut tekniskt stänger jag helt enkelt ner fliken, då är jag inte inte intresserad. Om företaget inte har bra nyheter, om företaget gör förlust år efter år eller om jag inte tror att det finns potential i företaget köper jag heller inte det.

För att jag ska köpa ett företag vill jag alltså att det ser bra ut tekniskt och att företaget i sig har potential alternativt är stabilt.

Min kompis som frågade den här frågan gav jag tipset att gå in på exempelvis privataaffarer.se och ta fram något av företagen han känner igen. Sen kan man kolla på det företaget, och bestämma om man tycker det ser bra eller dåligt ut. Om man tycker det ser bra ut, skriv upp företaget och "senast"-kursen och följ den sedan ett tag. Se om det går hur du tänkt dig och försök lära dig av det. När man gjort det här ett tag är man mogen att gå in med småsummor på börsen. På aktieinvest där jag har mina aktier kan man köpa aktier för 100 kr och uppåt så man måste inte köpa för så mycket.

Hoppas att ni förstod och hängde med! Fråga och kommentera!Kommentarer
Postat av: Jessica

lätt fattad,jag ska genast går in på privataffärer

o kikar på olika föreag/TACK

2009-03-02 @ 17:59:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0