Rik!

RIK! Nästan i alla fall! Sålde precis mina Norwegian som jag köpte i onsdags på 141,50 NOK. Sålde de precis, knappt 3 handelsdagar senare, på 173 NOK (=All Time High). Detta innebär en uppgång på 22 % och en vinst på ungefär 3500 SEK. I min värld är 3500 SEK mycket pengar! På 3 dagar! Fan vad bra jag är! (Sorry Jante!)Norwegian Air Shuttle

Häromdagen lovade jag att jag skulle berätta om mitt senaste fynd, here it is:

NORWEGIAN AIR SHUTTLENorwegian är ett norskt flygbolag som, till skillnad från många andra flygbolag, går riktigt bra. Efter att satt mig in ordentligt i företaget känns det som ett klockrent köp (men gör som alltid en egen analys!)

Norwegian grundades 1993 av Björn Kjos (stavas med norskt ö) och de första åren var man ett litet flygbolag som flög inrikeslinjer i Norge. Norwegian hade på den tiden ett samarbete med Braathens (Norwegian flög för Braathens till västra Norge) som sprack i och med att SAS köpte Braathens 2002. För att undvika konkurs valde man att satsa och startade ett flertal nya inrikeslinjer i Norge. I december 2003 noterades Norwegian Air Shuttle på Oslobörsen under kortnamnet NAS. Samma år började man även med utrikeslinjer från Oslo till bland annat Malaga.


CEO Björn Kjos, inte världens attraktivaste
man kanske men han är duktig på att driva flygbolag!

Den verkliga expansionen tog fart 2007 när Norwegian tog över Finnairs lågprisbolag FlyNordic. Sedan 2007 har Norwegian startat ett flertal linjer och expanderat kraftigt och idag har man nästan  200 linjer till 90 destinationer. Som 08a kan man bland annat flyga direkt till Barcelona, Dubai, Istanbul, Nice osv. Om man är från de södra delarna av landet, som jag egentligen också är, kan man bland annat flyga till Wien och Amsterdam och kanske 30 andra destinationer från Köpenhamn.

Här kan man själv kolla var nästa semester kan gå!

Så, nu vet ni också lite mer om företaget, för att det inte ska bli tråkigt för er tar jag andra delen (siffror och annat roligt) i ett annat inlägg.

Till dess, take care!

 

Johan

   
 

 


Årshögsta igen!

Lappland Goldminers noterade återigen nytt årshögsta på 14,15 kr. Aktien stängde upp 2,2 % på 13,95 kr. Lupe steg även de idag, upp en halv procent till 65,30 kr.

Börsen gick både upp och ner idag men stängde till slut på ner, 0,2 % blev det. Swedbank redovisade som väntat miljardförlust men aktiemarknaden blev nog lättad över att det inte var fler miljarder i alla fall!

Har ett nytt fynd på gång, hade en köporder inne idag men fick aldrig genom den. Har lagt ner ganska stor del av dagen till att analysera företaget i sömmarna, ser mycket lovandet ut. Berättar i morgon vilken det är!

Tycker vi får ha en liten omröstning, frågan är:
Kommer börsen gå upp eller ner från nu fram till årsskiftet?

Svara genom att kommentera, skriv gärna något trevligt samtidigt om du vill, till exempel varför du tror så som du gör.

Hörs i morgon!

Johan


LUPE och LAPPIS

LUPE (Lundin Petroleum) har gått riktigt bra sedan bottnen runt 54 kr, köpte ju in mig på 56 kr precis efter vändningen. Senast i Lupe är 64 kr vilket betyder 8 kr upp vilket i sin tur betyder 14 % plus sedan köpet. Känns bra! Frågan är när man ska sälja, ofta en svårare fråga än om man ska köpa.

Lappland Goldminers fortsätter starkt, sedan köpet i början av året ligger jag för första gången upp hela 100 % efter att Lappland Goldminers idag skapat ett nytt årshögsta på 13,70. Trevligt!

För övrigt har pengarna kommit på i min kapitalförsäkring så nu är det bara att börja handla!

Ses i orderdjupen! Haha!


The truth, noting but the truth...

Jag lovade att redovisa hur det blev med mina amerikanska aktier, så här är "The truth, nothing but the truth, so help me God!"

