Glada miner på börsen!

Börsen steg för 9:e (!) dagen i rad idag och avslutade dagen med ett riktigt rally, Stockholmsbörsen stängde upp 2 % med draghjälp från USA där Dow Jones och Nasdaq var upp 2,2 % strax före kl 22 svensk tid. Stockholmsbörsen har iom detta stigit över 30 % i år!

Bra gick det för Lappland Goldminers som stängde upp 7 % till 9,85 kr, Fabege gick upp 1 % till 30,60 och Björn Borg gick upp en halv procent till 56 kr. Formpipe, som jag tänkte köpa om den går ner lite, stannade på 15 kr. Handeln i aktien var relativt liten, bara 8000 aktier handlades under dagen och inga avslut under 14,75 kr blev det.

Betsson, som rapporterar i morgon bitti, föll 82,50 kr. Analytiker förväntar sig en omsättningsökning för andra kvartalet på strax under 30 % jämfört med samma kvartal förra året och vinsten beräknas hamna på 75 miljoner kr före skatt (61 mkr). Självklart kommer jag rapportera hur rapporten blev i morgon!

I USA steg de flesta av mina innehav, bäst gick Microsoft och GE. Pfizer, det bolag som gått sämst av de amerikanska jag har, verkar har fått lite fart och gick idag upp på den högsta nivån de senaste 6 månaderna. Nytt 6-månadershögsta för Pfizer alltså! 

 
Kanske är det försäljningen av Viagra som tagit fart under
sommaren och därmed skickar upp Pfizers aktiekurs!


Dagens förlorare var McDonald's som tyvärr kom med en halvdålig rapport, både omsättning och resultat sjönk och aktien backade 5 %.
Det var allt för denna dag! Hörs i morgon!

Johan


Nordanvindar i Lappland

Det blåser ganska bra uppe i Norrland, i varje fall runt Lappland Goldminers. För tillfället är Lappland Goldminers upp 6 % idag!

Betsson, som har varit ganska tråkiga på sistone, och backat ner till 80 kr har stigit lite nu och ligger mellan 83 och 84 kr. Tror att rapporten i morgon kommer skicka iväg Betsson en bit uppåt, Betsson har ofta kommit med bra rapporter och jag tror inte spelandet har minskat så mycket på senaste tiden.

Har för övrigt köpa Formpipe ett antal gånger utan att få genom min order. Klart man kan lägga in en order på säljkursen men det vill jag inte! Omsättningen i aktien har hittills varit låg idag, bara 3000 aktier har handlats. Igår försökte jag köpa på 14,60 men aktien gick aldrig lägre än 14,65, surt! Kanske blir det ett köp, om kursen är rätt.

Finns det pengar att tjäna på Svininfluensan?

Finns det pengar att tjäna på Svininfluensan?

Kanske det... Just nu köper världens regeringar in vaccin för 1000-tals miljoner för att massvaccinera sin befolkning. Som ni säkert vet ska hela Sveriges befolkning vaccineras och det är vi inte ensamma om. Regeringarna har själva inga vaccin utan måste såklart köpa in dessa från läkemedelsföretagen som har botemedlet.

Som ni (förhoppningsvis) vet så pratar man om utbud och efterfrågan, och att konstatera att efterfrågan på svininfluensavaccin är väldigt högt just nu är inte så svårt att räkna ut. Finns det ett överflöd av svininfluensavaccin i världen då? Nej, världens läkemedelstillverkare jobbar för högtryck för att framställa de 100-tals miljoner (snarare miljarder) doser som behövs.

Kommer de ge bort dessa till regeringarna? Nej, självklart kommer de att säljas! Och det är där vi kommer in, investerarna. Logiskt sett borde det finnas pengar att tjäna på detta (lite omoraliskt/oetiskt kanske men om inte vi gör det kommer någon annan att göra det!)

Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att det verkar vara en handfull företag som kan framställa vaccinet i dagsläget, bland annat Novartis (Schwiziskt läkemedelsföretag som bland annat tillverkar Voltaren, Nicotinell och Otrivine) och Glaxo Smith Kline (Engelskt läkemedelsföretag som bland annat tillverkar Havrix som alla som rest lite längre bort känner igen) samt Astra Zeneca.

Enligt en artikel från Dow Jones Newswires har USA lagt in en order (tilläggsorder tror jag) på närmare 1 miljard dollar där Novartis får 690 miljoner $ och Glaxo Smith Kline får 71 miljoner $.

