Har bostadspriserna verkligen fallit?

Jag och min sambo är på jakt efter en egen lägenhet, den vi bor i nu hyr vi i andra hand. Den är jättefin men vi vill gärna ha något eget.

Vi har varit på ett antal visningar i närområdet, vi bestämde för ganska länge sedan att det är här vi vill bo, i området alltså. Priserna är överkomliga, det är lugn och skönt, nära till ett precis lagom stort köpcentrum och två stora matbutiker. Det tar 10 minuter att gå till pendeltåget och på under en halvtimme är man på centralen. (Vi bor alltså i Stockholm).

Vi har som sagt sett ganska många lägenheter och vet vad vi vill ha, en 2a eller 3a i okej skick men det kan gärna vara lite att fixa till. Vi har deltagit i två budgivningar som vi har förlorat eftersom de steg över vad vi kunde (och ville) betala för dem. Utropsprisen har varit helt okej, inte minst med tanke på att vi befinner oss i Stockholmstrakten.

Vi började prata om detta med priserna mer generellt, jag och sambon, efter att blivit överbjudna åter igen. Har priserna verkligen fallit? Det har pratats väldigt mycket om hur mycket priserna skulle gå ner nu i.o.m krisen, att det skulle vara fyndläge och så vidare. Detta har jag också "förespråkat" (ni som följer bloggen har väl insett vid det här laget att jag är ganska intresserad av ekonomi och gärna tar in vad "experter" säger och sedan bildar mig en egen åsikt) när jag diskuterat bostadspriser med någon.

Men har de verkligen fallit? Jag har börjat att tvivla, enligt mäklarna själva har de börjat stiga sedan ett tag tillbaka nu men den statistiken har jag hela tiden tagit med en nypa salt. Statistik kan man luras ganska mycket med, och när avsändaren är exempelvis mäklarförbundet ska man nog vara lite på sin vakt. Det ligger ju i mäklarnas intresse att säljarna vågar sälja sina objekt och tror att de får bra betalt, annars får mäklarna själva ju inte något betalt! (Eller mindre betalt i alla fall)

Den lägenheten vi kollade på nu, som vi var beredda att gå med ganska långt i budgivningen på, slutade över 15 % över utropspriset. Det scenariot har vi sett ganska många gånger nu tycker jag, låga utrop och ganska intentiv budgivning. På det hela taget undrar jag om priserna är lägre nu än för ett halvår sen. Enligt mäklarna själva dippade ju priserna lite under vintern men har nu stigit igen.

Så, har priserna verkligen fallit? Ja, till en början föll de, men frågan är om de inte gått upp lika mycket igen. Här i området känns det så i varje fall.


P.S Mycket av detta baseras på helt subjektiva iakttagelser. Kommentera gärna!

Såg för övrigt
en tvåa på 47 kvadrat i Gamla Stan som var till salu när jag kollade i DN Bostad. Kvadratmeterpriset var 80 000 kr! 3 750 000 kr ville de ha!

SSAB igen

Kollar återigen in SSAB som lockar mig. Inte minst P/E-talet på 3 och den mycket tilltalande grafen. 65 kr tror jag är en jättebra nivå att köpa på, får se om jag går in. Dessutom är det utdelning för dem i veckan! 6 % i direktavkastning baserat på en kurs på 65 kr. Återkommer med om det blir något.

Dålig dag på börsen

Det blev en dålig dag på börsen. Index ner 3,2 %...

Lappland Goldminers och SCA gick ner 2 %, Betsson gick ner svagt och Björn Borg tappade hela 7 %. Omsättningen var bara 10 000 aktier under hela dagen, aktier till ett värde som inte ens uppgick till 50 000 kr totalt handlades idag. På grund av den låga omsättningen tror jag att aktien kommer gå upp i morgon när lite större aktörer ser vad som hänt idag. Detta är för övrigt faran med mindre aktier, små aktörer kan göra mycket med kursen med små medel.

50-öringen försvinner

Läste i veckan att vår kära 50-öring försvinner den 30 september nästa år! Detta beslutade riksdagen om i onsdags. Kanske ingen större förlust, de flesta tycker nog att 50-öringen är mer irriterande än bra!Solsken i norrland...

...I varje fall för Lappland Goldminers som stiger 7 % idag! De har länge legat stilla och experterna (exempelvis Stockpicker) har pratat om att det snart kommer ett större utbrott. Kan det vara detta vi ser just nu? Det finns inga nyheter som skulle motivera denna uppgång i varje fall.

IKEA-bil

Enligt artikeln ska IKEA nu lansera en bil! Tankarna är inte långt borta från aprilskämt, bilen ska "lanseras" den 31:a mars!

Artikeln finns här


Nasdaq

För bara några dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur världens börser utvecklats sedan årsskiftet. Inlägget hittar ni här

Då låg Nasdaq ganska långt ner på listan med ett fall på 11 %. Detta var en dryg vecka sedan. När jag kollade hur USA gått ikväll såg jag att Nasdaq stigit mycket idag igen, närmare bestämt 3,8 %. Detta innebär att Nasdaq nu ligger 2 % upp sedan årsskiftet!