Exxon:                    -110 kr
General Electric:  +45 kr
McDonald's:         -110 kr
Pfizer:                    - 68 kr
Wal-Mart:              -128 kr

___________________
Summa                 - 371

Sedan har jag lite aktier kvar som jag tänkte sälja efter att jag kommit igång med min kapitalförsäkring:

Microsoft:                 +70 kr
Coca Cola:              +29 kr
Procter & Gamble: -13 kr

___________________
Summa                  +86 kr


Som ni säkert ser är det inga jättesummor vi pratar om samt att det mest är ner. Detta beror på två anledningar som jag ser det.

1. Dollarn! När börsen har gått upp har dollarn gått ner vilket har blivit +-0 de bra dagarna för min portfölj. Korrelationen mellan dollar och börsen har jag skrivit om tidigare i bloggen, bland annat här2. Börsen! Företagen jag har köpt har helt enkelt inte utvecklats så bra som jag trodde att de skulle. Man kan inte ha rätt alla gånger och man lär sig något nytt varje dag! Jag har lärt mig att investeringar i USA kanske inte är det bästa för mig!TA Lundin Petroleum

Som ni säkert vet köpte jag ju lite aktier i Lundin Petroleum på 56 kr för några dagar sedan. Tänkte visa er en intressant och trevlig sak, SMA (Glidande Medelvärde) har gett en köpsignal:

 

Kort kan man säga att Glidande medelvärde är en ganska enkel "TA-analysvariant" eller vad man ska kalla det. I grafen finns två glidande medelvärden, ett kort och ett långt. När det korta (det blåa i grafen) korsar det långa (orange) underifrån är det en köpsignal och ovanifrån så är det en säljsignal (se tidigare i grafen när den gav säljsignal).

 Som synes i grafen korsade det korta det långa underifrån igår vilket då alltså ger oss en signal om att köpa LUPE! Lyckligtvis köpte jag ju dem redan på 56 men en köpsignal från SMA är aldrig fel att få. Nackdelen med SMA är att det finns en eftersläpning i signalerna, något jag dock inte drabbas av denna gång eftersom jag redan köpt aktien.

Nedan har jag zoomat in lite för att det ska bli tydligare:Ser alltså bra ut för LUPE framöver! I skrivande stund är LUPE upp en halv procent på en svagt fallande börs.P.S. Lägger upp miniatyrer av graferna nedan om det är enklare att se då (bara klicka på dem):


Uppåt!

Idag har det varit uppåt! OMX gick upp 1,2 % medan mina innehav i Lundin Petroleum och Lappis gick upp 3,1 respektive 3,5 %! Lappis är upp nästan 100 % nu sedan köpet, saknas några 10-öringar bara! Dessutom borde "skörden" från brytningarna snart ge resultat för resultat och omsättning vilket borde kunna ge ännu bättre resultat för börskursen! Senaste veckan har Lappis (Lappland Goldminers) gått upp hela 15 %!

Idag har jag även fått utdelning från Coca Cola som delar ut hela 4 gånger per år (inte helt fel system, blir inte lika stora svängningar i utdelningstider). Nu har jag ju bara runt 1 aktie i Coca Cola (andelsorder, exakt har jag 0,85808 aktier till ett värde av 327 kr vilket gav mig knappt 3 kronor i utdelning! Före skatt, haha!)Hade jag istället hetat Warren i förnamn och Buffet i efternamn hade jag cashat in runt 400 miljoner kr idag! (Har för mig att han äger 160 miljoner aktier i Coca Cola, rätta mig om jag har fel).Försäljning av amerikanska aktier

Som ett första steg mot att flytta över mina pengar från min nuvarande depå hos Aktieinvest till min Kapitalförsäkring hos Nordnet har jag nu lagt in en order om att sälja följande aktier som jag haft via andelsorder. Tyvärr har ju inte dessa aktier utvecklats riktigt som jag tänkt, även om jag inte har förlorat några stora summor på det. De flesta av dessa aktier har jag gått mellan +-0 och - 100 kr på. Exakt vet jag efter att försäljningen är avslutad.

Aktierna jag säljer i första omgången är:

Exxon
General Electric (GE)
McDonald's
Wal-Mart
PfizerGE har faktiskt stigit i värde sedan jag köpte dem, alltid något!

Vill avsluta med att tipsa om den mycket trevliga serien "The Amazing Race", en serie om ett antal lag som reser jorden runt och får massa uppdrag på vägen. Serien gick ett par säsonger på 5an för några år sen under namnet "Destination 1 miljon" eftersom vinnarlaget (alla lag består av två personer som sedan tidigare känner varandra på något sätt) får en miljon dollar!

