Finns det pengar att tjäna på Svininfluensan?

Finns det pengar att tjäna på Svininfluensan?

Kanske det... Just nu köper världens regeringar in vaccin för 1000-tals miljoner för att massvaccinera sin befolkning. Som ni säkert vet ska hela Sveriges befolkning vaccineras och det är vi inte ensamma om. Regeringarna har själva inga vaccin utan måste såklart köpa in dessa från läkemedelsföretagen som har botemedlet.

Som ni (förhoppningsvis) vet så pratar man om utbud och efterfrågan, och att konstatera att efterfrågan på svininfluensavaccin är väldigt högt just nu är inte så svårt att räkna ut. Finns det ett överflöd av svininfluensavaccin i världen då? Nej, världens läkemedelstillverkare jobbar för högtryck för att framställa de 100-tals miljoner (snarare miljarder) doser som behövs.

Kommer de ge bort dessa till regeringarna? Nej, självklart kommer de att säljas! Och det är där vi kommer in, investerarna. Logiskt sett borde det finnas pengar att tjäna på detta (lite omoraliskt/oetiskt kanske men om inte vi gör det kommer någon annan att göra det!)

Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att det verkar vara en handfull företag som kan framställa vaccinet i dagsläget, bland annat Novartis (Schwiziskt läkemedelsföretag som bland annat tillverkar Voltaren, Nicotinell och Otrivine) och Glaxo Smith Kline (Engelskt läkemedelsföretag som bland annat tillverkar Havrix som alla som rest lite längre bort känner igen) samt Astra Zeneca.

Enligt en artikel från Dow Jones Newswires har USA lagt in en order (tilläggsorder tror jag) på närmare 1 miljard dollar där Novartis får 690 miljoner $ och Glaxo Smith Kline får 71 miljoner $.

Jag har kollat upp företagen lite och blev förvånad över att utvecklingen hos företagen inte har varit starkare (aktiekursmässigt) senaste tiden. Troligen är det så att företagen är så stora att svininfluensavaccinet inte påverkar allt för mycket på resultatet.

Slutsatsen blir att man nog kan tjäna lite pengar på denna epidemi, bara att lägga in en order på Glaxo eller Novartis. Glaxo finns att köpa via andelsorder hos Aktieinvest i varje fall. Frågan är dock om det är lönt, om denna influensa kommer påverka tillräckligt mycket för att göra oss rika. Vidare borde dessutom svininfluensan vara inprisad i kursen redan.

Så, för att svara på min ursprungliga fråga, ja, det gör det nog men man kommer nog inte bli rik på det. Jag skulle rekommendera en ordentlig analys av företagen i fråga först innan jag köpte in mig så man inte går på en mina. Chansen till väldigt lyckade drag finns nog om man bara lägger ner tiden som krävs, frågan är du beredd att göra det?

Kommentarer
Postat av: Oscar

Jag tackar och grattis du med! Vad roligt att din fästmö också heter Sofia, hehe. Fabege och Formpipe? Intressant, själv ligger jag lång i Vostok Nafta, Gunnebo, Axis och Nobia då de tycks bygga upp omvända H&S-formationer. Nobia och Gunnebo har rapport idag...pirrigt. Sommaren har varit härlig förmodar jag?

2009-07-17 @ 09:56:42
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: Sofia

Sv: Ja, det lät jäkligt tråkigt måste jag säga. Men det är ju upp till var & en om man ska se den, kan ju bara säga att du går miste om något bra om du inte ser den. Fast du kanske tillhör den skaran som hellre fascineras av Harry Potter och Sagan om Ringen, höhö.

2009-07-22 @ 17:51:01
URL: http://larssonsofia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0