På tal om Nasdaq steg Microsoft som jag har i min portfölj 5,3 % vilket blev den största stigningen för dagen av mina innehav. Bill Gates ser nöjd ut! Inte konstigt när hans aktier stiger med 5 % på en dag!


Bolån

Jag och sambon är inne i ännu en budgivning som vi för närvarande leder!

Kollade in bolånen på compricer idag igen, billigast för oss blir Länsförsäkringar som nu har 3-månadersräntan på 2,1 %. DnB NOR är annars den billigaste om man väljer att låna en större del av bostadens pris.

Ganska lugn dag på börsen idag, bäst av mina svenska gick Betsson som gick upp runt 2 %. H&M lämnade rapport idag, en besvikelse tyckte marknaden och aktien föll.

Nu ska jag gå till en föreläsning på min kvällskurs i Förhandlingens Retorik! Ha en trevlig kväll!

Investor

Läste idag om att det ryktas om att Investor överväger att köpa Renaults andel av Volvo (LV). Bestämde mig därför för att kolla in både Volvo och Investor.

Volvo har tre gånger testat motståndet på 45 kr och ligger nu på 42,50 ungefär. Uppenbarligen är motståndet starkt men bryter de genom borde Volvo kunna stiga en del.

Det mest intressanta är dock Investor. Är i allmänhet inte så mycket för investmentbolag men man kan ju göra undantag! Resonemanget om jag skulle köpa dem vore i så fall att det är en bra basaktie som är köpvärd eftersom man får mycket aktier för pengarna. Ledningen är också allmänt erkända som duktiga och skickliga. Dessutom är det snart dags för utdelning på 4 kr (ca 4 % i direktavkastning). Ska ta mig en närmare titt!

Wanja, Wanja, Wanja...

Ska inte skriva något längre om LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin utan nöjer mig med att skriva vad jag tycker. Det andra kan man ju läsa i tidningen! Exempelvis här

Att hon blivit lurad tror jag inte ett skvatt på, klart hon visste men att det skulle komma ut att hon varit med och godkänt detta trodde hon nog inte!

OM det är så att hon inte visste så är det väl nästan ännu värre tycker jag! Att ha en så pass okompetent person med så stort ansvar säger väl sig själv är korkat!

Såg på aftonbladet att stödet hos folket inte var allt för stort för henne idag. På frågan...

"Har du förtroende för Wanja Lundby-Wedin?"

...Svarade 93 % av LO-medlemmarna nej och av den övriga delen av befolkningen svarade 94 % nej. Artikel om detta finns här


Tele 2

Såg att Tele 2 (A-aktien) ligger som dagens näst största vinnare på Large Cap (upp 3,9 %) så jag tänkte kolla in dem. Dock var det bara 800 aktier omsatta så jag tänkte att jag kollar B-aktien. Om det är så få omsatta A-aktien kan det bli svårt att få genom sina ordrar.

När jag tog fram B-aktien såg jag att den istället backade 2,8 %!

A-aktien i Tele2 stiger alltså 3,9 % samtidigt som B-aktien faller 2,8 %! Snyggt jobbat!


USA rusade

Ikväll rusade USA efter Obamas nya räddningspaket på 1000 miljarder dollar (!) presenterats idag. Pengarna ska användas till att köpa de "giftiga" delarna av finanssystemet som lånen som är grunden till krisen.

Indexen steg mellan 6 och 7 % i USA, väntar mig en stigning i Stockholm i morgon.

Obamas räddningspaket motsvarar för övrigt över en krona per varje person på denna jord!

Blandat i början av veckan

Det går både bra och dåligt för mina innehav idag.

Björn Borg, som jag skrev om i förra inlägget, ligger kvar på 49,50 kr. Upp 4 % idag alltså.

Lappland Goldminers har parkerat sig på 8 kr. Aktien har legat stilla ganska länge nu och jag tror snart att det kommer hända lite saker med kursen. Om det blir upp eller ner vet jag inte men jag hoppas såklart på upp!

SCA är upp 2,4 % till 64,50 kr.

Betsson faller dock lite idag, ner 1,6 % till 89 kr, den nivån som jag köpte dem på. I ett kort, tekniskt perspektiv ser det inte jättebra ut för Betsson för tillfället men de fundamentala talar definitivt för Betsson på lite längre sikt.

Börsen som helhet är ner 1 %.


Björn Borg på årshögsta

Björn Borg stiger 4 % idag och har under förmiddagen toppat på 50 kr jämt vilket är den högsta nivån i år. Just nu ligger Björn Borg på 49,50 kr.

För övrigt så har kallelsen till årsstämman i Björn Borg kommit idag. Har aldrig varit på en stämma och tror jag ska gå på den här.

På torsdag släpper H&M sin kvartalsrapport för Q1. Gissningsvis kommer denna rapport påverka Björn Borg eftersom de finns i samma bransch. Framför allt det H&M säger om framtiden ska bli intressant att höra på som aktieägare i Björn Borg.

