Börsen, Obama och Statsskulden

Alla aktier är upp lite idag, inga större rörelser men uppåt är alltid trevligt.

Bäst går Lappland Goldminers med en uppgång på 1,5 % för tillfället.

Obama

Ska bli intressant hur börsen kommer reagera nu när Obama tar över. Jag personligen tror att förhoppningarna på vad han ska åstadkomma är lite för stora, jag tror också att han kommer bli en bra president men det känns som om hela världen tror att han kommer uträtta mirakel. Han har inte mer pengar att röra sig med än Bush så alla fantastiska räddningspaket och reformer tror jag kommer utebli.

Såg en mycket intressant dokumentär på SVT 2 igår, en Oscarnominerad dokumentär om USA:s statsskuld. Det där med statsskuld tycker jag är mycket intressant. En politiker kan inte gå till val på att man ska minska statsskulden, människor vill se att mer pengar satsas på skolan, vården, socialbidrag, skattesänkningar eller vad man nu tycker är viktigt. Om man går till val på att minska statsskulden förlorar man, det är tråkigt och många förstår inte heller omfattningen av hur stor statsskulden är.

Sveriges statsskuld idag, enligt Riksgälden som är den myndighet som har hand om detta, är på 1 100 miljarder kr. Det kanske inte säger så mycket men om man slår ut det per capita (medborgare) så blir det 130 000 kr. Varje svensk är alltså skyldig 130 000 kr indirekt! Varje år betalar Sverige 41 miljarder kr i ränta på dessa lån. Det kan jämföras med vad rättsväsendet kostar (polis, domstolar osv) som kostar 31 miljarder per år eller Försvaret som kostar 43 miljarder kr.

Money 4

Varje år betalas alltså ut lika mycket i ränta på statsskulden som Försvaret kostar totalt.

Försvaret

Dokumentären jag såg igår handlade om USA som nästan har som "affärsidé" att låna pengar. Amerikanska statsskulden är ännu större per capita än Sveriges.

Vad vill jag säga med detta inlägg då? Tycker jag att det är fel att Sverige lånar pengar? Nej, jag tycker att det är en bra möjlighet att stimulera den Svenska ekonomin i sämre tider som nu. Däremot tror jag att väldigt få är medvetna om att de genom staten är skyldiga 130 000 kr så fort de föds! Att säga att statsskulden är 1 100 miljarder kr säger inte så mycket, det är för stora summor för att man ska kunna greppa det. Men 130 000 kr för varje svensk, då sätts det lite mer i perspektiv.

Det här är något som tål att tänkas på när vänsterpartiet tycker att vi ska spräcka utgiftstaket för att betala för vänsterpartiets bidragsidéer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0