Kul att vara tillbaka

Som rubriken lyder, det känns kul att vara tillbaka! Tillbaka med bloggen, har varit lite dåligt med inläggen i somras och så blir det väl ibland, ibland är man mer motiverad att skriva än andra gånger.

Igår skrev jag ett inlägg om ett "case" för den våghalsige, se föregående inlägget om ni missade detta.

I morse öppnade Lundin Petroleum (ofta kallat LUPE eller Lupe, blir samma sak om man uttalar det!) upp starkt på en stillastående börs, runt 4 %. Efter en stunds överläggande gjorde jag slag i saken och köpte 50 aktier på 56 kr. Eftersom det fortfarande finns en ganska överhängade risk för nedgång valde jag att lägga in en stopp loss (en order som säljer av mina aktier om kursen sjuker till nivån jag valt, på det sättet är jag skyddad mot stora nedgångar och vet på förhand hur mycket jag max kan förlora) på 50 kr men fegade lite och ändrade denna sedan till 52,50. Detta bedömer jag vara tillräckligt för att stoppen inte ska lösa ut av de "naturliga" svängningarna, lägger man stoppen för tätt kan en "normal" nedgång göra att man stoppas ut. (Alla aktier går ju både upp och ner även om de befinner sig i en uppåtgående trend och en för tight stopp kan göra att ens innehav säljs vid en av dessa naturliga nedgångar trots att trenden fortfarande är uppåt på lite längre sikt).

LUPE pendlade sedan under dagen mellan 56 och 57 kr ungefär och stängde på 56,20. Om uppgången fortsätter får vi se på måndag, chansen finns men risken för nedgång för är relativt stor fortfarande. Det är en chansning men hade vi inte haft bottnen förra gången på samma nivå och haft en sådan uppgång idag hade jag inte valt att gå in.

Såhär skriver Stockpicker om Lupe idag:

"Lundin Petroleum är en aktie som under mycket lång tid har funnits med bland Stockpickers Top Picks. Vår positiva syn har kvarstått länge och gör så även idag."

Återkommer självklart med uppdatering om hur det går för LUPE!

Börsen hade en ganska tråkig dag i övrigt och pendlade hela dagen mellan svagt upp och svagt ner. Börsen avslutade med att stänga ner 0,2 %.

Lappland Goldminers överraskade de flesta (inkl analytiker som följer "Lappis") med att meddela att man genomfört ännu en nyemisson (i våras genomförde man ju en nyemission som vår aktiesparklubb LESS Invest deltog i), denna gång riktad (vilket innebär att man bara erbjuder vissa aktieägare att delta istället för alla som förra gången). Lappland öppnade hyfsat kraftigt nedåt men återhämtade sig senare en del. Lappis avslutade veckan på 11,45 kr vilket innebär en nedgång på 1,3 %.


Har INGENTING med dagens inlägg att göra men visst är den cool!
Från Allposters.com såklart!

Nu ska jag kolla på någon film på 5an! Ha en trevlig helg, and as always: Take care!

Case för den våghalsige!

Börsen backar idag, lite trist kan tyckas men välbehövligt. Börsen ner 2,1 % för tillfället.

Har ett par "case" för den våghalsige, nog ingenting jag skulle våga mig på men liiiite sugen blir man ändå.

Först Lundin Mining:


Vänder den upp i morgon eller går vi genom stödet? Oberoende vad man tror finns det läge såväl för blankaren som köparen.


Nästa case är faktiskt också Lundin, Lundin Petroleum denna gång:Samma case som ovan, dock är denna graf över 3 månader och den ovan över 1 månad.

Vad hade du gjort? Köpt, gått kort (blankat) eller låtit bli?

Har förresten hittat en massa intressanta aktier, ska skriva lite mer om dem senare.

P.S Till Fredrik som undrade om korrelationen mellan dollar och börsen som jag skrev om här
Ta och kolla i Oscars inlägg om samma ämne (länk), han har skrivit djupare om sambandet. Annars brukar Oscar vara bra på att svara på frågor och tankar från sina läsare så var inte rädd för att kommentera! Det gäller såklart även i denna blogg!

Take Care!

Teknisk analys från grunden

Jag har ju bestämt att denna blogg ska vara en blogg för såväl den insatta som nybörjaren i aktievärlden. Därför tänkte jag nu ta och visa en väldigt enkel princip när det gäller Teknisk analys: Stöd och motstånd.

Stöd och motstånd bildas när aktiekursen vänder från uppgång respektive nedgång. Om vi säger att Ericsson går upp ganska kraftigt från 70 till 100 kr men sedan vänder ner (eftersom säljsidan då tar över, alltså att fler vill sälja sina aktier än köpa nya) och vänder ner till 90 kr. Där går aktien upp igen, och vid 100 kr tar det återigen stopp. Aktien går inte upp genom 100-kronorsnivån och vi har nu en tydlig MOTSTÅNDSnivå. Det finns såväl tekniska som psykologiska motstånd, i detta fall har vi faktiskt både och! Motstånd kan man likna vid ett tak där man inte kommer högre upp.