Stockpickers nyhetsbrev

Jag är en av prenumeranterna av Stockpickers nyhetsbrev som varje dag på ett trevligt och bra sätt sammanfattar dagen. Ibland har de lite analyser och sånt också. Ibland kan det dock bli lite fel! I dagens nyhetsbrev kan man läsa det här:

"Stockholmsbörsen tyngdes av Ericsson efter morgonens vinstvarning från Sony Ericsson. Även bankerna tyngde index medan råvarubolagen noterades för uppgångar. OMXS30-index tappade 2,6 procent till 661,6. Omsättningen stannade på 20,1 kronor."

Ajdå...!

Nedåt i slutet

Veckan slutade back såväl i Sverige som i USA. Hittade en lite rolig graf över Bure när jag satt och letade nya investeringsobjekt i veckan. Snacka om volatil!

Bure verkar dock ha stabiliserat sig i oktober förra året!

Guldet fortsätter stiga

Guldet fortsätter starkt uppåt, på mindre än två dygn har det stigit från runt 880 dollar till 960! Närmar sig 1000 dollar igen?

Gold

Satt och kollade på grafen över guldet de senaste 24 timmarna. 18.15 igår låg guldet på 891 dollar och steg sedan på 7 minuter till 930 dollar! Kolla in den här grafen:Utan att veta säkert så måste detta skett i samband med att FED meddelade om sina åtgärder igår.

Stigningen fortsatte fram till strax för kl 20, då guldet hade stigit till 947 dollar. Sedan dagens botten kl 15 steg guldet som mest med 63 dollar!

MEDA

Dagens Aktietips blir Meda som finns på Stockholmsbörsens Large Cap. Meda är ett läkemedelsföretag som jobbar med förvärv av licenser av redan existerande läkemedel (med reservation för att de kanske köper licenser till läkemedel i utvecklingsstadier). Meda ligger nu på 50 kr vilket känns som en intressant nivå.

Har ännu inte tagit mig en närmare titt men det kommer nog snart. Dagens aktietips är alltså Meda, ta en titt!


Egen flygradar

Tänkte tipsa om en ganska nördig sida, Flygradar.nu. Även om det är ganska nördigt så är det ganska roligt om man ska vara ärlig!

Flygradar.nu är en liveradar över alla flygplan som flyger över Sverige just nu. Den uppdateras någon gång per minut och man kan få detaljer om alla flygplan (höjd, flygbolag, fart, flygplansmodell osv. En del har även startpunkt och mål angivna). Mest intressant är det nog att kolla varifrån eller vart ett flygplan som flyger över en är på väg, inte minst om man bor i närheten av en flygplats (i vårt fall Arlanda).

Som ett exempel flyger just nu ett SAS-plan från Düsseldorf förbi mig, en Boeing 737, på väg mot Arlanda. Den flyger på en höjd av 1100 meter och i 400 km/h!Även om jag inte är överdrivet intresserad av flygplan är det en ganska kul tjänst som är helt gratis!

Direktlänk finns HÄR


P.S Precis flyg SAS flygplan från Bryssel förbi och nu kommer Amsterdam-planet över mig. Har hört alla 3, lite kul att vet var de kommer ifrån!


Lappland Goldminers

Lappland Goldminers kommer genomföra nyemissionen man tidigare beslutat om att genomföra, rapporterar man idag. Aktien faller drygt 3 % efter denna "nyhet". Förstår inte riktigt vad nyheten är eftersom detta var känt sedan tidigare...

Teckningskursen har i varje fall satts till 7 kr. Ska kolla närmare på prospektet senare men ser det inte som en omöjlighet att jag deltar i den eftersom jag tror på Lappland Goldminers på längre sikt.

Björn Borg!!!

Björn Borg stiger idag igen och är nu uppe strax under den psykologiskt viktiga nivån 50 kr. Senast är 49,30 och aktien har varit uppe på 49,90 idag. 49,30 innebär en uppgång på 2 %. Sedan årslägsta har aktien nu stigit 40 %!

Stockholmsbörsen klarar sig bra

Hittade en intressant artikel på Privataaffarer.se om hur världens börser utvecklats sedan årsskiftet. Andraplatsen knips av Stockholmsbörsen! Allra bäst har det gått för Moskvabörsen, som föll över 70 % förra året. I år har den stigit 2,4 % vilket räcker för att knipa förstaplatsen!

Nedan finns hela listan. De som jag tycker är lite intressantare har jag markerat med fetstil och de som är extra intressanta är även kursiva.

Moskva                                  + 2,5 %
Stockholm                             +1,0 %
Oslo                                        - 4,3 %
  
Toronto                                   - 5,1 %
Johannesburg                      - 8,3 %
Köpenhamn                           -9,6 %  
Hong Kong                             - 9,8 %
Sydney                                     -9,9 %
Singapore                               -9,9 %  
Bryssel                                   -10,5 %
Nasdaq, NY                          - 11,0%
Wien                                      - 11,9 %  
Amsterdam                          - 12,3 %
Helsingfors                          - 12,6 %
Tokyo                                     - 13,0 %  
London                                  - 13,1 %
Zürich                                     - 13,2 %
Paris                                       -13,2 %
Frankfurt                               -15,9 %
Madrid                                    -17,0 %
Dow Jones, NY                    -17,8 %
Milano                                   - 23,0 %Björn Borg fortsätter övertyga

Björn Borg fortsätter stiga och är upp 2,1 % till 48,50 kr. Sedan bottnen för en månad sen har aktien stigit med 27 %!

