Axis och Meda

I föregående inlägg frågade jag vilka aktier ni kollar på, tyvärr har bara min bloggbuddy Oscar (http://rationalism.blogg.se/index.html) svarat på vilka aktier han kollade på trots att det har varit ganska många inne här på bloggen idag. Fler åsikter om vilka aktier som gäller alltså!

Men, eftersom Oscar var den enda som svarade får hans aktietips ett helt eget inlägg, detta! Egentligen hade jag bara tänkt svara Oscar genom en kommentar i hans blogg men kände att det blev väldigt mycket så det blev ett eget inlägg av det istället.

Om vi börjar med Axis så har jag faktiskt aldrig kolla på dem i jakt på nya fynd och investeringar vilket kan tyckas lite konstigt, i varje fall tycker jag det. Varför det är så vet jag inte, tillfälligheter kanske? Axis är i varje fall ett stort företag inom kameraövervakning med hela världen som marknad. Axis hittar man på Mid Cap om man som Oscar överväger att investera i Big Brother-samhället!

Vad tycker jag då om Axis? Som sagt har jag inte kollat på dem innan så mina åsikter bygger på en analys som tog ungefär lika lång tid som det tar att göra ett kopp te, inget man bör förlita sig på alltså men kanske intressant ändå.

Några saker slår mig när jag kollar på Axis:

• Har gått som börsen i stort i år, om det är bra eller dåligt vet jag inte riktigt. Mest ett konstaterande!
• Enligt Privata Affärer ligger P/E på 32. Dock kan man inte lita på dessa siffror men de brukar ge en ganska fingervisning om ungefär hur högt företaget värderas. Ett P/E på 32 är tillräckligt för att jag ska avstå från att investera hur bra allt annat än verkar eftersom jag tycker det är för högt.
• Nu är inte jag någon TA-kung men Oscar är det. När jag kollar på grafen tycker jag mig se ett väldigt tydigt motstånd, eller vad säger ni? TA-kungen kan väl inte missat detta? Kolla grafen nedan:Utan att gjort någon djupare analys borde jag kanske inte uttala mig men när nu Oscar undrade vad jag tyckte så säger jag att jag hade inte investerat i Axis på grund av motståndet och framför allt värderingen.


Över till Meda. Meda är ett läkemedelsbolag som jag däremot kollat ganska mycket på. I grunden tycker jag att Meda är ett bra företag och rent fundamentalt skulle jag kunna tänka mig att investera i dem. Värderingen ser också bra ut. Dock är jag lite skeptisk till läkemedelsbranschen som investering sedan jag gick in i Pfizer efter att lyssnat på "experter" som pratade sig varmt om läkemedelsbolagen i lågkonjunkturer. Problemet är att läkemedelsbolagen också faller när allt annat faller och att de är mycket långsammare upp efter fallet. Ska köra en konstig liknelse:

Ta en gammal gubbe och en ung kille. Om båda snubblar (lågkonjunktur) på något så ramlar också båda men den gamle gubben blir liggande medan den unge killen kan resa på sig ganska snabbt och fortsätta framåt (uppåt i aktievärlden) som han gjorde innan. Hänger ni med i hur jag menar.

Tittar man på grafen över Meda så besannas min liknelse, i likhet med alla andra aktier föll Meda förra året men medan medelaktien har gått upp 48 % så har Meda bara gått upp 24 %.

Därför hade jag avstått från att investera i Meda men om man vill ha ett läkemedelsbolag i sin portfölj tror jag att Meda är ett bra val.

Ha en bra kväll/natt/dag beroende på när ni läser detta. Fler aktietips, kanske får de också ett eget inlägg!

Köper på mig

Känner mig positiv om börsens utveckling framåt och har börjat köpa på mig. Igår gick jag in med en mindre post i HM B som jag tänkte ha under lång tid framöver och idag har jag lagt in en köporder i NetonNet som jag hoppas går genom under dagen.

Jag har övervägt både Clas Ohlsson och Getinge under en tid men har bestämt mig för att de är lite dyra för tillfället, båda handlas till ganska höga P/E-tal. Andra bolag jag tittar på för tillfället är Electa, Nokia, Geveko och Transatlantic, bland annat. Har ni några andra tips på aktier ni tror på så dela gärna med er!

