Kortnyheter

Här kommer lite kortnyheter jag snappat upp på senaste tiden:

Billerud kvinnornas favorit
När Euroclear (tidigare VPC, företaget som håller koll på aktieinnehaven i Sverige och bland annat ser till att du får din utdelning) sammanställde aktieinnehaven senast visade det sig att populäraste aktien bland kvinnorna är Billerud där 43,5 % av aktieägarna är kvinnor. Andra populära aktier i de kvinnliga leden är SEB, SHB och H&M. Männen dominerar i mer riskfyllda aktier som SAS och PA Resourses.

BP gör storförlust
Föga förvånande gör BP en storförlust för andra kvartalet. Förlusten uppgår till hissnande 17 miljarder dollar! (124 miljarder kronor!) 32 miljarder dollar har satts av för att täcka kostnaderna för oljeläckan.

Tax Free
Tax Free-försäljningen på världens flygplatser omsatte 250 miljarder kronor förra året. Mest omsatte Tax Free-butikerna i Dubai följt av Heathrow och Seoul.

Snabbmat går bra
McDonald's gjorde en kvartalsvinst på 1,23 miljarder dollar. Det är ganska många Big Mac! Ännu bättre gick Coca Cola som gjorde en kvartalsvinst på 2,37 miljarder dollar!

Nu ska jag plugga Ekonomisk Historia, ett väldigt intressant ämne för övrigt.

Ha en bra dag där ute!

Sverigedemokraterna sämst för marknaden

Att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen efter valet i höst och får en vågmästarroll genom att ingen av blocken får egen majoritet är det sämsta för marknaden säger ett antal chefsekonomer i en artikel av Privata Affärer. Effekten av att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll skulle bli höjda marknadsräntor och en svagare krona. Man skriver även att riskpremien på marknaden kommer öka om SD får en vågmästarroll.

 

Vidare skulle en vinst för Alliansen få en starkare krona och lägre räntor, tvärt emot om Oppositionen vinner. Marknaden oroar sig vid en vinst för de senare för ökade skatter och ett införande av förmögenhetsskatt.

 

Hos Betsson och Unibet är oddsen lägst för att Alliansen vinner medan Ladbrokes har lägst odds för att Oppositionen vinner. Vidare talar oddsen för att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen. Historiskt har just spelbolagen varit väldigt träffsäkra i sina prognoser över vem som vinner valen, i USA vet jag att de brukar slå alla andra prognoser om vem som vinner presidentvalet.

 

Artikeln i sin helhet finns på följande Länk.

 

Riksdagen efter valet?


Rapporter

Goddag Sverige!

Vet inte om det bara är jag som upplever att bolagen kommer med hyfsade/bra rapporter men aktiemarknaden ändå handlar ned dem. Tycker väldigt många rapporter har varit väldigt bra men ändå backar många av bolagen. Nu har jag inte stenkoll på Swedbank men dagens rapport var riktigt bra (resultatet 116 % bättre än analytikernas gissningar) men aktien handlas ändå bara upp 1,3 %.

Kinnevik kom också med sin rapport idag, substansvärde på 189 kr jämfört med aktiekursen vid halvårsskiftet på 126 kr ger en rabatt på 35,5 %. Är ni långsiktiga skulle jag köpa nu, det är rea på börsen!

SSAB är dagens förlorare med en nedgång på 7 % efter rapport.

Nu ska jag åka till Universitetet och låna lite böcker till kursen i Ekonomisk historia som jag börjar på i nästa vecka på Uppsala Universitet.

Ha en bra dag!

Johan

Den stora konstbubblan

I natt såg jag en mycket intressant dokumentär på SVT, "Den stora konstbubblan". Som titeln säger handlar det om en konstbubbla som byggts upp under de senaste åren och i samband med finanskrisen sprack. Parallellerna tilll finansvärlden är många och dokumentären är väldigt sevärd. Finns på SVT Play fram tills den 23:e juli på följande länk:

Den stora konstbubblan

Enjoy!


Andy Warhol, en av mina favoriter, är en av konstnärerna som dokumentären handlar om

Nya investeringar

Hej!

 

Senaste tiden har börsen varit lite småtråkig, lite upp ena dagen och sedan ner lika mycket nästa dag. Omsättningen är ganska dålig på Stockholmsbörsen, många i finansbranschen har semester just nu, vissa dagar har det på Stockholmsbörsen ”bara” omsatts 6 miljarder kr, mot 15-20 miljarder en vanlig dag.

 

Har köpt lite aktier senaste tiden:

 

Investor: Väldigt hög substansrabatt (aktien kostar mindre än vad den är värd), låg när jag köpte på runt 36 %.

 

Kan förklara substansrabatt för er som inte känner till begreppet:

 

Investor äger aktier i andra börsbolag samt vissa onoterade bolag. Om man multiplicerar aktiekursen med antal aktier för alla innehav och lägger till så mycket som man uppskattar de onoterade tillgångarna till så får man fram hur mycket Investor är värt (Ca 150 miljarder kr). Om man delar 150 miljarder kr med antal aktier får man fram hur mycket varje aktie är värd. Dock kostar varje aktie mindre än den är värd vilket då blir substansrabatt.

 

Senaste tiden har substansrabatten varit högre än den brukar vara i Investor och den borde därför på sikt minska till den historiska genomsnittsnivån (28 % har jag för mig).

 

Jag köpte dock inte Investor för substansrabatten även om det var det avgörande skälet. Genom mitt innehav i Investor äger jag nu aktier i ett antal svenska storföretag såsom Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Zeneca, Ericsson m.fl. Bra riskspridning, dessutom äger jag inte aktier i några av företagen jag räknade upp ovan (ännu mer riskspridning).

 

Kinnevik: Köpte på mig ännu fler Kinnevik eftersom jag tycker deras innehav är väldigt bra. Gillar exempelvis Millicom, Tele2 och MTG skarpt.

 

HM: Börsens stabilaste bolag (?) köpte jag också fler aktier i.

 

Know IT: Kom med en hyfsad rapport som marknaden reagerade negativt på. Köpte fler aktier eftersom jag tycker att den gick ner för mycket och företaget i grunden är väldigt bra.

 

Ha det bra där ute!

 

Johan


RSS 2.0