Stöd funkar på samma sätt, om aktien vänder vid 70 kr två gånger när den går ner så har vi istället ett stöd på denna nivå. Aktien har liksom bildat ett golv genom att gång på gång vända vid nivån.Exempel på ett stöd (Fabege tidigare i år). Som syns ganska tydligt har aktien vänt vi 26 kr och inte gått under denna nivå.

Hur kan man då använda sig av stöd och motstånd?

Ingenting är bombsäkert när det gäller Teknisk analys, i så fall hade alla varit miljonärer, men vi kan SANNOLIKT säga att en aktie inte kommer gå under stödnivån. Till slut kommer den dock göra det och då sker det ofta ganska kraftigt som ni ska få se i nästa exempel.

Grafen är över företaget Know IT som jag skrivit om innan.I detta fall har vi dock inte två toppar men det visar en annan tydlig poäng, att upp- och nerbrytningar genom stöd och motstånd sker "kraftigt".

Man kan inte lära sig allt på en dag, mitt tips är du funderar lite på detta nästa gång du ser en graf. Finns det något stöd eller motstånd? Kolla några dagar/veckor senare vad som hände, höll motståndet/stödet? Erfarenheter är det man lär sig mest som bekant!

Update: När jag skulle kolla lite aktier såg jag faktiskt att Fabege har ännu ett stöd på samma nivå:Hur många vågar betta att stödet håller (vi kommer ner till dessa nivåer igen)?!


Finanskris?

Jag och sambon satt och kollade på A-Ekonomi nu ikväll när sambon sa:

- Är det fortfarande finanskris?

Inte en helt lätt fråga faktiskt, inte helt lätt alls när man tänker efter lite. Vad säger ni, är det fortfarande finanskris? Att vi befinner oss i en lågkonjunktur råder ingen tvekan om, men är det finanskris fortfarande? Som sagt, vad säger ni? Alla åsikter uppskattas!


Betsson sålda

Efter Betssons stigning igår på 5 % och fortsatt svagt uppåt idag också valde jag att sälja dom på 101,50 kr. Betsson har varit lite sämre än väntat och jag har legat back en del ganska långa stunder. Nu slutade ju det hela lyckligt, inklusive utdelningen på 5 kr tidigare i år gick jag plus 20 %.

Nu ska jag leta nya fynd men först ska jag fika med min älskling!

Ha det bra i stugorna!

USA-äventyret 1

Som ni kanske känner till har jag en del amerikanska aktier som jag har köpt på lång sikt. Alla företagen är stora, välkända företag med affärsidéer som jag tror på. Nu har det gått några månader sen jag började köpa dem och jag tänkte att det kanske är dags för en lite utvärdering av hur det gått. Aktierna jag köpte var:

Coca Cola
McDonald's
Pfizer
Exxon
Procter & Gamble
Microsoft
General Electric
Wal-Mart

Som "referens" har har svenska börsen gått upp runt 40 % i år, Nasdaq (teknologibörsen i USA) har gått upp 37 % och Dow Jones har gått upp 12 % sedan året började. 

Innan alla grafer och sådant tänkte jag skriva lite kort om korrelationen mellan dollar och börsen. Den mycket duktiga och kunniga bloggaren Oscar, som också han sitter med i en av styrelserna för Unga Aktiesparare, skrev maj om just detta. Inlägget hittar ni här och bloggens huvudsida finns här. Kortfattat så finns det ett samband mellan att börsen stiger och kronan stärks mot dollarn (=sjunkande dollar) (vilket gör att om sambandet är, för enkelhetens skull, till exempel att om börsen går upp 1 % så sjuker dollarn lika mycket. Vad blir då resultatet om börsen går upp 10 %? Jo, att investeringen i amerikanska dollar mätt har stigit 10 % men att man inte har gått plus någonting i svenska kronor.)


Ursäktar att jag inte har
några bättre grafer där kuvorna kunde ligga i samma diagram men jag tycker ändå att det illusterar vad jag ville säga, går börsen (den amerikanska alltså) upp så sjunker dollar jämnfört med svenska kronan och går börsen ner så stiger dollarn. Kolla toppen respektive botten i mars exempelvis!

Så, med detta i åtanke tycker jag vi är rustade för en analys av mitt USA-äventyr. Analys är alltid bra, både när det går bra och dåligt. Gör man ingen analys lär man ju ingenting varken på sina misstag eller framgångar. Dagens tips alltså, gör alltid analys (när man handlar med aktier men även i andra sammanhang såklart!) Inte minst efter att man gjort en affär, alltså sålt det man hade köpt. Ställ dig själv frågan; Hur gick det? Varför gick det så? Vad gjorde jag bra? Vad kan jag lära mig av det här? De misstag man lär sig mest är de som kostade en pengar, de kommer man förhoppningsvis aldrig göra om!