Nu ska jag äta lite lunch och sen ska jag dra in till stan och leta lite julklappar följt av lite pluggande på något kafé eller bibliotek.

Take care and may the tradinggudarna vara med er!

Johan


Fondköp

Jag har börjat köpa på mig lite fonder exponerade mot lite olika delar av världen som jag tror på i min kapitalförsäkring. Om jag nu har en kapitalförsäkring kan jag ju lika gärna ha fonderna där istället för att betala 30 % av vinsten till Mr. Borg när jag säljer i framtiden någon gång.

Följande fonder har jag köpt (exponerad mot inom parantes):

JPM Eastern Europe (Ryssland och övriga Östeuropa)
• Carlson Asian Small Cap (Asien, främst Kina och Indien)
• Skagen Global (Globalt!)
• Skagen Kon-Tiki (Tillväxtmarknader)
• BlackRock Latin America (Latinamerika)

Jag har inte köpt några Sverigefonder av två skäl:
Dels så placerar jag oftast på den svenska marknaden när jag köper aktier vilket gör att jag redan är ganska hårt exponerad mot den svenska marknaden. Dessutom har jag och sambon ganska stora summor i Sverigefonder som våra släktingar satt in till oss. Exponeringen mot Sverige är alltså mer än tillräcklig redan. Istället har jag satsat på länder jag tror på framöver och som jag tror kommer gå bra på 1-10 års sikt. Hårdast exponerad ligger jag mot Ryssland, Östeuropa, Kina, Indien och Sydamerika (dessutom lite skvättar här och var i världen, inte minst genom Skagen Global). 

Totalt har jag köpt fondandelar för 22 500 kr vilket känns ganska lagom tycker jag. Totalt har jag satt in 55 000 kr på kapitalförsäkringen och hade tänkt öka detta lite (i varje fall med pengarna som jag tidigare hade hos Aktieinvest, ca 10 000 SEK).
Update 2

Idag kör jag update i punktform!

• Mikroekonomin är avklarad och tentaresultatet kommer om en vecka ungefär. Väldigt trevlig och lärorik kurs!

• Istället är det nu makroekonomi som gäller. Pga mitt stora aktieintresse såg jag verkligen fram emot makroekonomi. Makroekonomi är hittills en stor besvikelse, kursen består i stort sett bara av algebra, inte världens roligaste ämne om man säger så!

• Gjorde en lyckad swingtrade i Biovitrum efter en positiv nyhet som föregicks av handelsstopp förra veckan. Aktien handelsstoppades på förmiddagen och steg efter att handeln började 6 %. Alla analytiker tyckte nyheten var jättebra, så även jag, men aktien steg bara 6 %. För lite tyckte (trodde) jag och köpte på mig lite. Helt riktigt fortsatte uppgången och sålde 1,5 dygn senare 3,25 % upp. Eftersom jag inte har världens största kapital så gick jag dock bara in med 3 000 kr och vinsten landade då på 100 kr. Efter courtage fanns det 42 kr kvar i vinst! 58 % av vinsten åts alltså upp av courtage! Lärorik läxa; satsa mer! Haha! Väldigt lyckad swingtrade dock, lärorikt!

• Köpte tillbaka Norwegian på 160 NOK. Precis efter stängning samma dag meddelar företaget att man gör en riktad nyemission (1,6 miljoner aktier säljs för 155 NOK/st). Aktien faller såklart och ligger nu på 140 NOK! Illa!
Står dock kvar vid min långsiktiga prognos och behåller därför.

• Har sålt mina sista innehav som låg hos Aktieinvest (Coca Cola, Microsoft, Björn Borg, Procter & Gamble). Alla gick plus vilket var trevligt. Dock åt dollareffekten upp en hel del, som jag skrivit om tidigare. Därmed har jag inga aktier kvar hos Aktieinvest (förutom genom Aktiesparklubben) och pengarna ska istället föras över till Nordnet.

