Teknisk Analys

Jag tänkte visa grunderna i teknisk analys. Nedan finns grafer över flera av de företag jag äger aktier i. Fråga gärna i kommentarerna om ni inte förstår!


Om vi börjar med den tekniska analysen av Björn Borg. Teknisk analys är alltså att man kollar på hur aktien har gått för att få ut ett mönster.

Grafen nedan är för Björn Borg de senaste 3 månaderna. Den röda linjen har jag dragit längs med de ställen där aktierna har varit som lägst (en aktie går ju naturligt upp och ner efter vad köpare och säljare tycker den är värd). Som man tydligt kan se så är det en uppåtgående trend eftersom de s.k bottnarna, där aktien är som lägst innan den stiger igen, hela tiden höjer sig. Alla bottnar är högre än den tidigare bottnen.

Om man kollar topparna så höjer de också sig hela tiden (se de korta övre sträcken). Detta är tydliga signaler på att aktien har en uppåtgående trend och denna analys kan vem som helst göra. Gå in på Privata Affärer (länk finns i kanten på sidan), ta en aktie och gör en egen teknisk analys! Man behöver inte rita, det går jättebra att göra en såhär enkel variant av TA i huvudet.


TA Björn Borg


Om vi går vidare till Sandvik som jag också äger så har jag gjort en TA där också. Vi kan även här se att det är en uppåtgående trend men jag vill nu visa er en sak! För det första så ser ni ganska långt till vänster i grafen två tydliga dalar, eller bottnar, som det kallas. Båda dessa ligger på ungefär samma nivå och man kan därför säga att det är en dubbelbotten. Aktien har alltså stöd på den här nivån, två gånger har den varit nere och testat "stödet på den här nivån för att sedan stiga. Det är därför troligt att aktien inte kommer falla under 42 kr men om den gör det så har den brytit det stöd som fanns och då vet vi inte var nästa botten kommer finnas.

Om vi går vidare längre fram i tiden i grafen så finns där ett blått streck och ett gult streck. Som ni kan se tangerar det blåa strecket alla bottnar på väg fram medan det gula inte gör det. Eftersom det gula är den nivå där vi ligger nu så har alltså aktien tappat lite av farten i uppgången, men än så länge har det inte bildats någon topp eller botten som är lägre än den närmast föreliggande. Om detta skulle ske finns det ganska stor risk för ett mindre fall i aktien, där nästa stödnivå än vid de 42 kr som tidigare testats.


TA Sandvik
Hoppas alla förstod nu, om inte så snälla, fråga så ska jag förklara!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Sandviks fall idag inte är helt bra ur teknisk synvinkel men inte katastrof heller så länge den inte skapar lägre toppar eller bottnar än den tidigare.

Björn Borg ser fortfarande bra ut!

Det var teknisk analys mina damer och herrar! Hoppas ni hängde med!

P.S Om ni inte ser finns bilderna som miniatyrer här som ni kan klicka på för att få en större bild.


TA Björn Borg

TA Sandvik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0