Jag har kollat upp företagen lite och blev förvånad över att utvecklingen hos företagen inte har varit starkare (aktiekursmässigt) senaste tiden. Troligen är det så att företagen är så stora att svininfluensavaccinet inte påverkar allt för mycket på resultatet.

Slutsatsen blir att man nog kan tjäna lite pengar på denna epidemi, bara att lägga in en order på Glaxo eller Novartis. Glaxo finns att köpa via andelsorder hos Aktieinvest i varje fall. Frågan är dock om det är lönt, om denna influensa kommer påverka tillräckligt mycket för att göra oss rika. Vidare borde dessutom svininfluensan vara inprisad i kursen redan.

Så, för att svara på min ursprungliga fråga, ja, det gör det nog men man kommer nog inte bli rik på det. Jag skulle rekommendera en ordentlig analys av företagen i fråga först innan jag köpte in mig så man inte går på en mina. Chansen till väldigt lyckade drag finns nog om man bara lägger ner tiden som krävs, frågan är du beredd att göra det?

Köpt Fabege

Som jag skrivit flera gånger tidigare har jag varit väldigt intresserad av Fabege men inte riktigt kunnat bestämma mig för att slå till eller inte. Nu har jag i varje fall slagit till, 80 aktier á 30 kr har vår lilla Aktiesparklubb Less Invest köpt och jag själv har köpt 100 aktier, också på 30 kr, hos CMC Markets.

Egentligen tycker jag bättre om att ha mina långsiktiga innehav på Aktieinvest och korta på CMC Markets men eftersom jag har över 10 000 kr på CMC Markets som bara ligger där oinvesterade så gick jag från denna princip denna gång. "You have to be in the market to make money", alltså att man inte tjänar några pengar om man inte investrar dem.

30 kr kanske inte en jättebra kurs om man jämför med vad de låg på när jag kollade på dem tidigare men nu känns läget säkrare, en tydlig dubbelbotten har bildats och trenden är väldigt bra (och tydlig). Att alltid bottenfiska gör investeringarna betydligt mer riskfyllda och som Warren Buffet säger "Det är bättre att betala en schysst pris för ett väldigt bra företag än ett väldigt lågt pris för ett väldigt dåligt företag!" (Viss omskrivning där men innebörden är den samma i varje fall!)

Har ett par grafer från CMC Markets, lite tydligare och större än Privata Affärers:

Fabege 3 mån:Fabege Senaste månaden ungefär:Den horisontella linjen markerar den tydliga dubbelbottnen och den andra linjen markerar trenden.

Rapportperiod

Som ni säkert har märkt är det rapportperiod, här kommer lite datum när intressanta bolag rapporterar. Listan är långt ifrån fullständig, fullständig lista hittar ni här

Torsdag 16/7
Electrolux
Alfa Laval
BE Group

Fredag 17/7
Sandvik
Husqvarna

Måndag 20/7
Boliden

Tisdag 21/7
Nordea
Handelsbanken
Volvo


Nu har ni lite mer koll hoppas jag. Fullständig listan finns alltså på länken ovan.

Världen är på bra humör

Världen är på bra humör idag, i varje fall finansvärlden! Haha!

Stockholmsbörsen är upp hela 2,5 % för tillfället, mycket tack vare att Nasdaq är plus 2,2 % och Dow Jones plus 1,5 %.

Bäst av mina aktier går Björn Borg som är upp 3,9 %, nice! Även GE går bra, upp 3,1 % och Microsoft är upp 2,8 %.


Cool bild från allposters.com

Bottenfiske

Har haft ordrar inne på Formpipe både igår och i förrgår utan att ge gick genom. Ser fortfarande de som mycket intressanta och kommer de ner till en lagom nivå, typ 14,75, så köper jag nog där. Fabege ser också mycket trevliga ut, har klart stigande trend nu!Betsson fick idag köprekommendation av Swedbank:

"Swedbank rekommenderar köp i Betsson"


"Swedbank rekommenderar köp i Betsson med riktkurs 110 kronor. Marknaden för online spel växer tvåsiffrigt trots en svagare konjunkturcykel, enligt Swedbank. Tillsammans med en stark balansräkning och en rabatt mot marknaden så finns det möjligheter för aktien att utvecklas väl kontra marknaden både i en negativ som i en positiv börsutveckling, enligt Swedbank. Den stora kassan ger dessutom utrymme för intressanta förvärv i en marknad som förväntas konsolidera, enligt Swedbank. Aktien kan därtill stänga en del av värderingsgapet mot Unibet, enligt Swedbank."