• I veckan var jag på en träff med Unga Aktiesparare hos East Capital som jag ordnat. Blev väldigt trevligt och lärorikt. Hade tänkt köpa lite fonder hos dem men deras avgifter var för höga, hittade bättre fonder till lägre avgifter (Nordnet har 900 (!) fonder att välja på.)
Har nu köpt följande fonder som ligger i kapitalförsäkringen:
- Carlson Asian Small Cap (5 000 SEK). Exponerad mot Kina och Indien.
- JPM Emerging Markets Small Cap (10 000 SEK). Exponerad mot Ryssland och övriga Östeuropa.
Båda fonderna har väldigt bra historik och en förvaltningsavgift på 1,5 % resp 1,75 % vilket jag tycker är rimligt. East Capital tar 2,5 % i förvaltningsavgift och 2,5 % i köpavgift för sina fonder. Dessutom har den preserat sämre än fonden jag valde!

• Slutligen; Ha en bra dag!

Japan!

Generellt sett har jag varit ganska skeptisk inställd till Japan(-fonder) och alltid ratat dem när jag kollat på nya marknader att investera i. Som jag skrev häromdagen var jag på minisemester i Dublin tillsammans med min sambo och hennes familj. Jag och svärfar började då prata om Japan(-fonder) och igår kväll gjorde jag en analys av läget och kom fram till lite intressanta saker:


Indexet Japan225 1981 till idag

Miniatyrbild (klicka på bilden så blir den större!)1983-1990 gick det sjukt bra för Japan, så bra kommer det nog inte gå igen. Efter det har vi haft ganska små, liknande rörelser som kommit med ganska jämna intervall. De tre uppgångarna som kom 1992-1998 (markerade som A, B och C) påminde ganska mycket om varandra både i uppgångarna och nedgångarna före.

Om man tror att ekonomin och börsen bottnat (vilket i varje fall jag tror) så kan man se att den japanska börsen bottnade på samma nivå runt 2003 och nu senast 2008-2009. Har markerat bottnen med rött streck. Efter bottnen 2003 följde en mindre uppgång väldigt lik den vi har sett från årsskiftet fram till nu. Efter denna mindre uppgång 2003 följde en period av konsolidering (=börsen rör sig i sidled). Efter detta stack börsen kraftigt under kanske ett halvår, efter detta hände inget under en tid, sedan kris och sedan vändning och mindre uppgång. Där är vi idag.


Japan225 2000-2010

Miniatyrbild:Om historien upprepar sig, och det brukar den ha en tendens att göra i aktievärlden, tror jag att Japan kommer gå väldigt bra om lite drygt ett år och sedan ett halvår till ett år framåt.

Så, slutsats: Köp Japanfonder om ett år och behåll i 6-12 månader om du tror att historien kommer upprepa sig!


Update

Dåligt med inlägg på sistone, så här kommer ett.

Hade min tenta i Mikroekonomi i förra veckan, kändes ganska bra. Nu är det Makroekonomi som gäller istället, ska bli kul.

Från torsdag till måndag var jag på kortsemester på Irland, sambons bror studerar i Galway som ligger 3 timmar från Dublin. Vi var ett par dagar i Dublin, såg lite trevliga byggnader och shoppade en hel del. Kläder var väldigt billigt på Irland, rekommenderas till shoppingintresserade. Och ölen var god! Vi var en runda i Galway också, väldigt mysig stad, rekommenderas även den.På börsen går det bra, ligger ganska likvid och väntar på att gå in i rätt läge. Har ett antal företag som jag överväger att investera i, får se vilka det blir. Följande företag är mest intressanta just nu tycker jag (komplettera gärna listan med era favoriter!):

Norwegian
Nordea
SHB (Handelsbanken)
Transatlantic
Geveko
Getinge
Clas Ohlsson

Har haft väldigt bra timing på börsen på senaste tiden, köpt i rätt tid och SÅLT i rätt tid (vilket är väldigt svårt tycker jag). Både Norwegian och Lundin Petroleum har backat sedan jag sålde dem, lyckades pricka in toppen i båda! Norwegian köpte jag t.ex på 141,50, sålde 3 dagar senare på 173, sedan föll de och stängde igår på 147. Idag ligger de på 153 och jag överväger att gå in igen.Fick precis samtal från Nordnet som frågade om allting fungerade med min kapitalförsäkring och om jag hade några frågor, trevligt Nordnet!

Ha en bra dag!

Johan

RSS 2.0