Veckan börjar bra

Veckan börjar uppåt, börsen ligger just nu plus 1,8 %. Bäst går det för Björn Borg som stiger 2,1 % till 47,50 kr. Betsson stiger också, upp 1,85 % till 96,50 kr. Lappland Goldminers ligger upp 1,3 % till 8 kr. SCA backar 2,3 % till 64,50 kr.

En bra början på veckan! Let's hope that will continue!

Aktie-SM

Vill tipsa om Aktie-SM där jag också ska vara med. Det är helt gratis att delta men det finns ganska fina priser att vinna. Mycket prestige också såklart!

Aktie-SM är en väldigt bra möjlighet att testa olika idéer man har, exempelvis om man har funderat på att köpa aktier men inte riktigt vet om man ska ta steget. Testa med fiktiva pengar i Aktie-SM först så får man testa på utan att det kostar en några pengar.

Ett tips till alla som sagt, från proffs till amatör, delta i Aktie-SM! Det är helt gratis!


Länk till Aktie-SM
!CMC igen

Handlade nu för första gången på länge med mitt CMC Markets-konto idag. Har tyckt att det varit både roligare och intressantare med den "vanliga" börsen än CDFs på senaste tiden men nu såg jag ett läge i valutaparet Pund/Dollar och tjänade 65 kr på ett par minuter. Köpte på en bra nivå och sålde på toppen! Hade positionen i totalt 4 minuter, ganska bra med en förtjänst på 65 kr då tycker jag. Många bäckar små som man säger!

Börsen på plus i år!

I och med den senaste veckans stigning ligger Stockholmsbörsenplus i år. Den senaste veckan har börsen stigit runt 10 % och uppgången är nu uppe i den 5e dagen i rad. Trevlig rekyl!

Det går bra!

Det går bra för mina aktier! Björn Borg fortsätter uppåt, och stängde på 47 kr. Detta är 4,4 % högre än igår! Lappland steg äntligen idag efter flera dagars nedgång. Slutade upp 2 % till 7,75 kr.

Betsson fortsatte upp och slutade på 93 kr, en krona högre än igår. SCA steg riktigt mycket idag och stängde upp 4,4 % (66 kr)! Detta är 13 % uppgång den senaste veckan.

Stockholmsbören stängde upp 0,25 %, bra mycket sämre än i USA där Nasdaq stängde upp 4 % och Dow Jones + 3,5 %.

På tal om USA så gick det riktigt bra där med för mina aktier, allra bäst gick det för Pfizer. som stoppat en Fas III-studie i förtid eftersom "preparatet visat signifikant gynnsam effekt" (saxat från privataaffarer.se). Pfizer steg imponerande 9,6 %!

Ny Forbes-ranking

Forbes har kommit ut nya listor över världens rikaste.

Bill Gates tar återigen över förstaplatsen över förra årets etta Waren Buffet, som jag skrev om här.

Ingvar Kamprad klättrar på listan och hamnar på 5:e plats, trots att han själv nekar till att ha pengar i närheten av de som Forbes tillskriver honom.Stefan Persson, HMs huvudägare, klättrar på listan och hamnar på en imponerande 18:e plats över världens rikaste.Birgit Rausing tar för övrigt sjätteplatsen över världens rikaste kvinnor!

Björn Borg Rusar!

Björn Borg sticker idag! Upp 10,85 % just nu! 47 kr!


Björn Borg har nu stigit 24 % sedan den senaste bottnen på 38 kr den 18/2!

Betsson köpta

Har nu köpt in mig i Betsson, köpte 30 aktier för 89 kr styck. Känns som en bra placering som jag tror mycket på.Här kan ni läsa analysen jag gjorde på Betsson den 27/2.


Kommer inte på någon bra rubrik...

Björn Borg stiger idag igen! 6 % upp betyder årshögsta, 45 kr! Affärsvärlden skriver i veckans tidning att Björn Borg ser lovande ut.

SCA fortsätter också upp, upp 3 % till 63 kr. Skrev ju för ett par dagar sen att SCA låg på lite för låga nivåer men detta har nu återhämtat sig vilket känns bra.

Lappland Goldminers går däremot inte så bra och jag tror att vi får ställa in oss på en period med lite lägre kurs. Lappland faller 3 % idag till 7,40 kr.

Betsson faller idag igen och ligger nu på den mycket intressanta nivån 90 kr! Affärsvärlden skriver idag att Unibet ser mer intressant ut än Betsson men de mycket starka siffrorna för Betsson talar för Betsson tycker jag. Ska ta mig en titt till idag men jag tror det blir ett köp!

Börsen i helhet stiger idag igen efter gårdagens stora uppgång, upp 1,7 %. Detta betyder att börsen bara har fallit 1 % i år! Anmärkningsvärt är att Nasdaq, efter gårdagens uppgång på hela 7 %, ligger back 12 % i år. Starkt av Stockholmsbörsen, även om den svaga kronkursen påverkar en del.