Håller helt med om analysen och riktkurs på 110 kr känns klart rimligt. Tror att Betsson kommer få fart när rapporten kommer snart för övrigt.

Lappland har haft en sådär utveckling men möjligen (förhoppningsvis!) har vi nu sett bottnen för denna gång. Plus 1 % idag.Björn Borg har för övrigt bra fart idag, upp 2,5 %. Kanske har vi sett bottnen där också?P.S Alla grafer är lånade av privataaffarer.se


Sveriges fulaste ord

Jag har kommit fram till att Sveriges fulaste ord måste vara ordet SÄRBO. Antingen är man väl sambo eller så är men inte det!

De enda som använder sig av Särbo är medelålders personer som inte vill erkänna för sig själva att personen man är tillsammans med är ens flickvän/pojkvän och ingenting annat.

Dagens Suck säger jag bara!

Bra dag i USA

Ett par av mina innehav gick riktigt bra igår, närmare bestämt Pfizer som steg 4 % och GE som steg hela 6,3 %. Trevligt, båda innehaven har haft en ganska dålig utveckling sen jag köpte dem tycker jag men jag är övertygad om att det är bra företag på lång sikt (Warren Buffet-strategin).


Formpipe Software

Formpipe Softpipe har, som jag skrev i föregående inlägg, tilldragit sig min uppmärksamhet. Formpipe sysslar med IT-tjänster av olika slag, exempelvis dokumenthantering, och bland kunderna finns kommuner och andra myndigheter. Bolaget gjorde en vinst på 5 miljoner kr andra kvartalet (rapporten presenterades idag) och efter detta besked har aktien fallit 10 %. 

Vid första anblicken känns det som det kan bli en bra affär att gå in nu när aktien pressats ner men det innebär alltid en risk såklart. Efterforskningarna fortsätter, återkommer senare med mer! 

Formpipe

En av dagens förlorare, Formpipe, har gjort mig lite sugen på nya köp. Aktien har haft en stabil utveckling fram till idag när den faller 10 % efter, vid första anblicken, hyfsad rapport. Kanske dags att köpa?


Som synes har utvecklingen varit mycket stabil och om fallet är överdrivet stort finns stor chans för rekyl i morgon. Ska sätta mig in i bolaget lite mer och ta reda på varför den faller så mycket.

Återkommer med mer info senare!

Johan


Hantverkare Selin

Som ni kanske har märkt har aktiviteten på bloggen inte varit den bästa den senaste tiden och det blir väl lätt så under sommaren. Anledningen denna gången är att jag nu har testat på yrket Hantverkare (Snickare, målare osv.) (har ju bland annat testat på flyttgubbe och lokalvårdare tidigare i samband med flytten så jag tyckte det var dags för något nytt) de senaste dagarna. Vardagsrum och hall har renoverats, blev riktigt riktigt bra! Man kan knappt tro att det är ens eget!Börsen har varit lite tråkig senaste tiden, vi är nere på 16 % upp i år nu (börsen generellt alltså).
 
Ta det lugnt ute i stugorna! Take Care!

/Hantverkare Selin

Nya andelsordrar

Har nu lagt in 3 nya andelsordrar i mina amerikanska företag.

McDonald's: 300 SEK
Microsoft: 300 SEK
Exxon: 300 SEK

Om jag har tid ska jag skriva lite mer om dem senare.

Hemma igen

Nu är jag tillbaka från en välbehövlig semester och därmed hoppas jag att uppdateringarna här på bloggen kommer bli lite mer frekventa.

Eftersom det var ett tag sen jag skrev nu så kommer här aktuella siffror för mina aktier:

Björn Borg: 60,25 kr. Hade en dipp under veckan men har hämtat upp sig igen.

Betsson: 86,75 kr. Hade även de en ganska stor dipp (lägsta nivå sedan feb) men har hämtat upp sig lite.

Lappland Goldminers: 9,50 kr. Lappland har haft en svagt sjunkande trend senaste tiden men verkar ha stabiliserat sig nu.

Som ni ser ser det inte jättemuntert ut och det kanske är dags att se över innehaven. Några tips där ute?

RSS 2.0