Del två av USA-äventyret kommer senare! Ha det bra tills dess! Gör som min mamma, njut av det fina vädret medan det fortfarande är fint, för det vet jag att mamma gör!

Inga Fabege kvar

I morgon är det första duggan på Nationalekonomi-kursen så ska försöka hålla det här inlägget lite lagom långt.

I veckan sålde jag av mina Fabege på 43 kr i snitt ungefär, kände att det började stiga lite väl mycket helt enkelt och att det var dags att ta hem vinsten. Gick plus lite drygt 40 % på 1,5 månad vilket väl får anses ganska skapligt för en relativt passiv (säker?) investering som Fabege nog får räknas till. Man får inte bli för girig (otroligt lätt att börja tänka "kom igen, lite till!" och gå från (förhoppningsvis) relativt rationell till totalt orationell! Och då kan det gå snabbt. 

Ett tips för nybörjarna, försök hålla dig till fakta i ganska stor utsträckning, om man litar på tur kan man lika gärna köpa trisslotter.

Efter försäljningen av Fabege finns det lite cash på kontot och jag får ta och leta upp lite nya blivande fynd. Några tips bland läsarna? Gärna på medellång sikt men allt är av intresse.

Vad tror ni om börsen, har det gått upp för mycket i år? Börsen har väl stigit 4 gånger så mycket i Sverige som Dow Jones exempelvis?

Nu ska det Duggapluggas! Take care!


Bra dag på börsen!

Idag har det varit en bra dag på börsen för undertecknad, Lappland Goldminers fick raketfart under förmiddagen när någon storköpare köpte aktier för miljontals kronor. Uppgången höll i sig under hela dagen och Lappis stängde upp hela 13 %! Omsättningen uppgick till 1,7 miljoner aktier, vilket kan jämföras med en vanlig dag när 300 000 Lappland Goldminers-aktier byter ägare. Trevligt!

Betsson hade också en bra dag, igår skrev Stockpicker (ett företag med mycket bra nyhetsbrev som kommer ut varje dag efter börsens stängning, rekommenderas!) så här om Betsson:


"Betsson stiger för 5:e dagen i följd och ökar idag med 1,12 procent till 90,25 kronor. Aktien har passerat sin tidigare fallande motståndslinje och dessutom etablerat en högre botten ovanför densamma. Därmed ser Betsson mycket intressant ut för vidare uppgång på medellång sikt.

Motstånd möter nu vid 91 kronor där flera tidigare toppar i dagsdiagrammet återfinns. Passeras denna nivå tar vi sikte på tidigare toppar i ordningen 95, 98 och 100 kronor. Den jämna 100 kronors-nivån som idag är årshögsta notering kommer givetvis att bli riktigt svårforcerad om aktien väl skulle söka sig så högt.

Det mest önskvärda scenariot vore nu om Betsson passerade 91 kronor och vid en efterföljande rekyl etablerade sig ovanför denna nivå med en högre botten. Aktien skulle då framstå som riktigt intressant för rekylposition."
________________________________
 
Som ett rekommenderat brev på Posten kom så idag genombrottet, aktien flög upp till och höll sig i de trakterna hela dagen! Betsson stängde på 93,50 och det ser ju lysande ut med Stockpickers TA i bakhuvudet.

Fabege har också gått bra, ligger 42 % upp sen jag köpte dem för 1,5 månader sen. Aktien har nu tydligt passerat förra toppen och det ser väldigt lovande ut. Frågan är om det börjar bli dags att casha in lite vinster eller om man ska ha lite is i magen? Vad säger min läsarkrets?

Övrigt då? Håller på att lära mig allt om Microeconomics såväl på dagarna som på kvällarna. På dagarna lyssnar jag på en (förvånansvärt pedagogisk) professor på Stockholms Universitet och på kvällarna lär FED-chefen (Chefen för "Riksbanken" i USA) Ben Bernanke mig resten i sin bok Principles of Microeconomics! Mycket intressant ämne, lärde mig vad välfärdseffekterna av hyresregleringar och jordbruksstöd blir idag till exempel. Senare i veckan blir det handelshinder och tullar som står på agendan.

I morgon är det möte med det härliga gänget på Unga Aktiesparare, brukar vara roligt.

Nej, nu ska jag återgå till Principles of Microeconomics! Ha det bra ute i stugorna!

/The Economic Man


P.S Om ni vill prenumerera på på Stockpickers mycket trevliga och intressanta nyhetsbrev Market Update (gratis) kan man beställa det här: StockpickerSåg nu att Stockpicker igår gav köprekommendation till Lappland Goldminers! Guldet ser åter ut att börja glimra, skriver man. Dessutom har nu 1000 $/ounce passerats för guldet! Heja Lappis!

RSS 2.0