Update USA

USA fortsatte uppåt och Nasdaq stängde hela 7 % upp! Dow Jones steg 5,8 % idag!

Microsoft gick riktigt bra! 8,8 % upp gick de idag!

För övrigt såg jag att Betsson gick mot strömmen och backade hela 5 % till 94 kr. Får se om jag lägger in en order i morgon, inte omöjligt! Skrev ju tidigare att jag tänkte gå in runt 90 kr och att jag tyckte 100 kr var för dyrt.

Äntligen upp igen!

Idag steg det riktigt riktigt mycket! Stockholmsbörsen stängde 5,4 % upp, Dow Jones ligger upp 4,9 % och Nasdaq hela 6,3 % upp!

Uppgången berodde idag på bankerna, framför allt Citibgroup. Lite coolt att ett internt PM, som det var i det här fallet, kan påverka hela världsekonomin så mycket. Såhär skriver privataaffarer.se om dagens uppgång:

"Citigroup steg med drygt 20 procent efter att Citibanks vd Vikram Pandit har sagt i ett internt PM att banken haft sitt bästa kvartal sedan tredje kvartalet 1997 och banken varit lönsam i januari och februari. Han sa också att aktiepriset, som är under 2 dollar per aktie, inte återspeglar bankens kapitalposition och resultatkapacitet.  Även JP Morgan steg kraftigt, med  14,9 procent och Bank of America med 24,0 procent."

Bank of America meddelade också att man inte behöver ta in mer kapital. Just nu ligger Citigroup upp 37 %!

I Sverige följde de svenska bankerna efter:

Swedbank: + 19 %
Nordea: + 12 %
Handelsbanken: + 15 %
SEB: + 26 %

Snacka om stigningar!


Av mina aktier gick det för det mesta rejält uppåt; SCA steg 5,6 % och Björn Borg återhämtade sig idag till 42,40 kr efter att ha stigit 6 %. Sämre gick det för Lappland Goldminers som trots det muntra börsläget sjönk 3 %.

I USA stiger Microsoft starkt uppåt, hela 7 % upp. Exxon ligger upp 3 %. Övriga innehav ligger upp även om det inte är lika mycket.

Både Euron och Dollarn sjunker mot kronan, närmare 20 öre mot igår.

Sammanfattningsvis en mycket bra dag, den bästa på länge. Hoppas att den här uppgången kan vara början på en lite längre uppgång, känns inte helt omöjligt. Att de amerikanska bankerna går bättre än befarat betyder mycket för hela världsekonomin.

Dagen som gick

Idag har varit en lugn dag aktiemässigt. Har inte handlat något och börsen har legat ganska stilla.

Björn Borg låg stora delar av dagen på plus men någon ville troligtvis pressa ner kursen på slutet och aktien stängde ner 5.8 %. De sista affärerna gjordes klockan 17.27. Kanske gjorde någon ett klipp, kanske fanns det andra tankar bakom affärerna.  Aktien toppade på 44.90 under dagen, alltså 10 % högre än stängningskursen.

Lappland Goldminers hade en lugn dag och rörde sig bara mellan 7.85 och 8 kr. Aktien stängde på 7.90. I inlägget före detta inlägg finns ett ganska långt inlägg om Lappland Goldminers.

SCA har tappat lite fart och ligger nu runt 58 kr. På en månad har aktien tappat 15 %. Ser vissa vändningstendenser i aktien, hoppas på vändning inom kort.

I USA var det lugnt för mina aktier idag, alla aktier utom Wal-Mart höll sig mellan +1 och -1 %.

För övrigt så har jag och sambon lagt ett bud på lägenheten vi kollar på idag! Känns kul!

Stockpicker om Lappland Goldminers

Stockpicker presenterade denna tekniska analys av  Lappland Goldminers i sitt nyhetsbrev idag."Lappland Goldminers (First North) har under de senaste tre veckorna uppvisat kraftigt minskande volatilitet vilket medfört att en triangel-formation nu har uppenbarat sig i dagsdiagrammet. Aktien backar idag med 10 öre till 7,90 kronor.

Den typ av volatilitetssammandragningar vi nu ser leder förr eller senare till ett utbrott, detta ofta under explosiva former. Den stora frågan är givetvis om utbrottet ur triangeln kommer att ske på uppsidan eller på nedsidan. Skulle den fallande motståndslinjen vid 8,30 kronor forceras med en stängningskurs tar vi sikte på motståndet vid 9,50 kronor. Därefter gäller åter februaritoppen vid 11,30 kronor. Skulle kursen däremot etablera sig under 7,80 kronor talar oddsen för vidare nedgång mot i första hand 6,60 kronor där novembertoppen möter som stöd. "

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Intressant och alltid trevligt när experterna tar sig en titt. Dock ska man aldrig lita allt för mycket på dem, även om jag har stor respekt för just killarna på Stockpicker. Jag tycker de är de bästa analytikerna i Sverige, plus att deras nyhetsbrev är väldigt bra och överskådligt.