Rekommenderas starkt, sänds på söndagar kl 18 på 6an!Alltså: The Amazing Race
Söndagar kl 18, på 6an!The Host, Phil Koeghan

Snart blir det fredagsmys...

Snart blir det fredagsmys, först ett kort inlägg!

Har nu skickat in papprena till Nordnet om kapitalförsäkringen. Har dessutom bestämt mig för att skippa kapitalförsäkringen hos Nordea och köra även fonderna hos Nordnet eftersom flexibiliteten blir bättre och kostnaderna lägre! Det gillar vi!

Barack Obama får Nobels Fredspris, överraskande enligt många. Jag tycker att Obama är bra men jag tror att man tar ut "segern" i förskott. Jag skulle säga att Sverige och Norden, men även stora delar av övriga Europa, har lite väl stora förhoppningar på Obama. Dessutom svarar ju faktiskt inför det amerikanska folket (självklart vill han bli omvald och för att bli detta måste majoriteten av det AMERIKANSKA folket tyckt att han gjort ett bra jobb). Att 90 % av svenskarna hade röstat på Obama spelar inte så stor roll! Om han vill bli omvald måste han övertyga amerikanerna om att han gör ett bra jobb som kommer amerikanerna till del, att vi Europa applåderar allt han gör bara för att han inte är republikan vinner han inga röster i USA på.

I morgon ska jag och sambon göra en utflykt till Moderna Museet, ska bli roligt. Har aldrig varit där innan, ser speciellt fram emot att få se lite orginal av Andy Warhol som jag tycker gör väldigt bra saker (gjorde, aja!) Därav kommer här lite Andy Warhol-paintings som jag gillar! Enjoy and take care!


Denna hänger i vårt vardagsrum! Sjukt snygg!
Kanske inte helt förvånande att jag gillar motivet heller?Och denna hittar man i sovrummet!Stackars filmindustrin

Film- och musikindustrin brukar ju beklaga sig över hur synd de är om dem eftersom försäljningen bara faller och faller. Läste precis att försäljningen av dvd-filmer i Sverige ökade under perioden april–augusti i år med 13 procent jämfört med motsvarande period 2008. Även marknaden för hyrfilm utvecklas starkt och ökade med 20 procent. Stackars, stackars filmindustrin. För inte allt för länge sedan såg jag att biobesökandet var uppe på de högsta nivåerna på flera år om jag minns rätt.

För övrigt så höjde Systembolaget priserna den förste oktober. Senast i april i år höjdes priserna på grund av att kronan försvagats så mycket att inköpen i dollar och euro blivit dyrare. Nu har dock kronan stärkts sedan dess vilket, med argumentet från höjningen från april, borde ge sänkta priser, men icke. Borde ju dock inte vara förvånande att Systembolaget höjer priserna eftersom de är prissättare och inte pristagare som företag i andra branscher. Hej hopp för monopol säger jag bara!


Kapitalförsäkring hos Nordnet

Jag har bestämt mig för att börja handla i en kapitalförsäkring istället för i en vanlig depå och överger därmed också Aktieinvest för Nordnet. Genom ett samarbete mellan Unga Aktiesparare (som jag ju är aktiv inom) och Nordnet får medlemmar ett minimicourtage på 29 kr istället för 99 kr. Nordnet tar heller inte ut några avgifter förutom courtaget för Kapitalförsäkringen, något bland andra Aktieinvest gör. Har beställt hem papper, känns som ett bra val. Kommer dock sakna andelsorder lite tror jag, något fler mäklare borde införa.

Börsen gick riktigt bra idag efter några veckor av lite dystrare humör, OMXSPI stängde upp 1,8 %. Min egen portfölj gick ännu bättre idag, Lappland Goldminers stängde upp hela 8,3 % (har inte sätt någon nyhet som förklarat uppgången än så länge), och min lite våghalsiga investering i Lundin Petroleum gick upp 5 % idag! Björn Borg avancerade 1,3 %.

I USA stiger alla mina innehav men eftersom dollarn samtidigt försvagas så händer det inte så mycket i portföljen på den fronten. Får se om jag kommer sälja av mina USA-innehav när jag har fått upp kapitalförsäkringen, lutar nog åt det.


RSS 2.0