Angående den tekniska analysen håller jag med om att det bildas en triangel vilket ofta betyder ganska stora rörelser åt något håll. Dock tycker jag att man ska komma ihåg att man inte kan förlita sig blint på varken teknisk eller fundamental analys utan måste kombinera dessa två. Fundamentalt tror jag på Lappland Goldminers, annars hade jag ju sålt dem. Jag tror på ett en ganska kraftig stigning, baserat på Stockpickers tekniska analys samt min fundamentala. Får se om jag får rätt!


Getinge

Getinge kanske kan vara något? Har inte kollat på dem innan, men något verkar tala för aktien. 9 av de senaste 10 analyserna har nämligen lämnat köprekommendation! Brukar inte köpa aktier baserat på andras råd men tycker det är en bra källa till information. Desto mer information man har, desto mer välgrundade beslut blir det. Om 9 av 10 tycker köp så måste ju något tala för dem. Får läsa in mig lite där tror jag.

Bolånejämförelse

För alla er som vill kolla vad ett bolån skulle kosta i månaden så hittade jag precis en jättebra sida: compricer.se. Där fyller man i vad lägenheten kostar, hur mycket man vill sätta in och får sedan fram en lista där man kan se månadskostnaden bank för bank. Vi skulle t.ex spara 1000 kr i månaden idag om vi väljer DnB NOR istället för Handelsbanken (de två som var billigaste respektive dyraste).

Tydlig sida, man får snabbt överblick och man får fram månadskostnaden i kr, vilket kan vara lite krångligt att räkna ut bank för bank annars.

Compricer.se


Intressant video

Såg denna mycket intressanta video när jag var inne på Finansadrians blogg. Tyckte den var så bra att jag också lägger upp den:Did You Know? from Amybeth on Vimeo.

Ger en tankeställare!

Betsson under 100

Betsson ligger återigen under 100 kr efter att ha toppat 105 kr. Som jag skrev innan tycker jag att Betsson ser intressanta ut men att den är lite för dyr för tillfället. Om den närmar sig 90 kommer det nog bli köp tror jag.

IKEA

Idag har vi varit på IKEA och kollat på möbler eftersom vi förhoppningsvis ska flytta snart. I morgon ska vi på visning på lägenhet igen, ska bli kul!

Sedan skulle jag vilja tillägga att det är upp till var och en om man vill läsa min blogg eller inte och att ingen tvingar er läsare till det. Verkar som att några personer missuppfattat detta nämligen, gillar man inte vad jag skriver så behöver man inte läsa!

Hoppas att ni alla får en trevlig kväll och skön söndag i morgon!


Lägger upp denna småroliga bild eftersom det är Davis Cup i helgen, tyvärr utan publik.

Bankerna

Min strategi att hålla mig ifrån de svenska bankerna har visat sig vara en mycket bra strategi. Har svårt att se vem som fortsätter köpa exempelvis Swedbank i dagsläget (framför allt varför!). Inte minst vem som köpt aktier när den faller dag efter dag! Idag skapar Swedbank ett nytt årslägsta, just nu 8 % under det förra! De senaste 12 månaderna har aktien fallit med 88 %. Sedan den 8:e feb 2007 har aktien tappat från 277 kr till 18 kr. Detta är ett fall på 93 %!

SEB hade sin topp i augusti 2007, då låg den på 244 kr. Idag kostar den 32 kr.

Nordea har klarat sig betydligt bättre. Nästan bra i sammanhanget. De har bara tappat 56 % de senaste året!

Stjärnan i klassen är inte oväntat de konservativa Handelsbanken. De har bara tappat 45 %!

Tilläggas bör också att fallet i varje fall de första två troligtvis inte är slut ännu, inte på långa vägar tror jag. Kommer ta lång tid innan jag börjar överväga att köpa aktier i de svenska bankerna!

SSAB

Skrev för att par dagar sen om aktien borde vända uppåt snart. Vid 60 kr vände den, och ligger nu på 66 kr. Inte säker om det inte kommer en rekyl nedåt igen men än så länge fick jag rätt i att en vändning mellan 50 och 60 kr skulle komma!


Euron på nya toppnivåer

En Euro kostar just nu 11,77 kr! USA föll för övrigt hela 4 % igår. Stockholmsbörsen ligger dock i stort sett oförändrad idag, minus 0,2 för tillfället.

Intressant är att Stockholmsbörsen backat 8 % i år och att Nasdaq backat hela 16 %!

Guldet verkar också ha vänt efter att ha varit nere på 900 dollar. Sedan dess har stigningen varit ganska konstant. 940 dollar kostar guldet idag.

Lånelöfte

Jag och sambon har fått lånelöfte från Nordea till att köpa en bostadsrätt!

Känns väldigt bra! Ska ta en sväng bort till lägenheten vi kollar på och se hur det ser ut i dagsljus (har bara sett den på kvällen).

SSAB igen, och Björn Borg

SSAB, som jag skrev om här, sjunker, tillsammans med resten av börsen, idag och ligger just nu ner 4,7 %. Senast är 60,50. Närmar sig alltså de 57 kr där den tekniskt borde vända. Får se om jag får rätt, och inte minst om det blir ett köp eller inte. Känns inte omöjligt i dagsläget!

Björn Borg har glädjande nog återhämtat sig från sin lilla tripp söderut. Den 18:e feb var den nere på 38 kr men ligger nu på 42 kr ungefär vilket känns bra. Om den bryter genom denna nivån ser det ut att kunna stiga lite till tycker jag.

Warren Buffet

Skrev i förra inlägget om att man kan köpa aktier i Warren Buffets företag Berkshire Hathaway. Alla kanske inte vet vem Warren Buffet är, så här kommer en liten presentation av världens kanske bästa investerare någonsin!

Warren Buffet är en amerikansk affärsman och investerare som blivit känd för sin väldigt långsiktiga investeringsstrategi. Hans strategi är lite förenklat att köpa aktier i bra företag (enligt honom ska till exempelvis direktavkastningen vara hög) och sedan behålla dem väldigt länge (kanske aldrig sälja sedan). Denna strategi har gjort honom till världens rikaste man 2008 med en förmögenhet på 62 miljarder dollar!Precis som Ingvar Kamprad har han dock behållt en ganska enkel livsstil och bor fortfarande (enligt wikipedia, om det är sant låter jag vara osagt) kvar i medelklassvillan han köpte 1957.

Hans investeringsstragegi har varit en ledstjärna för många runt om i världen, inte minst eftersom det inte bara är snack utan han är ju faktiskt världens rikaste tack vara sin strategi.

Han har sagt att stora delar av hans enorma förmögenhet kommer skänkas till välgörenhet efter hans död (han närmar sig 80 nu), framför allt till Bill & Melinda Gates Foundation.

Warren Buffet är en legend världen över och kommer troligtvis gå till historien till den bästa investeraren som någonsin levt.

Andelsorder

Det har kommit en del frågor från läsarna om andelsordrar som Aktieinvest har.

Principen är såhär:

Många aktier har väldigt höga aktiekurser, inte minst amerikanska aktier. För att köpa aktier i dessa företag måste man kanske köpa aktier för 500-1000 kr per aktie plus courtage som ligger på kanske 100 kr. Andelsorder gör det möjligt att köpa aktier i företag utan att lägga ut så stora summor och därmed sprida sina risker bättre.

Istället för att lägga in en vanlig order på säg 10 aktier i McDonald's för 53 $ per styck plus courtage på minst 100 kr så lägger man in en order på hur många 100 kr man vill köpa aktier i, jag brukar ta 300 kr i taget. Minsta summa är 100 kr per order. Sedan sköter Aktieinvest resten och du får så många aktier som 300 kr kan köpa. I McDonald's har jag exempelvis 0,39723 aktier. Köpkursen man får är i stort sett dagshögsta (dagshögsta minus 5 % av skillnaden mellan dagshögsta och dagslägsta eller något liknande) men å andra sidan tar de inte ut något courtage av mig (på amerikanska aktier är det dock 0,8 %).

Andelsorder gör det alltså möjligt att köpa aktier i företag utan att behöva köpa så stora summor i taget. Om man vill kan man till och med lägga in ett månadssparande i en aktie så att det varje månad köps aktier i det företaget.

Jag tycker andelsorder är väldigt bra för utländska företag eftersom det gör det möjligt att köpa aktier i många olika företag utan att courtagekostnaderna äter upp allting. Dessutom blir det som jag skrev om igår, mer som en fond för en själv.

Hoppas alla förstod nu, fråga gärna annars!

P.S Man kan till och med köpa aktier för 100 kr i investmentgurun Warren Buffets företag Berkshire Hathaway trots att aktiekursen ligger på 22 000 kr per aktie!

SSAB närmar sig intressanta nivåer

SSAB är även de en av dagens vinnare på börsen såhär långt in i handelsdagen. Har suttit och analyserat SSAB en stund nu och tycker att det ser intressant ut om det går ner lite till.

Nedan en 3-månadersgraf över SSABs rörelser:Som man kan se är det ganska tydliga mönster i svängningarna och även om man aldrig kan veta så borde den vända någonstans mellan 50 och 60. Enligt min kanalanalys borde vändningen ske vid 57 kr, något som dock är långt ifrån säkert. Aktien stiger ganska mycket idag, hela 9 % upp. Kanske är det vändningen som kommer redan nu men å andra sidan har den gjort dessa ganska kraftiga svängningar tidigare.

Kommer i varje fall börja bevaka SSAB och kommer ev köpa in mig, i så fall på mellan 50 och 60 kr.

Någon fundamental analys har jag inte gjort utan denna analys var en ren teknisk analys. Om jag funderar på att köpa kommer jag dock såklart göra en fundamental analys också.

Boliden

Kollade in Boliden idag eftersom de låg högst på dagens vinnare-lista. Blev förvånad över hur stora rörelser det skett i aktien.

2007 låg aktien som högst på runt 175 kr. Fram till maj 2008 tappade den 100 kr till ungefär 75 kr. Sedan rasade det snabbt! I oktober var aktien värd 15 kr ungefär!

Den 3:e februari låg aktien på 16,6 och har sedan dess (1 månad) stigit med hela 65 %! På en månad! Väldigt stora rörelser för att vara ett så pass stort företag med en så pass stor omsättning av aktier.

Inget företag jag tänkte köpa aktier i, detta var bara en observation!
 


Förydligande om andelsorder

Jag skrev igår om Min placeringsfilosofi där jag skrev att jag hade satt 300 kr i Wal-Mart. Hobbyinvestor undrade om courtaget på detta. För svenska aktier är det 0 kr i courtage genom andelsorder och för amerikanska (och andra utomnordiska aktier) är courtaget 0,8 %, alltså 2,4 kr i det här fallet. Något minimibelopp finns inte, dock måste ordern vara på minst 100 kr!

Haken är att man får en ganska hög köpkurs (strax under dagshögsta) men courtaget är som sagt i stort sett obefintligt.

Börsen är glädjande nog upp idag!


Björn Borg bäst idag

Björn Borg blev bästa aktien av mina innehav idag. BB steg 2 % medan börsen backade ungefär lika mycket. USA stiger på slutet och ligger just nu upp. Microsoft, McDonald's och Pfizer ligger alla knappt 2 % upp.

Är det börsen som börjar vända mån tro?

Min placeringsfilosofi

Hobbyinvestor frågade om mitt köp i Wal-Mart var via CMC Markets eller endast en vanlig order. I det fallet är det ett långsiktigt köp på 300 kr som köps via Aktieinvests andelsorder där jag alltså vill ha andelar för 300 kr och så ordnar de det åt mig. Dock får man dem till en ganska hög kurs (lite under dagshögsta).

Wal-Mart är ingen aktie som jag tänker trada i utan planerar att helt enkelt kommer låta den ligga eftersom jag tror på en långsiktig uppgång. Jag ser mina amerikanska aktier som jag har via andelsorder mer som en fond jag skapar åt mig själv med små summor i flera stora amerikanska företag.

Just nu har jag följande amerikanska aktier i min portfölj, alla köpta via andelsorder för mellan 200 och 600 kr:

Microsoft
McDonald's
Pfizer
Exxon
Coca Cola
Wal-Mart

Alla dessa är mycket stora, amerikanska aktier som jag tror långsiktigt på. Genom att köpa andelar för ganska lite pengar åt gången och i olika företag skapar jag på sikt en fond-liknande uppbyggd portfölj åt mig själv. Tror jag ska kalla den för Selins Amerikafond! Jag köper bara aktier i företag där jag tror på deras affärsidé och som jag ser potential i. Alla företagen har starka varumärken. Det är inte omöjligt att jag kommer köpa in mig i fler företag på detta sätt senare, eller köpa fler andelar.


Skapade en liten logotype för mina fond! Vad tycks? Haha!
(Till mitt försvar är den gjord i Paint!)


Varför gör jag då detta? Som ni säkert har insett tycker det det är väldigt kul med högriskprojekt med kort placeringshorisont men jag tycker också det är viktigt att man sprider sina risker. Därför har jag dels Selins Amerikafond som ett mycket långsiktigt projekt med riskerna fördelade på flera branscher och olika företag.

Sedan har jag de svenska aktierna som jag har på medellång sikt där jag mycket väl kan tänka mig att sälja efter kort tid om det går bra eller dåligt men kan också tänka mig att ha dem under en längre tid. Slutligen har jag mina riskfyllda placeringar med hög avkastningspotential hos CMC Markets.

Tillsammans bildar detta vad jag skulle kalla en väl uppbyggd portfölj med olika placeringsfilosofier. På detta sätt tänkte jag fortsätta att arbeta eftersom det känns som en bra stategi.


Wal-Mart

Har lagt in en andelsorder på Wal-Mart, bara 300 kr till att börja med men kan komma att ökas på senare. De har klarat krisen bra, är ett mycket stort företag (400 miljarder dollar omsatte de förra året!) och ett väl utvecklat koncept. Att de dessutom satsar på de lägre prissegmentet skadar ju inte när tiderna är sämre. Det har alltså blivit ett köp av Wal-Mart, dock kommer det inte gå igenom förrän i morgon.

Dyrt bankbesök!

Var precis på banken och pratade om lån till en bostadsrätt. När jag kom tillbaka en timme senare såg jag att positionen jag nästan tog men avstod ifrån eftersom jag var tvungen att gå hade gått precis åt rätt håll! Hade jag stannat hemma hade jag varit 750 kr rikare nu! Blev ett dyrt bankbesök alltså! Hoppas att de ger oss ett lånelöfte i alla fall!

11,61!

En Euro kostar nu 11,61!

Trist start på veckan

Börsen börjar veckan med att falla, hela 3 % ner just nu ungefär. Kronan går det inte mycket bättre för, en Euro kostar nu 11,56 och dollarn 9,18!

Lägenheten vi var och kollade på igår var ingenting för övrigt. Kändes inte rätt, dessutom var den för dyr.

För övrigt så går det inte bra för Mona vilket är glädjande! De borgliga är snart ikapp vänstern i opinionsmätningarna. Senast skillde det 3 %-enheter. Som mest var det 19 har jag för mig!

Visning idag

Jag och sambon ska på visning idag, en 3a i närheten. Annars är det fixardag här idag, här fixas och mixas och trixas och allt möjligt! Ha en trevlig söndag!


Bilden har nog ingenting med inlägget att göra men tyckte den var fin!